С фалстарт започна мегаделото "Октопод"

Владислава Тричкова 08 юли 2015 в 10:01 4131 3

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

С фалстарт започна първото съдебно заседание в специализирания съд по мегаделото "Октопод".

На днешното заседание се явиха и петимата обвиняеми - Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов.

На съдебното заседание бяха призовани и 13 свидетели и потърпевши лица, като повечето бяха нередовно призовани. Само 3 от тях се явиха в залата.

Прокуратурата не пожела да се даде ход на делото именно заради факта, че по-голямата част са призовани нередовно.

Да не се дава ход на делото пожелаха и петимата обвиняеми, както и техните защитници.

Оказа се, че Алексей Петров не е получил препис от обвинителния акт. Той самият обаче не направи възражение пред съда и потвърди, че е запознат с обвинителния акт.  

Броят на свидетелите по делото, които са над 100, ще бъде редуциран, коментира пред журналисти адвокатът на Петров Васил Василев. На въпрос дали този път делото ще се движи по-експедитивно той отговори: "Измислените дела никога не приключват в срок". 

Следващото съдебно заседание е насрочено за 23 септември. 

На 1 април 2015 година делото беше прекратено от съдията от Софийски градски съд Атанас Атанасов и препратено в спецсъда по компетентност. С внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт са повдигнати четиринадесет обвинения, а седем от тях са предметно подсъдни на Специализирания наказателен съд. Именно това е причината съдия-докладчикът да изпрати делото там.

Делото стартира преди 4 години, когато спецсъдът още не беше създаден. След като на 22 януари Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдия Румяна Чаналова за срок от шест месеца, "Октопод" трябваше да започне от първа инстанция с нов съдия. Именно новият съдия прати делото в спецсъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews