Шефът на Спецпрокуратурата пусна осъден на затвор на море

Юлиан Христов 13 август 2015 в 15:05 8009 19

Прокурорът на

Снимка БГНЕС, архив

Прокурорът по делото "Октопод" Светлозар Костов и шеф на Спецпрокуратурата е оставил на свобода Росен Петров-Животното, който е осъден на три години и три месеца затвор заради участие в групата на Златко Баретата.

От Върховната касационна прокуратура (ВКС) днес съобщиха, че вместо да е в затвора, Животното е бил открит на 12 август да почива в Несебър. На 6 август пък той е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион „Васил Левски”.

На 17 февруари 2015 г. Росен Петров е осъден от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение на територията на София. Наложено му е наказание “лишаване от свобода” за срок от три години и три месеца ефективно. Общото наказание, което трябва да изтърпи Росен Петров, е 5 години и 3 месеца. Въпреки това той не е бил задържан за изпълнението му и е бил на свобода. 

Изпълнението на присъдата му било отложено на 17 юли 2015 г. от прокурор Костов. С постановление от 12 август 2015 г. на прокурор Даниела Попова – административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, постановлението на Костов е отменено и е разпоредено задържането на Петров. Той е задържан от органите на полицията в Несебър и днес е откаран в затвора София за изпълнение на наказанието му.  

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка на случая. 

До момента е установено, че през февруари спецсъдът е одобрил споразумение между прокурата и Петров, с което той се признава за виновен по обвинението за наркоразпространение. През 2006 г. той е осъден за това, че шофирайки пиян е убил един човек. Тогава той е получил условна присъда две години с изпитателен срок от три години.

Тъй като осъждането на Петров за участието му в организираната престъпна група за наркоразпространение е извършено в изпитателния срок на осъждането му за причиняване на смърт при пътно транспортно произшествие, с определение на съда от 15 юни 2015г. е постановено Петров да изтърпи отделно и това наказание.

След получаване на присъдата прокурор е изпратил съдебния акт на шефа на съдебната охрана, така че Животното да бъде отведен в затвора. Близо месец по-късно в Спецпрокуратурата е депозирана молба от адвоката на Росен Петров, който е поискал отлагане изпълнението на наказанието. Причината е заболяване и предстояща операция във ВМА. Наблюдаващият прокурор е излязъл със становище, че Животното не е тежко болен и състоянието му не пречи да излежи присъдата си. Вместо това, неговият началник - Светлозар Костов, е издал постановление, с коет отлага изпълнението на наказанието. Той е приел, че заболяването, макар и неясно какво точно е, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието.

В постановлението му е посочено, че „..заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време”.

Отлагане изпълнението на наказанието е допустимо само в случаи на тежко заболяване, което е несъвместимо с пребиваване в затвора, припомнят от прокуратурата. Несъвместимостта се установява чрез медицински документи и заключения на личен лекар или лекар специалист. 

Проверката, извършена от Апелативната специализирана прокуратура, е установила, че представените документи от осъдения не са достатъчни, за да се приеме, че е налице такова тежко заболяване, което пречи на изпълнението на наказанието. Участието на Росен Пертров в щурма на стадион "Васил Левски" потвърждават липсата на основание за отлагане изпълнението на наложеното на Петров наказание, категорични са от прокуратурата.

Очаква се срещу Светлозар Костов да бъде потърсена дисциплинарна отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!