Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Педиатричната асоциация сезира Етичната комисия на БЛС заради Търговска лига

Дори принудата от работодател не може да оправдае колегите, които застават зад подобно писание, казват от Българската педиатрична асоциация

Янка Петкова 13 юни 2024 в 13:07 2006 2

БПА

Снимка БПА

Българска педиатрична асоциация

Българската педиатрична асоциация (БПА) ще се обърне към Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение по повод „писмото до медиите“ на "Търговска лига", което руши авторитета на всички лекари в България, заявяват в становище от Българската педиатрична асоциация.

С възмущение се запознахме с писмото, изпратено до медиите от Търговска лига – Български лекарствен център АД, болница „Мама и аз“ – гр. Плевен, подписано от 24 „хабилитирани педиатри и медици“. Писмото представлява груба нападка към членовете на Обществения съвет за Национална детска болница към Министерството на здравеопазването, включително и към лекарите, като се използват недопустими квалификации и епитети.

Общественият съвет включва изявени представители на педиатричната общност, юристи, журналисти и общественици в България, които от години работят за изграждането на детска болница от най-високо ниво. Ролята на този съвет е да защитава интересите на обществото, като контролира всяка стъпка на държавните институции.

Недопустимо е лекари с претенции за „високообразовани, професионалисти, преподаватели и визионери“ да се подписват под такова писание, което е грубо нарушение на принципите на лекарската етика. Дори принудата от работодател не може да ги оправдае! Българската педиатрична асоциация (БПА) ще се обърне към Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение по повод „писмото до медиите“, което руши авторитета на всички лекари в България.

Призоваваме нашите колеги, работещи в структурите на Търговска лига – Български лекарствен център АД, към колегиално отношение и въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, пишат от Асоциацията.

В сряда от "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД бе разпространено писмо, в което се отправят обидни нападки срещу членове на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. 

Търговска лига с арогантна реакция за детската болница: ''Довиждане, вреден и пропаднал Обществен съвет''

В писмото, инвеститорът на отхвърления проект за болница "Мама и аз" в София твърди, че Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница е "вреден източник на скандали".

"Самозвани разбирачки", "самозвани говорителки", "лекари, индокринирани от самозваните говорителки", "гръмогласни активисти и активистки", "абсурдни страхове и ясновидски заплахи", "анти-конкурентни и еснафски цели и зависимости", "чудовищно безумие и пошла глупост" са само част от квалификациите по адрес на членовете на Обществения съвет.

Според друг цитат "председателят на ОС-НДБ проф. И. Литвиненко безцеремонно раздава присъди, като твърди, че „с частната болница е свършено“ и ръководи кампанията срещу проекта ‚Мама и Аз‘ София. Други трима лекари (д-р Б. Здравков, проф. А. Кънева и доц. Б. Аврамова), индоктринирани от самозваните говорителки Н. Цекулова, М. Шаркова, М. Брестничка и други „разбирачки“, също участват от името на ОС-НДБ, като излизат от правомощията, за които са назначени от МЗ – не само изказват мнения, но натрапват своите заключения и очакват МЗ специално да ги информира за всички свои решения". 

В текста се твърди, че зад написаното стоят имената на "24 хабилитирани педиатри и медици, подкрепени от хиляди лекари и стотици хиляди пациенти, семейства и честни граждани".

Изявлението беше разпространено, след като членове на Съвета обявиха, че са обект на разследване от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) след жалба на "Търговска лига". Пред OFFNews те изразиха недоумението си, че дейността им би могла да застраши националната сигурност и подчертаха, че възраженията им не са конкретно срещу проекта "Мама и аз", а срещу всеки опит да бъде бламирано изграждането на национална детска болница.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    205

    2

    REXX

    13.06 2024 в 21:30

    Най-големия разбирач разбира се е врачанския г-з , зетя на не знам кой си другар от БКП, човека който въведе поголовно рушветите в здравеопазването, перача с главно П другаря доктор Тихомир Каменов. Няма друг разбирач като нега. Малко по малък разбирач е другаря Тони Веков , дето Тихомир му купи професорско място във Медицинския в Плевен , че да наблюдава изкъсо да не би някой да му отмъкне болничката. Гнус !

    3724

    1

    GB

    13.06 2024 в 17:33

    Срам за такива лекари-частници!
    Срам за бизнес, който очевидно насилва лекарите си да подписват такава низост!
    БЛС, заклеймете ги в името на нашите деца!
     
    X

    Историите на Иво Иванов