Колко секретна е смъртта на Ахмед Емин?

ДАНС пази документи за самоубийството на "мъжката секретарка" на Доган в разрез със закона

Юлиан Христов Последна промяна на 01 февруари 2016 в 17:02 29501 8

Вече седма година смъртта на Ахмед Емин остава една от най-строго пазените тайни в държавата, въпреки че официално разследването е прекратено заради липса на данни за престъпление, а самият Емин не е бил „клиент“ или доверено лице на службите

Най-близкият човек до Ахмед Доган, когото той неглижиращо нарече "мъжка секретарка", беше открит мъртъв в Боянските сараи на 17 октомври 2008 година. Първоначално обявената от МВР версия - самоубийство, беше потвърдена по-късно и от прокуратурата. През 2010 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че по случая имало липсващи документи по водените от ДАНС справки. "Разследването за самоубийството на Ахмед Емин е водено безобразно. Има нарушения, недоглеждане", коментира тогава Борисов.

Въпреки анонсираното тогава подновяване на разследването, такова не е правено. Оказва се също, че ДАНС продължава ревностно да пази документацията по този случай, а вероятно и по други подобни случаи, като системно нарушава законите. По искане на OFFNews през декември 2015 г. контраразузнаването разсекрети част от документацията, с която разполага по случая „Емин“. Става въпрос за кореспонденция между прокуратурата и ДАНС, комисията по досиетата и ДАНС и вътрешна кореспонденция между дирекции в агенцията. Петте писма са били засекретени съответно с гриф „Поверително“ и „Служебна тайна“ - съответно за 5 години и за шест месеца. Въпреки че тези срокове са изтекли още през 2009 и 2013 г., родното ФРБ се сети да ги разсекрети официално едва на 11 декември 2015 г.

На запитване на OFFNews от Държавната комисия за защита на класифицираната информация (ДКСИ) отговориха, че за цитираните пет документа в „информационната система на ДКСИ няма данни за удължен срок на защита“. Това означава, че след създаването им в края на 2008 г., те са останали засекретени още няколко години след официалното изтичане на грифовете им на секретност. От ДКСИ поясняват също, че като правно основание за разсекретяването им ДАНС посочили текст от правилника за прилагане на закона за класифицираната информация, според който нивото на класификация се премахва след изтичането на съответния срок на класификация.

Този текст на закона явно дава предпоставка за по-широкото му тълкуване от страна на ДАНС и така крайният срок за декласифициране на документите може да бъде удължен безкрайно. Остава неясно също и какъв е броят на документи с изтекъл гриф на секретност извън този случай, които все още се съхраняват от ДАНС.

Ето и отговора на самата агенция:

„По същество исканата информация е статистическа информация. Разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от ЗДОИ („законът се прилага за достъп до обществената информация, която се създава или се съхранява от държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление” бел. ред.) и целта на закона не предвижда задължените субекти да извършват специални дейности с цел създаване на конкретни отчети. В тази връзка, тъй като за органите на ДАНС няма определено в нормативен акт или вътрешноведомствен документ задължение за водене на такава статистика и затова не съхраняват и не създават такава статистическа информация, то Агенцията не е задължена да я предостави на заявителя по реда на ЗДОИ.“

Според закона за защита на класифицираната информация след изтичането на срока на класификация, службите имат задължение в рамките на една година да предоставят документите за съхранение в държавния архив или да ги унищожат. За това се произнася комисия, която трябва да даде становище за това дали съответните документи имат историческа стойност и дали представляват интерес за изследователи и журналисти. Ако становището е отрицателно, се дава зелена светлина за унищожаването им. Дали комисията вече е разгледала горецитираните документи по случая „Емин“, според ДАНС това не е обществена информация:

„Исканата информация касае изпълнение на нормативно установени изисквания за ДАНС в качеството ѝ на организационна единица по смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на ЗЗКИ, няма характера на обществена информация и не следва да се предоставя на заявителя по реда на ЗДОИ“.

Практиката показва също, че към настоящия момент в държавния архив няма предадени документи от службите на прехода, касаещи знакови събития. Каква е съдбата на създадените документи от Национална служба за защита на Конституцията (НСЗК) и нейните наследници - Национална служба "Сигурност" и ДАНС в годините на прехода, не е ясно. 

Цитираният отговор на ДАНС е учебникарски пример за безотчетността при специалните служби, които неслучайно си спечелиха прозвището „черни дупки“. Културата на поголовно засекретяване на информация и оттам – неяснотата за съдбата на произведените от службите документи с изтекли грифове, по-скоро навява усещането за наследственост в работата на репресивните служби при тоталитарната държава.

Интересно в случая е и друго. Въпреки, че ДАНС разсекрети кореспонденцията по случая "Емин", от агенцията отказват да предоставят копия от тях с мотива, че с предходно искане от името на OFFNews вече са дали възможност за запознаване с документацията. Също така от ДАНС отказват да съобщят къде се съхраняват постъпилите питания от прокуратурата и комисията по досиетата по случая. Аргументът е, че въпросът касае вътрешна организация, той е вътрешноведомствен и не би помогнал на гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на ДАНС, каквото изискване има в ЗДОИ.

Не само ДАНС продължава да пази ревностно случая със смъртта на дясната ръка на Ахмед Доган. Прокуратурата отказа достъп до прекратеното производство по случая, с аргументите, че в него има данни, касаещи личния живот и такива, свързани с длъжността му и дейността му в ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 00:00

Трябва да се измете политическият елит на прехода заедно със ДС-та и милиционери.

03.02 2016 в 23:54

Вижте, Военно Контр@р@зузнаване(Президентство-Президентски съветници на ТАТО) е основният Кукловод в България, всички останали са със съпътстващи функции!!!:)
Когато навремето нашите комунисти, направиха Възродителния процес, а след това и Голямата екскурзия, целта беше, овладяване на посткомунистическите процеси и основателни предпоставки, при сериозен неуспех в добре планирания Преход, да се намери извинение, посредством Турция, ако се стигне до Трета Национална Катастрофа!!!:)
В Русия, етническия фактор(етнически руснаци) е основна движеща сила, при подсигуряването на влиянието на групировките, които владеят на 100% държавата, интересното обаче е, че в България, Русия, забрани провеждането на Възродителния процес, по ред обясними причини, най-вече за да не навреди на топлите и военно-политически съюзи в Близкия Изток и бъдещата определяща роля на Турция!!!:)
Е, да обаче, нашите комунисти не бяха толкова тъпи, че да се жертват и решиха да си напазаруват бутиково бъдеще, като започнат с разиграването на етнически карти, преди да е дошла Демокрацията!:)
Стана официално ясно, че подготовката за преминаване към Демокрация, нашите не чак толкова тъпи, но изключително алчни самодръжци са започнали още в далечната 1974 година, а това беше дълго време отричано!!!:)
В крайна сметка, едни и същи хора се оказаха на върха на камарата с л@йна и впоследствие взеха да се гнусят от останалите под тях, след като се премениха и дистанцираха от рухналата система от л@йна, а напоследък наблюдаваме как етническите м@нгали(ММА бойци) са тези, които поемат часовите смени, предполагам поради естеството на камарата с л@йна - типично по руски!!!:)
"Военна информация" - никога не е минавала на проверка или разсекретяване!!!:)
"Държавен резерв и Военно временен запас" - някакви фирми, като на Гриша Ганчев, пазят едни неща на склад, ама генералите на Нора Ананиева, знаят най-добре защо и къде - гимнастики за стъкмистика и спасяване на ДДС проверки!!!:)
"Военен резерв" - никога не е минавал на проверка или разсекретяване, даже един Пунт@ генерал, го прехвърли без ревизии на някакви свои административни единици, а пък така се разгърмя, че Челопеч за малко да литне, ама взе че не успя и после пак и на финала, чуваме за едни сделки, за едни търгове, ама кой какво влачи, как одитира - куче влачи, диря няма, а Порож@нов и останалите другари с Военен бизнес, а пък Вазовските заводи и те суперсекретни, ама на планирана загуба, защото Кинтекс, се разбра, че не бил разтрурен, но пък бил секретен, а пък в Мали и там сме секретни, а с НАТО сме най-секретни - оттам за едно потупване по рамото, даже и концесиите си за вода ще им дадем, а какво остава за някакви си семки и бонбонки, последния ни танк, автомат, самолет или мартинки!!!:)
НСО - Придобиха официален статут на най-мощната и неподвластна на никого структура, която може да спира, стреля, проверява и прави каквото си поиска с когото и да било в България!!!:)
Има една сканираща станция в България, и понеже не искам да издавам държавна тайна, няма да кажа къде е, но пък тя може да сканира всичко в цяла България и освен, че може да го прави, има такава апаратура, с която може да се разкодират всички разговори, емисии, съобщения и т.н., изцяло компютъризирана(автоматизирана), последен писък на техниката(съюзнически подарък+соц.наследство)!!!:)
Нелицеприятно е, но нека споделя: Ами няма такова чудо, като разрешения за подслушване, защото говорим за "Военна информация", там да ви кажа, може да си подслушавате когото и както си поискате, по всяко време, и няма нужда да се отчитате пред никого, в закона ясно е разписано, че не сте длъжен пред никого, а мащабите и честота на записите, са си във вашия архив "Строго секретно" и като дойдат татовите съветници или по-точно шофьорите им от НСО и ви поискат една флашка, за да раздрусате поредната пунт@ на политическия небосклон и всичко е ок - Партията, никога не се предава, особено, ако сте политически!!!:)
С няколко думи, вързани сте им в кърпа, а това че "Мулитгрух" са си Д.П.С., ДДС измамите са си Д.П.С., Данъчните шефове са си Д.П.С., Митниците са си Д.П.С., Контрабандата си е Д.П.С. - Питайте защо: ДРЪНД@РСКИЯ ЦИГ@НИН, ТОЙ ДЪРЖИ КЛЮЧЪТ ЗА ВАШЕТО ЩАСТИЕ, само че взе че се изпусна за Лютви: "Не трябваше да става сега..."!!!:) :) :) -ХА-ХА-ХА, Руснаците пак ни изпревариха, ХА-ХА-ХА, ами сега какво ще е извинението за Третата Национална Катастрофа, като Русия само 8 години се е готвила за този сценарий с Крим, следователно и бг политофицерите(изивините:контраофицери) са знаели с такава предизвестеност за предстоящите събития и си редяха пасианси на зелено, ама Ердоган ги би по-алчност и наглост и предизвика лавина от събития, даде им преднина, за която нашия Доган ще съжалява докрая на живота си - Вие нали не вярвате, че Лютви Местан, просто ей-така се е объркал и не е знаел какво прави или онези, които им предоставят служебните държавни бронирани коли, или онези същите, които за един помак ни хвърлиха във въздуха с флашки, а след това всички се наредиха кръгом в Президенство, докато курсът на сближаване на Русия с Турция, беше отдавна очаквано събитие?!:) :) :)
Най-важното: Военно Контр@р@зузнаване по собствени разчети, очакваше до 2028 година, Турция до Траянови врата и поради тази причина си вярваше, че Южен Поток, АЕЦ"Белене", "Бургас-Александрополис", са проектите, които гарантират, че Турция няма да посмее да ви върти на балкански шашлик!!!:)
Какво стана обаче, с горещата подкрепа на Президентски съветници, Президентсво и т.н., всичко това беше елиминирано, като вариант, а парите за АЕЦ"Белене" отдавна откраднати(в проект), АЕЦ"Козлодуй" - злонамерено денонсиран и доамортизиран с рециклирано гориво!!!:) :) :)
Ако Русия не се беше спречкала с Турция, сега Доган за нищо на света нямаше да си счупи рахатлъка, ама сега как да изпревариш събитията, като не знаеш, какъв коз ще изкарат Шестаците зад теб, засенчени от РУМНО и те душа носят и те се борят за място под Слънцето, а пък Руската душа е голяма и вече не е в съюз с Турция - пускай Лютви Местан на Пързалката, поне няма да броди самообесен в Сараите, като Емин, а личният ти ДАНС да му пере чаршафите!!!:) :) :)
Трудно е да се опише, колко трябва да се случи още, че Българският народ да разбере, че е предаден от тези, на които е гласувал най-големи Пълномощия!!!

02.02 2016 в 06:23

Самоубил се с 2 куршума в главата, нож в гърба и естествено рикошет в близкия мост.

01.02 2016 в 19:43

Много е секретна. В смисъл, че всеки свързан секретира яко. Толкова секрети се изляха, че и с водолазен костюм не можеш да ги преплуваш.

01.02 2016 в 18:17

25 години след 1990 година ние още не сме постигнали демокрация!Още ни управляват наследниците на комунистите и ДС /тя не е бивша/ изцяло контролира политиката в България.Агент "сава" си разчиства сметките с неудобните си "служители",особено ако знаят повече от колкото трябва,а ДС успява да "принуди" ДАНС,прокуратура и не знам кой още да спрат разследването...Ченгето "сава" остава "фактор" в българската политика...а ние целокупно ,още си живеем в някакъв си "посткомунизъм".Докато ни управлява ДС,докато ченгетата си имат партии и са в Народното събрание и правителството,няма да имаме демокрация!

01.02 2016 в 18:13

Чак пък толкова секретност за самоубийството на една секретарка пък била тя и мъжка??

01.02 2016 в 17:50

Всички мръсотии, убийства и кражби на другарите от "елита" са засекретени, БКП - ДС изродите си крият омазаните червени задници.

01.02 2016 в 17:38

Плащат им се огромни заплати и още по-големи възнаграждения за изпълнени поръчки, ако имаше отчетност поне щеше да може някъде във времето да се реабилитират и обезщетят жертвите им, но това обикновено е свързано с търсене на отговорност, ама те решават всичко и са пълновластни и безконтролни, как да стане.