ДАНС погна Обществения съвет за национална детска болница

Причината е подадена жалба от "Търговска лига" заради отложения проект за изграждането на частна детска болница "Мама и аз" в София

Янка Петкова 10 юни 2024 в 23:19 4471 18

Снимка Скрийншот

Проект за частна детска болница "Мама и аз"

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) привиква за обяснения членовете на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Причината е подадена жалба от "Търговска лига" заради отложения проект за изграждането на частна детска болница "Мама и аз" в София.

Затова съобщиха журналистът Надежда Цекова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова членове на Съвета.

Това е сплашване. Един търговски субект, създаден през далечната 1991 г. като дистрибутор на лекарства, и притежаващ към днешна дата огромно портфолио от дейности във всички сфери на здравеопазването, ни казва да не си въобразяваме, че можем да не сме съгласни с всички аспекти на дейността му и с методите му на действие. Защото несъгласните отиват да обясняват мнението си на ДАНС. Няма проблем, г-н Каменов (Тихомир Каменов е изпълнителен председател на Надзорния съвет на Търговска лига, б. р.). Мога да обясня мнението си на ДАНС, и на Вас, и на всеки друг, който се интересува. За голям късмет знам, че имам право на свобода на мнението и на свобода да го изразявам. Ето Ви още малко от мнението ми - по мое мнение интересите на "Търговска лига" не са част от националната сигурност. Ще го споделя и на ДАНС, коментира от страницата си Надежда Цекулова.

"Оказва се, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност. Вероятно в Северна Корея изказването на професионално мнение по даден въпрос от обществен интерес, е проблем на националната сигурност. В една все още демократична държава обаче да пускаш сигнали срещу лекари, юристи, психолози, които доброволно и безвъзмездно защитават важна кауза като упражняват правото си свободно слово, е огромен срам!", написа адв. Мария Шаркова.

Национална детска болница – най-упоритата гражданска мечта

Кои са членовете на Обществения съвет

Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница е създаден през юли 2023 г. със заповед на тогавашния министър на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Негов председател е проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация. В състава му влизат проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска хематология и онкология в ИСУЛ, д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", Марина Гинева, тогава председател на Борда на директорите на "Проф. д-р Иван Митев", Надежда Цекулова, журналист и активист от Гражданска инициатива "За истинска детска болница", Ани Стоянова от фондация "Даная" (по-късно напуска след отвод), Мария Брестничка от Националната мрежа за децата, Надежда Рангелова от фондация "За доброто", Весела Банова от сдружение "Дете и пространство". По-късно към Съвета се присъединяват проф. Христо Шивачев, шеф на Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Макар да няма точно разписани задължения, Съветът има контролни и консултативни функции и е призван да защитава обществения интерес при изграждането на Национална детска болница. Като такъв орган членовете му не получават заплащане за дейността си.

Аргументите против изграждането на частна детска болница

Изграждането на частна детска болница ще "минира" националния проект, категорични са от Обществения съвет. Намеренията на инвеститора са "Мама и аз" да бъде изградена за две години, а за да заработи националната детска болница са необходими поне четири години. Частният проект ще привлече специалистите, които и сега са дефицитни. Освен това концепцията за национално детско лечебно заведения предвижда в него да бъдат лекувани най-сложните и тежки случаи, при това безплатно. Нещо, което частен инвеститор не може да си позволи, посочват от Съвета.

С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри - само в столицата не достигат 123 педиатри, медицинските сестри са критично малко. Създават се допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона, твърдят от Обществения съвет.

Когато има частен инвеститор той иска да генерира печалба и това е естествено, но източникът е един - НЗОК. Когато се приемат леки случаи те се излекуват в рамките на клиничната пътека, но един тежко болен много често не може да бъде излекуван в тези рамки и лечението му генерира разходи. Затова се стига до момент когато за тежки случаи нямаше места. Идва тежко болно дете и се казва "няма места", а леглата стоят празни. Затова, ако детската болница е частна ние рискуваме тежко болните деца да няма къде да се лекуват, казва педиатърът д-р Таня Андреева, едно от лицата на гражданската инициатива "За истинска детска болница".

Първи опит за "Мама и аз"

Първият опит на "Търговска лига" за изграждане на частна детска болница "Мама и аз" в столицата беше направен през 2022 г. Проектът беше отворен за разглеждане от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. Намеренията на частния инвеститор предизвикаха остра реакция сред педиатри, родители и граждански активисти. Те се обявиха против инвеститорските намерения и настояха държавата да застане зад проекта си, да гарантира изпълнението му с конкретни срокове, извеждайки го като приоритет с ясен план.

Министерството на здравеопазването отложи решението за изграждането на частна детска болница, аргументирайки се с "пропуски в подадените от инвеститора документи, които са върнати за актуализиране". По-късно, по време на редовното правителство "Петков" проектът на "Търговска лига" бе отхвърлен от министър Асена Сербезова.

Нов опит две години по-късно

Две години по-късно, отново при служебно правителство, министър Галя Кондева внесе проекта, а Кабинетът гласува одобрението му. Решението беше оповестено на 30 април, в навечерието на Великденските празници. Според проекта "Мама и аз" трябваше да бъде построена за две години, на терен в района на летище София. Инвестицията бе за 120 млн. лв., а в болницата се предвиждаше да бъдат създадени 30 клиники с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории по 39 медицински специалности.

От Обществения съвет веднага заявиха, че подобен проект ще минира изграждането на Национална детска болница.  

"С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект", обявиха от Съвета и настояха здравният министър Галя Кондева и премиерът Димитър Главчев незабавно да бъдат изслушани в Народното събрание.

От фондация "Даная" съобщиха, че ще съдят държавата. За преразглеждане на решението настояха от "Продължаваме промяната - Демократична България", намеси се и лидерът на ДПС Делян Пеевски. В резултат проектът бе оттеглен за втори път, а служебният премиер Главчев се закани за освободи от поста ѝ министър Галя Кондева. Той възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с „Мама и Аз“ - "за предприемане на действия по компетентност".

От публикувани по-късно документи стана ясно, че Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" не са имали възражения срещу изграждането на частна детска болница в столицата.

Националната детска болница - пръв държавен приоритет

На среща с представители на Обществения съвет през май премиерът Главчев и двамата ресорни министри - на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството - обявиха, че до месец ще започне разчистването на терена за изграждането на Национална детска болница в кв. "Горна баня". Церемонията се състоя на символичната дата 1 юни. Дни по-късно служебното правителство очерта и конкретен срок за завършването на проекта - май 2028 г.

Междувременно Министерството на здравеопазването задейства повторната процедура, по която да бъде разрешено на "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    18

    alfakentavur

    12.06 2024 в 11:35

    И още един :)))))

    1000

    17

    Корабова

    12.06 2024 в 11:28

    Ясно е, че Обществения съвет защитава нечии частни интереси. Конкуренцията е гарант за качествено здравеопазване. С какво частната болница ще попречи на държавната детска болница? Напротив ще има надпревара за по-добри специалисти, модерна апаратура и иновации. Крайно време е да спре социалистическото мислене в тази страна.

    2550

    16

    alfakentavur

    12.06 2024 в 11:20

    Още един :)
    Поне четете какво пише преди вас.
    Личи си, че сте подставени лица :)

    1000

    15

    Zhelev

    12.06 2024 в 10:55

    Обществения съвет защитава лечни цели в проекта Национална детска болница. Ясно личи поредната хибридна руска пропаганда в нашето общество, този път в опит да въвлече детското здравеопазване. Ако искаме да имаме детска болница първо трябва да се закрие обществения съвет.

    2550

    14

    alfakentavur

    12.06 2024 в 10:47

    Гледам как CL, самият Общ. съвет или някоя друга от засегнатите страни прати един взвод новорегистрирани потребители да я бранят.
    Личите си отдалеч :)

    1000

    13

    NNB

    12.06 2024 в 10:36

    Странно, обществен съвет за изграждане на Национална детска болница се обявява против изграждането на детска болница.
    Детското и юношеското здравеопазване са елемент от националната сигурност. Затова дами и господа от "съвета" сте поканени в ДАНС да обясните мотивите си против изграждане на детска болница. Това е държавната организация, която може да изясни дали зад отказа не прозира защита на нечии частни интереси.
    Как частен инвеститор, с финансов ресурс от няколко стотин милиона лева може да застраши проект на българската държава, разполагаща с бюджет от около 100 милиарда лева?
    В частната болница в която работя и в момента лекуваме пациенти, на които е било отказано лечение в обществени болници, защото лечението им е сложно и отнема много ресурси.
    Ако обществените болници желаят в тях да работят добри специалисти, следва да им осигурят съвременни условия за труд, апаратура и високо заплащане.

    1000

    12

    Cunda

    12.06 2024 в 09:27

    Кои сте вие в този т.нар. обществен съвет? Администратори в здравеопазването! За какво "сплашване" говорите? Нали уж сте упражнили уж правомерно правото си на свободно слово? От какво се плашите??? Защо изобщо се опитвате да заблуждавате, че инвеститорът прави нещо неправомерно? Посещавали ли сте болницата в Плевен - на световно ниво е! Няма друга толкова модерна болница с толкова грижовен и работещ персонал!

    1000

    11

    БАНС

    12.06 2024 в 09:25

    Кого представлява този "обществен съвет", как са избрани и чии интереси защитават? Защо е необходимо частни инициативи да се спират от самозвани организации? От години, когато е необходимо да се саботира някакъв процес или инициатива, който определено е с полза за цялото общество се появява някаква организация от "борци за справедливост", които упорито започват да я очернят. Какъв е приноса от членовете на обществения съвет за българското здравеопазване? Какво са построили те или възнамеряват да построят? Не защитават ли монополното положение в гр. София на други частни здравни заведения? Смятам, че всяка добра идея трябва да се подкрепя, още повече, че се изгражда без да се използва обществен ресурс. Обществения съвет да вземе да се обърне и към властите в Турция да спрат да приемат пациенти от България защото вреди на нашата здравна система, но пък помага на хората. Обществения съвет може пък да се изплашил като е видял другите болници "Сърце и мозък" и "Мама и аз"?

    1000

    10

    MSis

    12.06 2024 в 09:01



    Всички членове на Обществения съвет преследват лични комерсиални цели в проекта Национална детска болница - краткосрочни, свързани с печалби от проектиране и строителство, и дългосрочни, свързани с укриване на монопола върху детското здравеопазване, които гарантират големи печалби на някои лекари като Иван Олегович Литвиненко.

    1000

    9

    Обществен съвет

    11.06 2024 в 16:57

    Литвиненко се крие зад Шаркова и Цекулова, за да получава допълнителни субсидии от държавата. Интересът на т.нар. обществен съвет е национална болница да няма. Хайде да се омитате "човеколюбив комитет" с користни цели.