Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Цветан Цветанов отново се изправя пред съда

OFFNews 21 юли 2015 в 07:16 3177 1

Цветан Цветанов отново се изправя пред Софийския апелативен съд (САС), който ще гледа делото, по което бившият вътрешен министър е подсъдим за неизпълнение на служебни задължения. 

Делото е известно и като 6-те "не"-та, тъй като Цветанов не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров.

По това обвинение Цветанов получи 4 години затвор на първа инстанция. Според мотивите на Софийския градски съд (СГС) бившият вътрешен министър е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година. Решението на първоинстанционния съд бе обжалвано пред САС, който обаче също потвърди присъдата и така се стигна и до обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). 

ВКС пък върна делото срещу Цветан Цветанов за ново разглеждане от Софийския апелативен съд.

С това върховните съдии уважиха жалбата на бившия вътрешен министър срещу решението, с което беше потвърдена осъдителната му 4-годишна присъда и отмени решението на предходния съд.

Касационният състав е приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.

Днес делото тръгва отново пред САС, а съдебния състав, който ще го гледа, бе избран на публична процедура. Първо системата за случайно разпределение на делата избра за съдия докладчик Надежда Трифонова, за председател на съдебния състав беше определена Снежана Душкова, а за трети член на състава – Иван Стойчев. 

Трифонова обаче си направи отвод с мотивите, че е в близки родствени отношения със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, гледано в Пловдивския районен съд, страна, по което е бил Цветанов – а именно нейна сестра. Така се стигна до повторна публична процедура, която определи за членове на състава Маргаритка Шербанова за съдия-докладчик, а другите двама членове на съдебния състав са Петя Шишкова и Милена Панева.

Петя Шишкова и Милена Панева са гледали делото за костинбродските бюлетини, както и делото на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров за източване на близо 6 млн. лв. от дружеството. Именно Шишкова, Панева и колежката им Христина Михова отмениха 14-годишната присъда на Димитров.

През 2012 г. Шишкова бе една от тримата съдии, които си направиха отвод по делото за пране на пари по САПАРД. Панева пък е била част от състава, отменил осъдителната присъда на прокурорския син Бисер Андреев, обвинен за катастрофата на бул. „България” през август 2011 г., в която загинаха двама души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови