Делото за шестте "Не"- та на Цветанов продължава през септември

Владислава Тричкова 21 юли 2015 в 12:31 3805 2

Делото за шестте "Не"-та, по което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подсъдим за неизпълнение на служебни задължения ще продължи през септември. 

По това дело Цветанов е обвинен за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

Софийският апелативен съд (САС) днес взе решение да отложи делото, тъй като счетe за необходимо събирането на още доказателства, сред които и това да се изясни дали има обвинения срещу Орлин Тодоров, за какво обстоятелство и на какъв етап е той. МВР трябва да предостави и справка дали бившият главен секретар Калин Георгиев е отсъствал в периода, когато Цветанов е отказал СРС-то и ако е така бил ли е заместван и от кого. Съдът поиска и да бъдат разпитани като свидетели бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров както и Петър Христов.

По време на днешното съдебна заседание бе разпитан само един свидетел - Калин Георгиев. Разпитът продължи близо час и се проведе на закрити врата. 

След съдебното заседание пред журналисти Цветанов заяви, че разчита единствено на обективен и справедлив процес, а пък доказателствата, които следва да бъдат събрани, както и разпитът на Флоров и Христов ще допринесат за по-голяма пълнота относно извършените действия, смята Цветанов.

Бившият вътрешен министър е категоричен, че никога не е имало връзка между него и Орлин Тодоров. "Никога не е имало съмнение, че към онзи етап Цветанов не е познавал Тодоров", заяви адвокат Менко Менков, който е защитник на подсъдимия. 

Менков сподели, че днешният разпит на Калин Георгиев е бил от изключително значение, тъй като са се изяснили важни детайли, както и мотивите, с които Цветанов е написал шестте "не".

Софийският апелативен съд гледа за втори път това дело. Първият път САС потвърди присъдата на първоинстанционния съд и наложи присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър. Това решение бе обжалвано от ВКС, който пък върна делото на предходната инстанция за преразглеждане. 

Касационният състав е приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.

На въпрос дали Цветанов наистина е имал усещането, че не е бил осигурен справедлив процес той отговори, че от самия факт, че не е бил допуснат допуснатият преди това свидетел Калин Георгиев може да си извади такъв извод. 

Той обаче отказа да коментира дали като вътрешен министър е имал някакъв контакт със съдиите, гледали първото дело пред САС. Цветанов каза, че четейки присъдата остава с впечатление, че в нея има и лично отношение. 

Съдебният състав, който гледа днешното дело, бе избран на публична процедура. Първо системата за случайно разпределение на делата избра за съдия-докладчик Надежда Трифонова, за председател на съдебния състав беше определена Снежана Душкова, а за трети член на състава – Иван Стойчев.

Трифонова обаче си направи отвод с мотивите, че е в близки родствени отношения със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, гледано в Пловдивския районен съд, страна, по което е бил Цветанов – а именно нейна сестра. Така се стигна до повторна публична процедура, която определи за членове на състава Маргаритка Шербанова за съдия-докладчик, а другите двама членове на съдебния състав са Петя Шишкова и Милена Панева.

Петя Шишкова и Милена Панева са гледали делото за костинбродските бюлетини, както и делото на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров за източване на близо 6 млн. лв. от дружеството. Именно Шишкова, Панева и колежката им Христина Михова отмениха 14-годишната присъда на Димитров.

През 2012 г. Шишкова бе една от тримата съдии, които си направиха отвод по делото за пране на пари по САПАРД. Панева пък е била част от състава, отменил осъдителната присъда на прокурорския син Бисер Андреев, обвинен за катастрофата на бул. „България” през август 2011 г., в която загинаха двама души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!