Проф. Илко Гетов: И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг

OFFNews 14 март 2023 в 13:06 848 0

проф. Илко Гетов

Снимка Архив

проф. Илко Гетов, представител на Европейската агенция по лекарствата у нас

"И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг, неудовлетворена здравна потребност, което трябва да бъде проблем на политиците, на регулаторите и т.н.", заяви по БНР проф. Илко Гетов, представител на Европейската агенция по лекарствата в България.

Той коментира лекарственият туризъм, станал особено популярен у нас.

Защо има лекарства, които не са абсолютно достъпни? Всеки производител решава дали в една държава да пусне едно лекарство на пазара, или не. В тази посока също се мисли за промени в законодателството на европейско ниво, така че да можем да задължим производителите да бъдат налични лекарства за всички пациенти в ЕС по едно и също време, а не да ходим до Испания, Гърция, Италия…, каза той.

Гетов се обяви да нулева ставка на лекарствата, които се заплащат от НЗОК.

Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата да бъде с 20% ДДС, а други, нерегулирани сектори да бъдат с намален или с премахнат ДДС кпосочи професорът и призова - Нека да излязат тези, които след изборите ще управляват, и да кажат защо се запазва ДДС на лекарствата в този вид, каква е причината".

Според него за лекарствата по лекарско предписание извън НЗОК ДДС следва да бъде 9%. Така по думите му ще се икономисат средства, ще се осигури и по-голям процент реимбурсация.

По темата с проверките на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин (напр. някои противогрипни препарати), той уточни, че във Франция са установени случаи на сериозни нежелани реакции, има и няколко статии в научни списания. Затова Европейската агенция по лекарствата е започнала да преразглежда профила на безопасност на продуктите, които съдържат тази съставка.

"Може би ще се стигне до някакви ограничителни мерки", прогнозира Гетов. Според него обаче няма опасност пациентите да останат без лекарства, защото конкуренцията в този сектор е много голяма. Неговото лично мнение е, че тези лекарствени продукти трябва да бъдат отпускани по лекарско предписание.

По темата с искането на България да се оттегли от споразумението за колективното закупуване на ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" той отбеляза, че пандемията не е приключила, "ще приключи тогава, когато СЗО каже – край на пандемията и трябва да сме готови за всякакви бъдещи изненади".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!