Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МЗ ще затегне контрола върху износа на лекарствата, но трябват законодателни промени

Янка Петкова 12 януари 2023 в 14:30 1254 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Министерството на здравеопазването ще затегне контрола върху износа на медикаменти, като предложи законодателни промени, чрез които да бъде увеличен броят на лекарствените продукти, които могат да бъдат забранени за реекспорт.

Това стана ясно от брифинга на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, след заседанието на Специализирания съвет по контрол върху лекарствоснабдяването.

Меджидиев прехвърли отговорността за недостига на масови медикаменти върху предишния здравен министър Асена Сербезова, изразявайки учудването си (което по думите му е продължило шест месеца), че е била променена формулата, по която се генерира списъкът със забранените за износ медикаменти в СЕСПА (системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти) и така наблюдаваните медикаменти са станали много по-малко.

Според Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) промяната е приета от Народното събрание и се е наложило да бъде внесена, тъй като в предишния си вид не е била узаконена.

В забранителния списък на СЕСПА обаче влизат само медикаменти от Позитивния лекарствени списък, които се заплащат напълно или частично от НЗОК. Липсващите антибиотици, температуропонижаващи сиропи, чийто недостиг отчитат аптеките, не попадат в него. В този смисъл няма механизъм, по който износът на голяма част от лекарствата, които се изписват в сезона на респираторните инфекции, да се контролира от държавата.

Другата мярка, която анонсира здравният министър, е възможността аптеките да виждат с какви наличности разполагат складовете на едро. Това искане от фармацевтите е отправено от месеци, но до момента не е факт. По думите на Меджидиев предстои работна среща идната седмица, за да бъда включена тази функционалност в системата.

Третата мярка, която е била обсъдена от Съвета по контрол върху лекарство снабдяването, е контролът върху предписването и отпускането на лекарства. Според Меджидиев това ще става ежедневно, като се проследяват хартиените и електронните рецепти. Така ще спре "безразборното" отпускане на антибиотици без рецепта, категоричен бе той.

Според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), причините за недостига на определени лекарства са комплексни, затова трябва да се работи в в няколко посоки:

Първата е разширяването на списъка на наблюдаваните продукти, за които се забранява износа. Ако в момента при падане на количествата под 65% от месечното потребление на дадения продукт се забранява прагът да бъде вдигнат на 90%. Засилване на контрола по предписването и отпускането на лекарствени продукти, защото някои се отпускат безразборно. Подобряване на информираността на лекари и аптеки по отношение на лекарствата, чиито количества в дадена аптека са изчерпани – всеки аптекар, всеки лекар да може да види, когато дадено лекарство липсва. Има достатъчно възможности чрез НЗИС и софтуера на личните лекари това да се осъществи, обобщи той.

Според Димитър Маринов пълно проследяване на изписваните от лекари и отпускани от аптеки лекарства, не може да се случи, защото няма как да бъдат проследени рецептите, издадени на хартия. От БФС отдавна настояват за преминаване изцяло към електронна рецепта, но това не стана факт дори за антибиотиците, които трябваше да се продават само с е-рецепта от ноември 2022г.защото екипът на служебния здравен министър внесе промени, с които това беше отменено.

Ще бъде ли възможно изписването на генерични (заместващи оригиналните) медикаменти?

"Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това каква наличност и какъв недостиг на определен медикамент има, за да може лекарят да преценява с какъв генеричен може да го замести", каза Меджидиев.

По думите на Димитър Маринов обаче генеричната замяна на медикаменти у нас не е разрешена, макар че би могла да реши проблемите с недостига на лекарства. "Няма консенсус по генеричната замяна у нас, България е една от трите страни в ЕС, където това не е позволено", коментира той.

Възможност за изписване на лекарства по активна съставка, а не с търговска марка за момента няма, потвърди и здравният министър. "За момента не се обсъжда мярка за генерично заместване. Става дума за определени интереси на определени кръгове от фармацевтичната промишленост, гледаме пациентите да бъдат облагодетелствани", допълни министърът.

Той съобщи, че и в момента се правят доставки на пулмикорт и вентолин, които се разпределят към аптеките. По думите му скоро ще приключи проверката за наличностите в складовете на едро и при констатирани нарушения "ще бъдат взети мерки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!