Кандидат-депутати окупираха ЦИК (снимки)

Ивайло Анев 24 септември 2014 в 15:37 11568 12

Снимка Ивайло Анев

Причина за гнева на представителите на БНС е решението на ЦИК от вчера, с което спря излъчването на предизборен клип на политическата формация

Лидери на листи и кандидат-депутати от националистическата формация БНС-НД окупираха Централната избирателна комисия (ЦИК) заради решение на комисията да спре техен предизборен клип.

Около двайсетина представители на БНС-НД влязоха в седалището на ЦИК на булевард "Дондуков" и окупираха заседателната зала и един от работните кабинети.

"От комисията многократно са ни ощетявали. С последното си решение спряха спряха наш клип с дете с трикольор, докато в същото време се въртят по-спорни клипове на ДПС. Настояваме за среща с представител на ЦИК, за отмяна на това решение и най-вече за равнопоставеност, защото има двоен стандарт", заяви лидерът на БНС-НД Боян Расате.

В сградата е пълно с полиция, а пред нея са спрени няколко автомобила на органите на реда, видя репортер на OFFNews. Достъпът на журналисти до помещенията е забранен, тъй като днес няма парламентарен ден, заявиха от охраната.

Малко след 16 ч. говорителите на ЦИК съобщиха пред журналистите, че не са имали пряк контакт с демонстрантите, прекратили са заседанието и са оставали  полицаите и служителите на НСО да си свършат работата. По думите на Цветозар Томов от ЦИК протестиращите от БНС-НД са 17 души. 

Към 17 ч. представител на БНС-НД обяви пред журналисти, че активистите на партията няма да излязат от сградата, докато не се срещнат с ЦИК. "Избирателната комисия трябва да чуе нашите искания - в противен случай ще стоим в сградата 24 часа, ако се налага", категорични са от БНС-НД.

Сваленият клип на БНС е излъчен по БНТ на 5 септември. Сигналът срещу него е дошъл от СЕМ.

От решението на ЦИК стана ясно, че в края на предизборното видео се появява дете, което тича с националния флаг в ръце. На неговия фон диктор прави политическа агитация. Централната избирателна комисия е категорична, че това накърнява добрите нрави, посочени в чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс.

Според комисарите това е така, защото пък чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето забранява въвличането на децата в политически дейности.

“Нашите представители са дошли, за да изразят протеста си след несправедливото решение на ЦИК, което с едни аргументи забранява излъчването на наш предизборен клип в електронните медии, но със същите аргументи, даже в по-голяма степен могат да се изразят на клипа на ДПС, но за тях такава санкция няма”, коментира Тони Баждаров от БНС.

Преди минути във фейсбук беше създадена група "Окупирай ЦИК". Създателите приканват хора да дойдат и да подкрепят окупациятав 21 часа днес.

"Време е да спрем толерирането на анти-българската партия ДПС от българските институции. Всички заедно да излезем пред сградата на ЦИК", приканват от БНС-НД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!