Великобритания ще пази небето на Полша от 'руска агресия'

Външният министър на Обединеното кралство се присъедини към Вашингтон и Варшава, които обявиха Владимир Путин за военнопрестъпник

OFFNews 17 март 2022 в 14:03 4923 2

Бен Уолъс

Снимка БТА/АП

Бен Уолъс

Великобритания обяви, че ще разположи ракетна система за въздушна отбрана в Полша и ще изпрати 100 военни в страната, за да пази въздушното й пространство от руска агресия. Това обяви министърът на отбраната Бен Уолъс по време на посещение във Варшава, съобщава Би Би Си.

Става въпрос за системата Sky Sabre.

В същото време НАТО увеличава присъствието си по източния фланг в отговор на развоя на военните действия в Украйна след руската инвазия там на 24 февруари.

"Ще разположим в Полша зенитно-ракетната система със среден обсег Sky Sabre с около 100 души персонал, за да сме сигурни, че ще бъдем заедно с Полша и ще защитим въздушното й пространство от всякаква по-нататъшна агресия от страна на Русия", заяви Уолъс на пресконференция.

Какво представлява системата

Описана от правителството на Обединеното кралство като "най-съвременна система за противовъздушна отбрана", системата Sky Sabre е способна да порази обект с размерите на топка за тенис, движещ се със скоростта на звука, пише Би Би Си.

Според британската армия системата включва три компонента: радар за 3D наблюдение, костюм за управление на битката и разузнаване и ракетна установка.

Тя изстрелва 99-килограмови ракети, които могат да достигнат скорост до 2300 мили в час.

На практика тя ще даде на Полша възможност да се защитава от реактивни изтребители, ракети и бомби.

Столтенберг: Войната на Путин разруши мира

Също днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на пресконференция в Берлин заедно с германския канцлер Олаф Шолц. Столтенберг заяви пред репортери, че "войната на президента Путин срещу Украйна е разрушила мира и е шокирала света", пише Би Би Си. Той обеща да продължи да подкрепя украинските сили, "за да отстояват правото на самозащита, залегнало в Устава на ООН".

Той похвали Германия за военната и хуманитарната ѝ подкрепа за Украйна и макар да отбеляза, че "НАТО носи отговорност да предотврати по-нататъшното разрастване на тази война", предупреди членовете на блока за сигурност, че "не можем да приемаме мира и сигурността за даденост".

"Вчера министрите на отбраната започнаха да обмислят какво трябва да направим, за да засилим отбраната и възпирането си в дългосрочен план. Това ще изисква значително увеличаване на инвестициите в отбраната", заяви Столтенберг.

Междувременно Шолц заяви, че Германия е увеличила финансирането на въоръжените си сили, за да гарантира, че "НАТО е в състояние да изпълнява задълженията и мандата си".

Военнопрестъпник

От вчера насам Западът втвърди тона си към руския президент. Вчера САЩ първи го обявиха за военнопрестъпник, днес това стори Полша, последва подобно твърдение и от страна на Великобритания.

Външият министър на Великобритания Лиз Тръс заяви, че има "много, много силни доказателства", че руският президент Владимир Путин е "военнопрестъпник". Така Обединеното кралство се присъединява към САЩ и Полша, които съответно вчера и днес определиха Путин по този начин. Попитана от Радио 4 на Би Би Си по този въпрос тя заяви: "Има много, много силни доказателства, че той е". "Има много, много силни доказателства, че са били извършени военни престъпления и че Владимир Путин стои зад тях" - казва тя.

"В крайна сметка Международният наказателен съд трябва да реши кой е и кой не е военен престъпник, а ние трябва да представим доказателствата и най-доброто, което можем да направим в момента, което и правим", добавя Тръс, а също - че Обединеното кралство "събира тези доказателства на място, за да се увери, че Владимир Путин ще бъде подведен под отговорност за тези престъпления".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

emil01

17.03 2022 в 18:43

"Има много, много силни доказателства, че са били извършени военни престъпления и че Владимир Путин стои зад тях" - казва тя."

АМА РАЗБИРА СЕ.
Както навремето имаше "много, много силни" доказателства, че Ирак има оръжия за масово поразяване. И тогава Тони Блеър повтаряше тази мантра до припадък.
Всички явно просто трябва да забравим дългия списък с безобразия на американските власти от последните 20 г. и да почнем да кимаме с глава и да блеем като овце.
 
X

Подкастът на OFFNews