Депутатите забраниха райския газ в дискотеките

С промените в Закона за здравето райският газ бе приравнен на алкохола и цигарите

Йорданка Веселинова Последна промяна на 29 юли 2022 в 11:13 2072 1

Архив

Снимка parliament.bg

Пленарна зала

В последния си работен ден депутатите от 47-то НС забраниха употребата на райски газ от деца.

Внесеният преди два дни законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето от Десислава Атанасова бе приет на първо и второ четене със 162 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". Законът ще влезе в сила от обнародването му в "Държавен вестник".

Според текстовете се забранява още и продажбата на диазотен оксид (райски газ) на лица под 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и на закритите обществени места, в това число и дискотеки и клубове. Забраните важат и за продажбите онлайн.

По предложение на ГЕРБ-СДС бе прието и изключение - забраната няма да важи за продажбата на райски газ за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Депутатите въведоха и глоби за лицата, които нарушават забраната за продажба. Глобата за физически лица варира между 800 и 1500 лв., а за повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобата е по висока - от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 12 000 лв. за второ нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови