Quantcast

За село Розово, сирийските бежанци и човещината

Ганчо Каменарски Последна промяна на 04 май 2014 в 22:54 27401 46

Аз съм столичен журналист, но произхождам от анатемосаното казанлъшко село Розово. Насмогна ли си с работата, поне два пъти в месеца за по няколко дни се мятам на влака за Казанлък.

На 25 април още на автогарата земляци на ухо ми довериха, че в селото са се настанили сирийски бежанци, наели са си къща. Е, и? Да, ама вече тръгнала подписка, че местните хора не ги искат. Виж, това не е добре.

В селото се отбих в кметството, че ми е на път, а и ми се прииска да чуя кметицата Теодора Георгиева, с която взаимно много се тачим. Млада, едва минаваща 30-те, образована, контактна, чаровна...

Пред кметството – трима полицаи. Аха, работата е сериозна. Естествено, че кметицата я няма в канцеларията й. При секретарката Мария Борисова заедно с мен нахлуха три превъзбудени жени. Искаха час по-скоро да подпишат, като че ли някой ги гони.

Моментално ги подхванах и ги попитах не ги ли е срам от това, което вършат. Завърших с безапелационното „Глупачки!”. Една се опита да се прави на засегната, обиждал съм ги бил, но я скастрих моментално. Май попрекалих, но толкова много им набрах за толкова малко време! Всъщност бях безкрайно разочарован от земляците си.

За изминалите 9 дни нещата поулегнаха, страстите поутихнаха, изгонените бежанци получиха гостоприемен покрив в Крън от другата страна на Казанлък.

Не зная кой тогава беше повече тикан от емоции – аз или землячките ми. Дойде обаче време за размисъл и трезва оценка. Защо все пак нещата се стекоха по този начин?

Първо, някой от институциите не си свърши работата. Кметицата Георгиева научила от розовци за новите жители на селото. А тя за трите години вече си извоюва авторитет и влияние в селото. Пада и малко хитруша в добрия смисъл на думата, щеше да поведе жените по женски да видят изплашените до смърт шест сирийски деца. Сърцата на майките нямаше да останат корави пред чуждото нещастие. Спиралата на спонтанния бунт обаче започва да се развива без контрол.

Второ, да ме прощават някои колеги-журналисти, че ще хвърля камъни в нашата обща градина, но ксенофобията бе насадена де неволно, де преднамерено и от някои медии. Наистина как да реагира човек на заглавия, че сирийци-убийци дебнат по софийските улици? Или че сред тях имало спинозни, сякаш в България тази чума още не ни е споходила.

Преди ден-два гледах телевизионно интервю със собственик на информационна агенция. Водещият го пита защо умишлено насаждат тази ксенофобия, а той отвръща: „Ние сме преди всичко българи!” Тъпанар! Преди да сме българи, ние сме хора, представители на човешката раса!

Ако прокуратурата е проспала тези факти, значи не си върши работата. (Ало, г-н Цацаров, за Вас става дума!) ДАНС със сигурност обаче вече е отворил папка със съответно заглавие. И ако такъв пишман-журналист започват да го привикват за обяснение на всеки негов ксенофобски материал и да го предупреждават какво му се полага според Наказателния кодекс за застрашаване на националната сигурност, все ще му сработи инстинктът за самосъхранение.

Чак на трето място идва редът на моите земляци от Розово. Селото е само на 5 км от Казанлък – хората там работят, там учат и децата, защото училището в селото затвори врати. Полуселяни, полуграждани... Към читалището в селото има действащи драматичен състав, хор и танцова трупа. Футболният отбор от край време по традиция се казва „Млада гвардия”, но младежите не знаят откъде идва името – както в ДСК няма нищо държавно и в ЦСКА няма нищо военно.

Идва важният момент, че Розово май е единствено в Казанлъшката долина, което се радва на пълен етнически комфорт – в него няма нито една циганска къща. Ако все пак има посегателства, те са от гастрольори. Това е една от причините в Розово да се търсят имоти за купуване. Местните хора са решени с цената на всичко да запазят това статукво и то е разбираемо. Защото може да звучи грозно, но е истина, че никой българин не иска цигани за съседи. В случая е сработил примитивният инстинкт за пригаждане на познати стереотипи: щом са от Сирия, сигурно са някакви мангали и хайде по-далеч от Розово!

Вторият важен момент, който не поставя в добра светлина моите земляци, има корени от преди около 50 г. Тогава в селото масово се заселиха пришълци от турската граница южно от Елхово – Радовец, Дервишка могила, Лесово... Кметството им осигури терени за застрояване и техният квартал сега не отстъпва по население на кореняците. Хайде да ги попитам ако не им бе подадена ръка, какво щяха да правят? Още ли щяха да гледат тютюн и овце по ония чукари? Преди повече от 200 г. Шатобриан вярно отбелязва, че жертвите и благодеянията не могат да бъдат вечна връзка между хората. Затова пък неблагодарността се помни до гроб! Децата на тези заселници сега бяха един от двигателите на подписката против сирийците, заглушили в себе си чувството за жал, милост и състрадание.

Мнозина розовци имат близки на работа зад граница. Във Великобритания миналата година като избухнаха негативните реакции за гастарбатерите-българи, националното ни достойнство бе засегнато. Бързо забравихме, че представите за българите там се формират от родните ни проститутки, просяците, крадците, любителите на чужди банкови карти... Но когато дойдоха сирийците, моите розовци се вживяха в ролята на британци. Обидно и още как!

И последно: пита се колцина от подписалите се в Розово знаят къде се намира Сирия, какъв народ я населява, защо се води войната там и изобщо за какво става дума. Но са готови набързо да предрешават чуждите съдби. Не е ли време с горчивина да признаем, че сред народа ни върви пълзящ процес на опростяване и оглупяване, при който мнозина никога не отварят книга за четене, на бТВ гледат само сериалите, но не и новините, а от модерните технически средства приеха само мобилните телефони, но не и компютрите? Но се обиждат, когато ги причислят към глупаците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2014 в 15:00

Писателят може да ме хване за оная работа! Да дойдат италиянци, германци, англичани и т.н., а не мюсюлмани и мангали! Всички знаем във Франция,Англия,Германия и другите държави приели мюсюлмани какво става...

19.05 2014 в 02:40

Не схващам тая мода на разните "русофилски нацита" и сволоч всякакаква, да ми размахват православието, все едно им е оная работа, че и да го защитават през Русия на Путин и на КГБ - на хората, които рапортуваха, кой ходи на черква пред службите, за да го привикват после да дава обяснения... Виновен им бил запада за Косово, пък не признавал "демократичния референдум в Крим"... Абе аланколу, а в Чечня нямаше ли съвсем демократични избори бе? Няма да се оправи България, докато такива пут(ин)ки, дето 2 и 2 не могат или не искат да сметнат, се имат за много важни... Така че, хайде молИм - преди да пишете за православието, отидете поне веднъж на църква, прочетете библията - старият завет особено - Еклесиаст, ала-бала ... образовайте се и тогава серете по форумите. Гюбреци!

18.05 2014 в 11:53

Една българска проститука не познавам в Англия. Имал съм контакти със стотици българи, 70-80% са строители и чистачи. Честен труд, високи данъци и низко, ехидно отношение от англичаните (политици и необразовани безработни).
Какво общо има това с хора от различна вяра, които налагат шириата с огън и меч? Значи според господина журналист е правилно да приемем гости, които не ни харесват и не само това, хора които продължават да разпъват на кръст християни, да убиват деца заради това, че носят кръст? Съжалявм, нещо не ви разбирам... Ксенофобията я налагат тези, които признаха Косово за демократична република, но отказват да приемат Крим, Донецк и наричат целия народ терористи!!! Ксенофобията я налагат тези, които пищат закони и права за човека и налагат санкции за посегателства срещу малцинствата, но в момента плащат в евро и ползват багери да разтурват лагери на същите тези малцинства, а в много райони дори прикриват палежи и убийства върху тези малцинства. После приравняват цяла нация под знаменател 'цигани' и искат да затворят границите си за нас, държава от Европа. За сметка на това същевременно приемат закон да отворят границите си за индийците (1.2 милиарда население), които да могат свободно да идват, да учат и работят. При това в момент, когато тече кампания срещу 20те очаквани милиона работници (старци и бебоци) от Румъния и България. Жалък драскач сте, господине, ще е обида да ви нарека с името, което съм сигурен , че когато вашите родители са ви го дали, са искали да прослави българския род и семейството ви. Семейството и българския род, господине, който за златен грош сте готов да продадете в името на идея, която открай време цели да унищожи България, Православието и не искам всъщност да задълбавам повече, нещата са много широка тематика

12.05 2014 в 16:18

ТАКЪВ ПАТРИОТИЗЪМ НЕ НИ ТРЯБВА

http://martintarpev.wordpress.com/2014/05/01/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1% 82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0/

07.05 2014 в 21:08

Kmetizaa oshte nyakoy mandatta e vinovna koyato si misli 4e shte spe4eli glasovete na siselyanite si za nyakoy drug mandat tya nee tolkova nazionalistka kolkoto iska da si osiguri zaplatata za po spokoen jivot no tya tryabva da si ponese otgovornosta ot zakona zakonite sa ravni za vsi4ki hora itya nyama myasto v dirjavnata vlast neka da napusne kmetstvoto i da hodi po gorite i livadite

07.05 2014 в 11:24

Ти не си журналист. Ти си жалък безроден педераст!

07.05 2014 в 10:43

Стига сълзи и сополи за съмнителни авантюристи, именуеми бежанци. Много северноафриканци са се юрнали към Европа да си дирят късмета, без в страните им да има война.Кой може със сигурност да докаже , че някакъв арабин е сириец.Всички се пишат такива.Ако българите тръгнат ей така да нарушават чужди граници, някой ще им постеле ли? И тъпата Наталия Симеонова и тя се осра. Малко несретници българи, та взе да прави и предавания за африканци.Стига! Живели ли сте някога да ви вие мюезинът от високоговорител по 5 пъти на ден? Различни сме и всеки да си дири сходните по обичаи.Оплюхте хората от селото, но те са прави! У дома са си, на тяхната си земя, и никой няма право зорлем да им насажда чужд начин на живот под каквато и да е благовидна причина.

06.05 2014 в 09:52

Добър опит да се оправдаят хората от Розово. Но всеки трябва да си понеке отговорноста. Най-вече кметицата която явно е предизивикала или платила тази статия!

06.05 2014 в 00:44

Правилно го е написал човека.
Родолюбец, без значение националност, остава и се бори - бягат само слабите.
И още една гледна точка ,която често се пропуска - в Сирия ги викнаха всички момчета-мъже в армията - и те отидоха да се бият и умрат срещу продажният си президент за страната си.
И за сравнението с британците съм съгласна! Не веднъж съм опитвала да отбележа подобни случки в който Българи се оказват в лоша светлина! Наскоро помня случай със статус на момиче във фейсбук-как мразела сирийците.Бях й посочила, че не всичко което идва в момента от задграница е сирийци (поне не и кореняци такива) и наблегнах на това как имаше скандал във Франция с българки проститутки (циганки) и как дълго време гледаха на истински българки с подозрение и въпрос.На който пример ми беше от - "с мен никой не се е държал така пък"...
Или история от миналата година за 8-ми декември-ще ходим с колеги на Златните и колежка казва -"но да не седим до късно, че да не ни обере сириец" ни в клин, ни в ръкав...
От тогава просто гледам на псевдо интелектуалците с присмех защото коментарите им са повърхностни лозунги за внимание и когато искаш за проведеш разговор на темата-дебат , приемат че имат мисия на този свят граничеща по важност с кръстоносен поход и със същият фанатичен устрем да докажат правотата си.

05.05 2014 в 18:37

Много добре написана статия, която обаче е малко едностранна и не включва всички страни в проблема. Наистина човечността, толерантността и гостоприемството на българина като национална черта, като национална даденост е пословична, а в Търновската конституция дори има специален член, може би единствен по рода си в света, според който "Всеки роб, стъпил на територията на България, става свободен.". Уникална приложност на един свободен от идея за робство национален дух.
Така че, в тази светлина само, прекрасно написано, но.... Никой не се опитва да констатира, да анализира реакцията на "имунната система" на българския национален дух, никой не се опитва да различи проява и приложение на ценностна система, традиции и една защитна реакция на един наистина беззащитен народ, с нефункционираща държавност и гостоприемно разтворени за всеки граници. Истинският бежанец минава в съседна на своята страна, през точно установените КПП-та с печат в паспорта, според международно приети конвенции. Аз не зная по какви конвенции някои хора от съвсем различни от Сирия точки, минават за "бежанци"? Нека вземем пример от Германия, която по много стриктни критерии отся в Турция истина само бежанци, само сирийски граждани с определен образователен ценз, чисто криминално минало и т.н., 1000-1500 души, хора, които успешно ще се интегрират в обществото със своите умения. А ние какво направихме? Обираме "стоката на каналджиството" през отворените си граници, хора абсолютно всякакви, далеч не само сирийци, без дори да знаем кой какъв е. Да, много от тях са наистина в беда, но за целта е нужен ред. Нека най-напред държавата да функционира, да защитава интересите ни на нейни граждани, а след това да квалифицираме изстрадалия ни от безкрайни експерименти народ.