Костов се самоназначи за прокурор на "Октопод"

Юлиана Ончева, Юлиан Христов 15 април 2015 в 16:21 5317 0

Шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов отново ще е обвинител по делото "Октопод". Той сам избрал себе си за наблюдаващ прокурор. 

Чрез системата за случайно разпределение на делата е избран само вторият прокурор по делото. Това е Росен Радев, който бил избран сред всички останали негови колеги от системата, научи OFFNews от източници от специализираната прокуратура.

Защитниците на Петров Ина Лулчева и Васил Василев, които поискаха публично разпределение на делото, са присъствали на процедурата. 

Адвокат Лулчева потвърди, че Костов се е самоназначил, избягвайки системата за случайно разпределение на делата.

"Разпределението не се извърши случайно. След като беше определено, че трябва да има двама прокурори, прокурор Костов се беше самоопределил и след това само вторият прокурор беше избран случайно", каза пред OFFNews адвокатът.

Костов се позовал на заповед на главния прокурор от 2012 година, според която той трябва да е прокурор по делото, а другият прокурор да бъде избран на случаен принцип. "Вторият прокурор действително беше избран на случаен принцип", обясни Лулчева. 

Адвокатите на подсъдимите обмислят да сезират институциите за това, че случайното разпределение на делата за пореден път е било неглижирано.

След четири години на първа инстанция в Софийски градски съд делото "Октопод" стартира отначало. Този път в спецсъда. През цялото това време прокурор по делото беше именно Костов. Делото буксуваше четири години без особен успех, а след като на 22 януари Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдията по делото Румяна Чаналова, то трябваше да стартира отново на първа инстанция с нов съдия. 

С решение на на новия съдия докадчик - Атанас Атанасов, мегаделото беше препратено на спецпрокуратурата по компетентност. Аргументите на Атанасов са свързани с обвиненията, които са подсъдни на спецсъда. 

Една от основните критики при съставянето на специализирания съд в първото правителство на ГЕРБ беше именно делото "Октопод". Тогава критици на идеята излагаха като аргумент, че новият съд ще се заеме приоритетно с това дело. Според съществуващото законодателство спецсъдът е компетентен по престъпления, свързани с организираната престъпност. 

По делото са подсъдими Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите четирима са обвинени в организирана престъпна група, като прокуратурата сочи за неин ръководител бившия съветник в ДАНС. Всеки един от тях има и обвинения за рекет и изнудване, само Хамстера е обикновен участник в престъпната група. Цеко Йорданов отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови