Опасен* съвет за Национална детска болница

Янка Петкова 12 юни 2024 в 11:58 2019 2

терен

Снимка БГНЕС

Теренът, определен за изграждане на Национална детска болница в кв. Горна баня

Застрашава ли Общественият съвет за изграждане на национална детска болница сигурността на държавата? Въпросът е логичен, след като стана известно, че неговите членове са привиквани в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Преди дни членове на Съвета съобщиха, че с тях са водени разговори от служители на ДАНС с покана да се явят за разговор по жалба на "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД. Това е инвеститорът, който иска да построи частна болница "Мама и аз" в столицата. 

ДАНС погна Обществения съвет за национална детска болница

Идваха служители на ДАНС в болницата. Няма нищо притеснително. Има сигнал подаден към тях, длъжни са да го проверят, дали сме своите становища. Доколко дейността на Обществения съвет е заплаха за националната сигурност и с нея трябва трябва да се занимава тази агенция, не мога да коментирам. Моите компетенции са други и като специалист съм давал препоръки в рамките на ангажимента ми като член на съвета. Имаме прилична комуникация с някои от колегите, вкл. с проф. Тони Венков (председател на Съвета на директорите на Българския кардиологичен институт, част от управлението на "Мама и аз", Плевен, б. р.). По-важният въпрос е трябва ли да се торпилира държавното детско здравеопазване, коментира пред OFFNews д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", по-известна като Педиатрията.

"Поканата беше много любезна, трябваше да се уточним кога е възможно да се видим. Доколкото разбрах, жалбата е разпределена към ДАНС от прокуратурата", каза пред OFFNews журналистът Надежда Цекова, член на Обществения съвет. Тя отрече от "Търговска лига" да са опитвали да се свържат с нея. "Ако изграждането на болница "Мама и аз" е от обществен интерес и инвеститорът наистина е загрижен за качеството на детското здравеопазване, бихме могли да да водим такъв дебат публично, но досега не е имало подобно желание от отсрещната страна, заяви тя и допълни, че подробности по сигнала не са ѝ били предоставени.

С подобно съдържание е и проведеният разговор с адв. Мария Шаркова, също член на Обществения съвет. "Каква е връзката на казуса "Мама и аз" с националната сигурност? Може ли частен субект да сезира ДАНС и не е ли това форма на натиск, в какъвто ни обвиняват след решението на служебното правителство да оттегли проекта на "Търговска лига? - пита адвокатът по медицинско право. 

Същите и още въпроси отправихме към държавната агенция, чакаме отговор.

Вчера от "Търговска лига" разпространиха позиция, в която обвиняват членовете на Обществения съвет в "симулиране" на обществен натиск, вследствие на който взетото "законосъобразно" решение за изграждане на частната болница бе отхвърлено от служебното правителство. Те посочват, че процедурата за утвърждаване на частния проект, която е продължила две години, е проведена при пълна прозрачност. Според тях твърденията, че в столицата ще се строи частна детска болница са инсинуации, тъй като проектът е за многопрофилна болница, в която се предвижда единствено "малко педиатрично отделение". От "Търговска лига" обвиняват Съвета в "открита намеса в работата на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор" и "другите органи и регулатори, натоварени от закона да провеждат държавната политика в здравеопазването".

Държавният интерес в здравеопазването е да се реализира „социалната държава“ съгласно Конституцията и е обект на национална сигурност, без да изключва частните интереси на инвеститорите, които идват последни по-важност след обществените, груповите – на пациентите и медицинската общност, интересите на фиска и други, но остават неразделна част от политическата демокрация и свободната пазарна икономика. (...) Последната инсинуация е, че "Търговска Лига" търси „сплашване“ – ами нали сте действали правомерно, госпожи и господа, и сте си упражнявали уж правомерно правото на свободно слово – защо се плашите или защо пак заблуждавате хората, че инвеститорът прави нещо неправомерно? Подобно поведение, освен това, подлежи също на съдебен гражданскоправен контрол – и тогава ли ще занимавате обществото с вашите престорени страхове?, казва още инвеститорът на "Мама и аз" в позицията си.

Прозрачен ли е процесът по утвърждаването на частния проект

За кореспонденцията между инвеститора, здравното министерство, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) стана известно от информация на ИАМН от 2 май, когато проектът "Мама и аз" вече беше спрян от служебното правителство. Въпреки че по-голяма част от цитираните документи са недостъпни, в сайта на агенцията могат да се видят комплексните оценки, които са подписани с положително становище от НЗОК и ИАМН, които са преценили, че в София, градът с най-голяма концентрация на лечебни заведения, още една болница няма да е излишна. Още повече детска, при положение че има държавен проект, който уж е основен приоритет на политици и институции. Последната оценка, получила одобрението на здравния фонд и "Медицински надзор", е от 06.03.2024, под нея са подписите на Станимир Михайлов, тогава управител на НЗОК и Иванка Динева, изпълнителен директор на ИАМН.

В информацията от ИАМН се прави уточнение, че "комплексната оценка не е комплексна оценка по същество, защото такава вече е изготвяна два пъти, в настоящата КО (комплексна оценка) има заявена промяна на административен адрес, а специалностите са същите като в предишните КО" Т. е. по същество проектът е същият, само адресът е променен от Казичене на ул. "Продан Таракчиев" в столицата (в района на летище София). За инвеститорските намерения обществеността научи на 30 април, когато служебното правителство на Димитър Главчев одобри проекта "Мама и аз". Точката бе внесена от служебния здравен министър Галя Кондева.

Колко е детска "Мама и аз"

Според заявеното от инвеститора и анонса на здравното министерство за одобрения проект, лечебното заведение ще съдържа само едно "малко педиатрично отделение" с 40 легла.

Според комплексната оценка обаче освен педиатрично отделение са предвидени Детска пневмология и фтизиатрия, Детска неврология, Детска ендокринология и болести на обмяната, Детска ревматология, Детска гастроентерология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска клинична хематология и онкология, Детска кардиология, Детска хирургия, Неонатология - общо 11 клиники с педиатричен профил.

Проектът е за 120 млн. лв. с хоризонт на изпълнение две години.

София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка. Според този анализ само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст. Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона, категорични бяха от Обществения съвет.

Има ли място за две детски болници в София - анализ на нуждите Европейска инвестиционна банка

В анализа си от ЕИБ предлагат два модела - неоптимален и оптимален. Неоптималният е свързан само с изграждането на национална детска болница, докато вторият предвижда цялостна реформа на детското здравеопазване.

Концентрацията на лечебни заведения е най-вече в столицата София, където има действащи медицински университети и колежи, както и в другите градове, където има медицински университети: Плевен, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. 23,4% от болниците и съответно 22,5% от болничните легла се намират в София (град и област), констатират в анализа си от Европейската инвестиционна банка.

Пак там е посочено, че според наличието на болници, педиатричната грижа е съсредоточена предимно в София-град, както и в другите градове с наличие на медицински университети. В страната са разкрити 3 935 детски легла, като 1 450 легла са неонатологични, 2 485 са педиатрични. Само 215 от тях са за педиатрична грижа по отделни специалности и се намират главно в болници в София, Пловдив, Варна и Плевен.

В анализа на ЕИБ се записано още, че националната детска болница ще осигурява както пълен спектър на лечение (диагностика, консултации, дневен стационар, хоспитализация, спешна помощ, рехабилитация и проследяване) на педиатрични заболявания, така и специализирана педиатрична грижа. Освен това трябва да бъде високотехнологична институция, притежаваща III ниво на компетентност и обхващаща всички педиатрични специалности и подспециалности, включително специалностите, свързани с детското здраве – хирургия, психиатрия, дерматология и др. Тя трябва да предлага възможности за обучение на студенти по медицина.

Заради силния обществен отзвук след решението на служебното правителство да одобри проекта "Мама и аз", премиерът Главчев настоя ДАНС да извърши проверка на действията на Министерството на здравеопазването, НЗОК и ИА "Медицински надзор" - "по всички етапи и процедури от началото на процедурата до момента". Очакваме резултати.

По-късно днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че не са били уведомени за разследването на членовете на Обществения съвет от ДАНС. Не са били изисквани становища от служители на ведомството или от здравно-инвестиционната компания. От МЗ припомнят, че Съветът има консултативни функции и министърът на здравеопазването няма основание за неговото разпускане.

Историята на гражданската инициатива за създаването на национална детска болница можете да прочетете тук.

*Опасен (Обществен) съвет за изграждането на Национална детска болница - игра на думи, предвид внушението, че действията на Съвета застрашават националната сигурност.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11300

    2

    yoghurt

    12.06 2024 в 12:36

    Както и в останалата част на света, тайните общества искат да имат престижа на псевдо-държавни институции, докато всъщност да са напълно частни. Данс в случая изпълнява поръчка.

    1010

    1

    ПР

    12.06 2024 в 12:15

    Заливат ни" новини".Оруел пасти да яде,Кърт Вонегът-също.
    Четох изказването на ПееФски.Четох и за тази сага-ДАНС vs Педиатрията.Единственото пропуснато е,че трябваше в"срещата" с детските лекари,да участват и ГДБОП ,и СОБТ.А отвън да има водно оръдие и купища жандармеристи.
    Наистина,без думи къде и кога,и най-вече как,живеем.
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II