САЩ призоваха Русия да осъди убийците на журналистката Анна Политковская

OFFNews 07 октомври 2019 в 23:14 3531 0

Анна Политковская

Снимка svoboda.org

По повод 13 години от екзекуцията на журналистката от „Новая газета“ Анна Политковская Вашингтон настоя за наказание за всички виновници за трагедията.

От американското посолство на САЩ в Москва подчертаха, че Политковская е правила „това, което правят журналистите – търсила е истината и тя бе разстреляна заради мъжественото осветяване на социални, политически и правозащитни проблеми“, предаде агенция Росбалт.

В отговор руското Външно в Туитър посъветва САЩ да се заемат с разкриването на убийството на американския президент Джон Кенеди. „Припомняме, че преди 5 години убийците на Анна Политковская са наказани. Същевременно в САЩ много наказателни дела от този род остават неразкрити, в това число и убийството на американския президент Джон Кенеди“, пишат от дипломатическото ведомство, цитирани от ТАСС.

Политковская беше убита на 7 октомври 2004 г., когато е рожденият ден на президента Владимир Путин. Тялото на журналистката с няколко огнестрелни рани беше открито във входа на дома й в Москва. Тя е влязла в асансьора, когато убиецът я прострелва в гърдите и после в главата, припомня Радио Свобода. В асансьора е намерен захвърлен пистолет „Макаров“ и гилзи.

Разследването на убийството е взето под личен контрол от главния прокурор Юрий Чайка. Заместникът на прокурора на Москва Вячеслав Росински е съобщил, че следователите разглеждат версията за умишлено убийство, свързано с изпълнението на обществения й дълг.

Арестувани са няколко души. През 2009 г. съдът оправдава всички подсъдими, а после върховният съд отменя присъдата и връща делото за доразследване, процесът зацикля за няколко години. На 9 юни 2014 г. Московският градски съд отсъжда доживотен затвор за родените в Чечня Рустам Махмудов и криминалния авторитет Лом-Али Гайтукаев, признати от първата инстанция за изпълнители и организатори на убийството на Политковская.

Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов е признат за посредник в престъплението и е осъден на 20 години в колония. Братята на предполагаемия изпълнител на убийството Ибрахим и Джубраил Махмудови, проследили Политковская, отиват зад решетките за 12 и 14 години.

Преди това 11 години затвор получава и бившият служител в московската милиция Дмитрий Павлюченков, признал вината си за организиране на проследяването на Политковская.

Защитата отбелязва, че следствието така и не е обяснило какъв мотив са имали осъдените. Освен това Мурад Мусаев многократно е обръщал внимание на съда за снимките от камерата за видеонаблюдение, запечатали предполагаемия убиец. Според адвоката Мусаев признатият от съда за изпълнител на екзекуцията Рустам Махмудов не прилича на човека, попаднал в обектива на камерата.

Поръчителят на престъплението и до момента остава загадка за следствието. В „Новая газета“ са убедени, че случилото се може да е свързано с лидера на Чечня Рамзан Кадиров. Много от репортажите на Политковская бяха посветени именно на нарушенията на правата на човека в Чечня.

Влиятелният чеченски активист Сулим Ямадаев е искал да разкаже на изданието за убийството, но не успял – той е разстрелян през 2009 г. в Дубай. Брат му Руслан е убит година преди това в центъра на Москва.

Бившият говорител на Следствения комитет Владимир Маркин многократно е подчертавал, че е възможно вече покойният олигарх Борис Березовски да е съпричастен в убийството.

Адвокатът на семейството на Политковская Анна Ставицкая смята, че разследването по делото за убийството в момента „спи“. „Делото се прехвърля от един следовател на друг и единственото, което те правят, е да удължават сроковете на разследването“, казва тя.

Миналата година Европейският съд по правата на човека присъди на семейството 20 000 евро обезщетение, като призна, че руските власти са нарушили правото на живот на журналистката.

Под заглавие „Ето какво прави следствието, за да установи поръчителя на убийството на Анна Политковская: нагледно“ днес „Новая газета“ публикува само снимка на празен лист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови