Търговска лига с арогантна реакция за детската болница: ''Довиждане, вреден и пропаднал Обществен съвет''

Янка Петкова 12 юни 2024 в 14:48 19451 5

медици

Снимка Търговска лига

24 хабилитирани педиатри и медици

Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница е "вреден източник на скандали", твърдят в писмо до медиите от "Търговска лига", инвеститорът, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница "Мама и аз" в София бе оттеглен след остра обществена и политическа реакция.

Според авторите зад твърденията в текста стоят "24 хабилитирани педиатри и медици, подкрепени от хиляди лекари и стотици хиляди пациенти, семейства и честни граждани".

Какво предизвика реакцията?

Преди дни, журналистът Надежда Цекулова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница съобщиха, че са търсени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по жалба на "Търговска лига". Пред OFFNews обясниха, че срещите им предстоят, макар да не знаеха на какво правно основание са призовани за обяснение. Те изразиха и недоумение от факта, че дейността им като членове на Съвета може да представлява заплаха за националната сигурност.

За среща със служители на ДАНС потвърди и директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков. По думите му от агенцията са посетили болницата за разговор с него и проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет.

"Няма нищо притеснително. Има сигнал подаден към тях, длъжни са да го проверят, дали сме своите становища. Доколко дейността на Обществения съвет е заплаха за националната сигурност и с нея трябва трябва да се занимава тази агенция, не мога да коментирам", каза д-р Здравков.

Опасен* съвет за Национална детска болница

"Самозвани разбирачки", "самозвани говорителки", лекари "индокринирани от самозваните говорителки", "гръмогласни активисти и активистки", "абсурдни страхове и ясновидски заплахи", "анти-конкурентни и еснафски цели и зависимости", "чудовищно безумие и пошла глупост" са само част от квалификациите и твърденията по адрес на членовете на Обществения съвет, осмелили се да заявят публично, че са обект на интерес от ДАНС.

Публикуваме целия текст на писмото без редакторска намеса

Членът на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към МЗ (ОС-НДБ), Благомир Здравков на 2 май по БНР потвърди отново, че „…[к]огато имаше инициатива за частен педиатричен комплекс, на детското здравеопазване трябва да се гледа като елемент от националната сигурност на страната. Именно тези обекти са приоритет на държавата“ – поне поради това самозваните „разбирачки“ – членки трябва да се примирят с факта. По-рано, на 27 септември 2023 г., преназначеният през тази седмица за директор Б. Здравков, и ръководството на държавната софийска педиатрия посетиха първата и единствена от 55 години насам новопостроена клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ в уникалния частен болничен комплекс ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен. Здравков и Димов, по собствените им думи останаха възхитени от всичко видяно, а по наши впечатления – зашеметени, особено от задоволството на родителите и семействата и от вдъхновението на десетки млади колеги, стажанти и докторанти! И понеже частните инвестиции провеждат държавната политика в здравеопазването – първият приоритет на българския народ – по този отличен начин, те или тяхното умишлено, злонамерено и организирано препятстване са част от националната сигурност. Преднамереното осуетяване на започналото и необходимо голямо сътрудничество между модерната ‚Мама и Аз‘ и изостаналата технологично, въпреки субсидиите, софийска педиатрия също и неизменно е част от националната сигурност – защото ние всички лекуваме български деца, а в Плевен приемаме най-тежките случаи от цяла България! Присвояването на здравеопазването и особено детското здравеопазване за частно еснафско администриране, или опитът за това, от организирана самозвана група, застрашава националната сигурност!

Общественият съвет пречи, а не помага на държавата да изгради НДБ

Пред БНТ председателят на ОС-НДБ проф. И. Литвиненко безцеремонно раздава присъди, като твърди, че „с частната болница е свършено“ и ръководи кампанията срещу проекта ‚Мама и Аз‘ София. Други трима лекари (д-р Б. Здравков, проф. А. Кънева и доц. Б. Аврамова), индоктринирани от самозваните говорителки Н. Цекулова, М. Шаркова, М. Брестничка и други „разбирачки“, също участват от името на ОС-НДБ, като излизат от правомощията, за които са назначени от МЗ – не само изказват мнения, но натрапват своите заключения и очакват МЗ специално да ги информира за всички свои решения. Тяхната кампанията срещу проекта ‚Мама и Аз‘ София, търси измислено оправдание в тесногръдата прогноза за още по-дълбок кадрови дефицит. Тази прогноза е несъстоятелна и служи единствено за самообожествяване на безинтересните и подчертано некомпетентни нейни автори, които не са обучили нито един лекар и нито една медицинска сестра! Всъщност, ‚Мама и Аз‘ София решаващо намалява и даже може да премахне дефицита. ‚Мама и Аз‘ София, както хората вярват, е единственото решение на проблема през следващите години! Кампанията срещу частния проект, очевидно, е грубо противоправно вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на компетентните държавни органи на висша държавна власт. Некомпетентното, системно повтаряне, че „няма нужда от нова голяма болница в София“ служи особено добре на анти-конкурентни и еснафски цели и зависимости. Разборът на личните интереси и източниците на доходи на участниците в този „хор“ предстои скоро. Понеже е непоправимо вредна за пациентите и медицинската общност, враждебната кампания на ОС-НДБ всъщност препятства пълноценното изграждане на НДБ – за което самият съвет е създаден.

По-важно – вместо да намерят многобройните полезни възможности за сътрудничество на двата проекта, гръмогласните активисти и активистки произвеждат само скандали в своя полза, тиражират абсурдни страхове и ясновидски заплахи за кадрова криза и провал на проекта НДБ, уж „миниран“ от ‚Мама и Аз‘ София. Само че ОС-НДБ явно познава и живее в Северна Корея и счита всички нас, квалифицираните педиатри и лекари от над 25 профилни медицински специалности, за крепостни, които могат да се „резервират“, „местят“, „дърпат“ или „влачат“, по техните глупави думи, или че „децата са собственост на държавата“ ?!?– чудовищно безумие и пошла глупост! (всички цитати са документирани)
Довиждане, вреден и пропаднал ОС-НДБ към МЗ. Ние оставаме да лекуваме децата и най-тежките случаи и да възпитаваме и развиваме стотици млади медицински таланти в прекрасната частната модерна ‚Мама и Аз‘.

Зад писмото стоят имената на проф. С. Стефанов, доц. М. Гайдарова, доц. Й. Попов, проф. Я. Симова, доц. Д. Хазърбасанов, доц. М. Мирчев, проф. Д. Константинов, доц. Д. Харитонов, проф. П. Божинов, доц. С. Тодоров, проф. В. Петров, проф. А. Аспарухов, доц. Н. Чилингирова, проф. Т. Делийски, доц. В. Корновски, проф. Б. Спасов, проф. Н. Николов, проф. И. Димитров, доц. А. Карашмалъков, проф. М. Николовски, доц. Л. Манчев, доц. И. Илиев, проф. В. Тодоров, проф. Т. Веков.

Проектът на "Търговска лига - Глобален аптечен център" за изграждане на болница "Мама и аз" в София беше предложен за първи път през 2022 г. по време на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Тогава срещу него се обявиха педиатри, родители и граждански активисти. Впоследствие той беше отхвърлен от министър Асена Сербезова. Две години по-късно, при друго служебно правителство, концепцията за детска болница претърпя трансформация и новият проект "Мама и аз" беше представен като многопрофилна болница, в която ще бъдат лекувани пациенти от 0 до 18 и над 18 години. Кабинетът "Главчев" одобри изграждането ѝ. Последва остра реакция на Обществения съвет към Националната детска болница и политически партии, след което правителството оттегли решението си и обяви, че негов основен приоритет е изграждането на национална детска болница.

  Янка Петкова

  Янка Петкова e работила като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“, редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  875

  5

  Constanza

  13.06 2024 в 12:56

  Нямат никакви доводи, затова са прибегнали до раздаване на епитети.
  Не вярвам, че хора с такава душа имат за цел да лекуват.

  3724

  4

  GB

  12.06 2024 в 21:10

  Честен и почтен бизнес, а?!
  Свикнали са досега държавата да се грижи
  за техните нужди. И сега им е криво, като скочихме всички и Главчев даде заден ход.

  2059

  3

  Kilca

  12.06 2024 в 16:46

  В тъговска лига са положили клетва единствено и само да стъпят и на майка си на главата за няколко гроша!

  1000

  2

  Peter I

  12.06 2024 в 15:31

  Всички частни болници са крадци, но тези на Търговска лига са първенци в мошеничеството! Ако бъдат отрязани от вимето на НЗОК ще се види, че обществото няма нужда от тях и парите за здраве ще стигат.

  528

  1

  user4eto

  12.06 2024 в 15:20

  Превърнахте се в търговци на смърт и здраве, мамито ви!
  Клетви сте полагали всички.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите