Намалиха присъдата на Баретата заради атентата срещу него

Юлиан Христов 28 август 2014 в 13:43 5299 0

Златомир Иванов-Баретата

Вместо 8 години Златомир Иванов-Баретата ще лежи шест години и шест месеца. 

Това става ясно от решението на Апелативния съд в София от 21 август. Баретата е подсъдим с още 20 души за разпространение на наркотици, известна като "Фирмата". Той отговаря и по обвинение за убийството на Румен Стефанов-Алфа на 23 септември 2007 г. в Перник. На първа инстанция Баретата получи 8 години затвор, а по второто обвинение получи оправдателна присъда.

Причината за намаляване на присъдата на Баретата, освен отчетените смекчаващи вината обстоятелства - добри характеристични данни на подсъдимия, чисто съдебно минало, добро процесуално поведение и влошено здравословно състояние в резултат от престоя на подсъдимия в следствения арест и затвора, но и заради удължаването на процеса заради атентата срещу Баретата.

Според анализа, който апелативните съдии направили, продължилия във времето наказателен процес не е по вина на подсъдимия. Позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), като в мотивите си посочва, че подсъдимият трябва да бъде компенсиран: 

В този смисъл и като взе предвид практиката на ЕСПЧ относно продължителността на наказателното производство, прецени, че това обстоятелство следва да намери отражение при индивидуализацията на наказанието, като по този начин подсъдимият в известна степен да бъде компенсиран за това. Въз основа на изложеното, този съд прие, че така определеното наказание трябва да бъде намалено с една година и шест месеца, като наказанието му бъде лишаване от свобода в размер на шест години и шест месеца, в какъвто смисъл следва да бъде изменена проверяваната присъда.

Освен на Баретата съдът намалява и присъдите на други двама подсъдими. Марин Велчев вместо 3.5 години ще стои зад решетките само 3 г. Росен Иванов пък вместо 1 г. ще лежи 9 месеца. 

Малко след атентата срещу него, Иванов се сдоби с нови обвинения - за участието в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Според събраните доказателства, групата е била ръководена от Златомир Иванов до деня на покушението срещу него пред Съдебната палата. След тази дата ръководството поемат Ивайло Борисов, по-известен с прякора Ториното, и Златко Гочев-Малкия Златко. Доказателствата сочат, че групата е разпространявала кокаин и марихуана от 2012 г. в курортния комплекс „Слънчев бряг“ и в София. Известни количества са били пласирани на територията на Казанлък и Стара Загора.

През юни 2014 г. Баретата беше арестуван при акция на Столичната дирекция на вътрешните работи. Освен него бяха задържани над 10 негови приближени. Акцията беше проведена в резултат на сигнала за взрив в дома на Димитър Вучев-Демби. В хода на разследването полицията стигнала до следите на Баретата и Антон Савов - Тони Мамата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews