Руското настъпление в Бахмут спря. Путин наредил промени в командването

Русия няма нови териториални придобивки от последните дни

OFFNews 25 април 2023 в 09:17 14952 15

Войници

Снимка АП/БТА

Украински войници се возят на БТР на фронтовата линия в Бахмут, Донецка област, Украйна, войната в Украйна

Настъплението в Бахмут спря - според анализатори през последните два дни окупаторите не са постигнали никакви териториални придобивки, съобщава днес украинската информационна агенция УНИАН, като цитира американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Руските сили продължиха наземните атаки във и около Бахмут и по фронтовата линия Авдийвка - град Донецк. Съобщава се, че украинските сили от 24 април са постигнали незначителни успехи южно от Кремина и продължават да атакуват руски логистични възли в тилните райони на Луганска област.

Жертвите при руснаците намаляват

През април 2023 г. средният дневен брой на жертвите в Русия най-вероятно ще намалее с около 30%, съобщава днес британското Министерство на отбраната в публичния си ежедневен бюлетин за войната. Това се случва след изключително големите руски жертви през периода януари-март 2023 г. Данните, публикувани от украинския Генерален щаб, сочат намаляване на броя на руските жертви от средно 776 дневно през март до средно 568 през април. От военното разузнаване на Великобритания отбелязват, че не могат да проверят точната методология на Украйна, но общата тенденция вероятно е точна.

Загубите на Русия най-вероятно са намалели, тъй като опитът им за зимна офанзива не успя да постигне целите си и сега руските сили са съсредоточени върху подготовката за очакваните украински настъпателни операции, коментират от британското МО.

Персонални смени 

Руски блогъри съобщават, че руският президент Владимир Путин е наредил допълнителни промени във военното командване на 20 април, докладва ISW. Известен руски военен блогър твърди, че на 20 април Путин е подписал указ за серия от промени във военното командване и официално е уволнил командващия Източния военен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов. Bлогърът отбелязва, че уволнението на Мурадов вероятно е резултат от катастрофалната му офанзива при Вухледар, довела до много жертви сред руския личен състав и загуба на много военна техника. Авторът добавя, че указът принуждава армейски генерал Александър Дворников - за когото се съобщава, че е командвал руските сили в Украйна през април 2022 г. - да се пенсионира. Блогърът твърди, че Путин е принудил бившия командир на Западния военен окръг генерал-полковник Александър Журавльов също да се пенсионира заедно с други неназовани командири. Твърди се, че Кремъл сега разчита на новоназначения командир на руските въздушно-десантни сили генерал-полковник Михаил Теплински да постигне решителни резултати.

Тези съобщения за промени в командването и уволнения следват съобщението на Кремъл за уволнението на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц на 19 април. Руски военен блогър твърди, че Авакянц не е уволнен в резултат на лошо представяне по време на военните учения в Тихия океан, а че ще формира нова "организация" под контрола на "газовия сектор", за който се говори. Не е ясно дали това не е умишлено неясна препратка към съобщенията за формирането на частна охранителна компания от руската държавна газова компания "Газпром". Блогърът отбеляза, че не е сигурен дали организацията ще си сътрудничи с Руското доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия (ДОСААФ) или с Националното движение на младите кадети (Юнармия). ISW по-рано съобщи, че руските държавни газови компании - а именно "Газпром" - формират нови военни формирования и че ДОСААФ е проявило активност в усилията за набиране на руски военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

17

6екеr4о

26.04 2023 в 14:25

И аз съм удостоен с шест минуса, чувствам се направо поласкан!

След появата на новия форумен герой си спомних стария виц: К`во се е надул, като 100 дойче марки през лукановата зима!?"

Ма тоя не се е надул, май че се е навел...

22548

16

dolivo

26.04 2023 в 13:14

Хубава работа, остава и руски главорези с опит от кланета в украйна, да дойда у нас, като частни охранители на Газпром...

1000

15

ИАД

25.04 2023 в 22:11

Само като казаха орките че ще докарат един танк Т - 14 и украинците избягаха от Бахмут. Очаква се този път танка да тръгне и да уплаши даже и цяла Европа.2

1010

14

Mounted Archer

25.04 2023 в 12:52

Забелязал съм, че форумните мокрици до една са тънки специалисти по събитията в Бахмут, и с непознати дори на най-известните експерти по военно дело подробности знаят какво точно се случва там.

-1650

13

ob1

25.04 2023 в 12:50

Цели 1001 квартала, пък орките вече превзеха 1701, нали, вовачка? Що не празнувате, бе? Не се ли радвате на невероятния успех?

Или...
Може би...
Все пак...
Малко е срамно, че 10 месеца НЕ можете да превземете нещо като Пазарджик?

2550

11

alfakentavur

25.04 2023 в 12:12

Мед ми капе :) :) :))))
10-те плюсчета на оркера вече са 6. Скоро ще бъдат 5 и надолу :)

936

10

escrin

25.04 2023 в 12:08

Ravel, създаден на 2023-04-25.

Поредният руски турчин от български произход, регистрирал се в ОфНюз, за да троли.
Ravel, да ти предскажа съдбата на акаунта ти.
Първо известно време всички във форума ще ти се подиграват на глупостите дето ги пишеш. А после от ОфНюз ще те блокират, те нямат много висок толеранс към руско-турски общи работници като тебе. И общо взето това е.

-1650

9

ob1

25.04 2023 в 12:00

Ново оркче? :)
Къде са празненствата и радостта от великата победа в путлеристан? Нали Бахмут е супер важен за матушката ти, що не тръбят, че е превзет?
Беги при тьотя мутрафонова за инструктаж!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки