Гешев: Знам, че има липса на контрол върху магистратите. Как тогава да има усещане за справедливост

Дори да има лични емоции, трябва да има диалог, каза главният прокурор по време на срещата си с БСП в парламента

Ружа Райчева 01 ноември 2022 в 16:58 2900 3

Иван Гешев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Гешев в Народното събрание

Аз съм наясно, че има липса на контрол върху българските магистрати, но това е проблем на законодателно ниво. Няма как да има независим магистрат, щом липсват механизми за контрол. При тази ситуация и липса на контрол - как да има усещане за справедливост? Има много проблеми, но това е въпрос на широк експертен дебат.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на днешната си среща с парламентарната група на БСП - последната от цикъла срещи на главния прокурор с парламентарно представените партии. Гешев вече разговаря за нуждата от правосъдна реформа с представители на "Български възход", ГЕРБ и ДПС. Преди да се конституира 48-ото Народно събрание, Гешев прати до всички депутати писма, за да изяви желанието за подобен диалог.

В началото на днешната среща главният прокурор обяви, че основната причина да изпрати писмата е, че "вече може да се говори за абдикация от това, което трябва да се осигури на всеки един гражданин – сигурност". Според него "повишаването на усещането за несправедливост" у хората се дължи на липсата на "нормална комуникация между властите". Официалното становище на Софийската градска прокуратура, както и на Гешев в качеството му като магистрат е, че "за последните 12 години, ако не и повече, не се решават наказателните проблеми в законодателен план".

Главният прокурор е на мнение, че в момента има борба с последствията, с цел да се постигне временен медиен ефект - до следващата катастрофа или убийство:

"Ние не решаваме реалните проблеми, а последствията. Тези реални проблеми следва да бъдат очертани от съда, следствието, дори и от разследващите полицаи, които са част от изпълнителната власт. Разбирането на прокуратурата е, че независимо дали има някакви лични емоции, това няма значение за нито един от нас- защото всеки един от нас трябва да работи за българските граждани, да има диалог. Липсата на диалог води до това, което виждат българските граждани."

Гешев обяви, че като главен прокурор няма да допусне политическа намеса в "независимата съдебна власт", защото историята е показала, че когато някоя власт се меси в съдебната, това води до репресивни последствия с дългосрочен ефект.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова му отвърна, че според нея Гешев не може да се оплаче от липсата на диалог в Народното събрание. Тя посочи, че по време на предходните парламенти депутатите промениха правилника на парламента, така че да има изслушвания на главния прокурор на всеки три месеца, на които Гешев да може да разговаря с членовете на Комисията по правни въпроси.

Снимка:БГНЕС/Надежда Пеева

Нинова даде пример със скоростната законодателна промяна, направена в предхоното 47-о НС, с която се забрани продажбата и употребата на райски газ. Лидерът на БСП изтъкна, че въпреки това в момента в дискотеките продължава да се продават райски газ и да се "тровят децата". 

"Ето ви обратен случай – добър закон, бързо приет, но резултат никакъв – значи някой по веригата не си е свършил работата. Как да имаме възмездие?", попита Корнелия Нинова.

Иван Гешев ѝ отговори, че трябва да се различават правомощията на различните власти и че прокуратурата се занимава с наказателно преследване, а не с административни санкции: "Така че - защо някой не изпълнява своите задължения спрямо приетия от вас закон, е въпрос за други органи", обяви главният прокурор.

Зам.-гланият прокурор Борислав Сарафов обяви, че народните представители са длъжни да дадат нужните инструменти в ръцете на съдебната система, така че тя ефективно да изпълнява задълженията си. По думите му съдебната система не разполага с ефективните инструменти.

"Да кажете, че целият проблем за липсата на справедливост са лошите закони и лошите депутати - няма да стане. Натам вървите", отговори му лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

01.11 2022 в 21:57

Временно просветление на полирана кратуна.

14469

2

случайно прочетох

01.11 2022 в 20:13

Не е ли по-добре да си върши работата и да каже Мата Хари мъжка ли е? ДП какво е? От къде са доходите му, не декларираните?
 
X

Да помогнем на украинските деца!