Гешев: Никой не е обещавал, че промяната ще е към хубаво, каквато и да е тя

Даниел Митов попита дали обвинител №1 е простил на Кирил Петков, а Гешев отвърна, че не раздава индулгенции

Ружа Райчева 26 октомври 2022 в 16:57 3551 0

Иван Гешев на среща с ГЕРБ в парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Гешев на среща с ГЕРБ в парламента

А между другото, в рамките на шегата - никой не е обещавал, че промяната ще е към хубаво. Каквато и да е тя. Аз не помня такова обещание, обяви главният прокурор Иван Гешев на днешната среща с ГЕРБ в Народното събрание, като сам се разсмя на майтапа си.

Това е втората среща, която Гешев провежда в парламента след разговора с депутатите на Стефан Янев вчера. Кръгът от публични разговори е по инициатива на обвинител №1, предшестван от писма до всички народни представители, в които изрази желание да участва в широк експертен дебат за правната реформа.

По време на обсъждането бившият външен министър Даниел Митов попита Гешев защо има забавяне по случая с декларацията с невярно съдържание на бившия премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков и не е ли това форма на прошка от страна на главния прокурор. 

"Не забелязваме движение по случая. Защо е тази липса на действие? Дали не е заради липсата на комуникация между институциите?", запита невинно Митов като намек за непрекъснатите оплаквания на главния прокурор по въпроса. Гешев обясни, че става дума за липса на координация: 

"Не аз съм оправдал бившия премиер Кирил Петков. Не, не съм простил, защото не разполагам със законовите възможности, за да раздавам индулгенции. (...) Не ми е известно да е извършен служебен контрол върху този акт. Обществените очаквания за бързината на наказателно преследване по отношение на конкретни лица не са основания за повдигане на обвинения в нито една държава", каза ръководителят на държавното обвинение.

И допълни, че "не става с харесване или нехаресване" и че по случая с невярната декларация на Петков тече разследване в Националната следствена служба. Той самият не бил запознат със спецификата на случая.

Иван Гешев обяви, че му е странно как хора, които "нищо не разбират", искат да реформират съдебната система. По думите му противниците му грешно наричат идеите си "съдебна реформа", защото това определение е юридически неточно и че е правилно да се нарича "правна реформа". 

"Прокуратурата има проблеми, аз знам кои са те и съм съгласен да ги дискутирам. Не искам да прехвърлям вината на други институции. (...) Прокуратурата желае да участва в този дебат. Знаем, че това трябва да бъде решено и да се случи чрез широк експертен диалог", заяви той. 

Не може да няма механизми на контрол върху магистратите. Това е част от проблема, добави още Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови