Меджидиев: Няма недостиг на лекарства в аптеките

Здравният министър посети многопрофилната болница в Разград

OFFNews 24 март 2023 в 16:41 958 0

Асен Меджидиев

Снимка Министерство на здравеопазването

Асен Меджидиев на посещение в разградската многопрофилна болница

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти в Разград. Той се срещна с изпълнителния директор на разградската болница д-р Станимир Георгиев, със зам.-кмета Добрин Добрев и с областния управител Драгомир Златев, съобщи БТА.

В отговор на въпрос за липсващи лекарства за скарлатина, здравният министър посочи, че чува това за първи път.

Проф. Илко Гетов: И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг

„По принцип скарлатината се лекува с антибиотици, а антибиотици в аптечната мрежа имаме. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца“, обясни той.

Меджидиев посочи, че има проблем с доставките на Вентолин, но това, по думите му, е проблем в цяла Европа. Здравният министър каза още, че има уверение за получаване от следващия месец на количества Пулмикорт.

С малка нормативна промяна лекарствата с рецепта могат да бъдат по-достъпни

Министърът увери, че редовно се следят медикаментите, макар по думите му така наречената система СЕСПА да е несъвършена и според него трябва да се коригира.

„Подготвили сме законопроект, с който да коригираме тази проследяваща система и в момента, в който имаме парламент, веднага Министерството на здравеопазването ще внесе тези изменения в закона, за да може да получим адекватния контрол, който държавата може да осъществява върху търговците на едро, реекспорта на медикаменти и всички тези механизми“, добави министърът на здравеопазването.

„Министерството на здравеопазването поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“. Отделно от това ще положим усилия под формата на дарение от Европа да бъдат осигурени легла и друго обзавеждане за болничните стаи“, заяви Меджидиев в областния град, след като на място се запозна със състоянието на лечебното заведение.

„Приоритет остава изпълнението на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ и в частност строително-ремонтните дейности, касаещи спешното отделение на разградската болница и ЦСМП Разград“, коментира още той.

Разград е втората област след Добрич, в която ще бъде реализирана инициативата мобилни медицински екипи да извършват консултации в отдалечените и труднодостъпни населени места в областта, където достъпът до здравни грижи е затруднен или липсват медицински специалисти. Очакванията са прегледите в малки населени места да бъдат факт още в средата на следващия месец.

Пред журналисти здравният министър припомни, че приетите промени в Закона за лечебните заведения дават правната възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет. По този начин на лечебните заведения, като това в Разград, ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс, извън средствата от НЗОК. Това ще се случи на база конкретни критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др. Критериите са заложени в проект на Наредба, чието обществено обсъждане приключва в понеделник, обясни още д-р Меджидиев.

По-рано днес министърът на здравеопазването откри двудневното Национално работно съвещание по държавен здравен контрол, което се провежда в Албена. Събитието събира на едно място служители от всички регионални здравни инспекции в страната, представители на национални центрове, на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, на „Информационно обслужване“ АД и директори на лечебни заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови