На среща с ДПС: Карадайъ се оплака от Рашков, Гешев страда за спецправосъдието

Йорданка Веселинова 28 октомври 2022 в 16:32 3119 0

Срещата в Народното събрание

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинова

Иван Гешев и Мустафа Карадайъ

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с парламентарната група на ДПС. Срещата се проведе в Народното събрание по инициатива на лидера на партията Мустафа Карадайъ. По време на разговора Карадайъ се оплака от Бойко Рашков, а Гешев не пропусна да се оплаче от закриването на спецправосъдието.

Мустафа Карадайъ заяви, че за парламентарната му група съдебната реформа е ключова, но в предния парламент не са имали необходимото мнозинство за конституционни промени. Той обвини парламентарните групи от 47-ото НС, че залагали на "много приказки", но не и на реално внесени законопроекти.

Гешев от своя страна пък декларира, че нямал желание да се меси в работата на другите власти, но призова за диалог и взаимодействие.

"Между властите не може да има китайски стени. Това означава, че няма държава."

Вместо в конкретика за реформите обаче Гешев заговори за морал и дългове към гражданите.

Карадайъ пък му отговори, цитирайки предизборните слогани на партията си - "възстановяване на държавността" и "възстановане на демокрацията".

"Властта няма да е бухалка и няма да има нужда да е бухалка", заключи лидерът на ДПС и след това отново призова за диалог между властите и парламентарните групи, които имали дълг към гражданите.

На срещата с Гешев Карадайъ не пропусна да нападне бившия вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков Бойко Рашков за действията на МВР, целящи спиране на купуването и продаването на гласове. Той ги определи като "неправомерна полицейщина" и "неправомерна милиционерщина".

"Тоталитарните рефлексии не са си отишли съвсем напълно и много лесно се връщат", отговори му главният прокурор.

След това Хамид Хамид реши да брани вече закритото спецправосъдие. По думите му това не било никаква "реформа".  Зам.-председателят на ПГ на ДПС попита как се е отразило закриването на структурата на борбата с престъпността и на живота на магистратите.

Гешев, който бе най-яростният борец за запазването на специализираното правосъдие, (според бившата управляваща коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ орган, използван като бухалка - б.а.) цитира чат във вайбър с мнения на магистрати, които твърдят, че ефектите биха били лоши. Той твърди, че борбата с престъпността ще бъде възстановена много трудно.

"Трагичен законодателен експеримент, който бе лустрация на прокурорите и съдиите" - с тези думи той определи закриването на спецправосъдието. Гласуването на промените в предния парламент пък определи като "показен разстрел".

"Аз държа да декларирам, че не съм престъпник", каза още Гешев и добави, че било погрешно да се смята, че когато някой стане главен прокурор, то той става престъпник.

Той коментира предложението за разследващ главния прокурор. По думите му така се създава още един пост над главния прокурор. Гешев поиска да има възможност за контрол на разследващия главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови