Емерсън Мнангагва - Крокодила остава президент на Зимбабве след спорни избори, протести и кръвопролития

OFFNews 03 август 2018 в 10:38 2587 0

Настоящият президент на Зимбабве Емерсън Мнангава остава на поста.

Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Мнангава печели 50.8% от вота. Опозиционният лидер Нелсън Чамиса има 44.3%, съобщи председателстващата централна избирателна комисия Присила Чигумба.

Наричаният Крокодила заради жестокия си нрав Мнангава бе дясната ръка на отстранения драматично бивш президент Робърт Мугабе. Както при свалянето на Мугабе от власт, така и сега новият стар президент бе наложен въпреки кръвопролитни протести с 6 жертви, с помощта на армията. И сега въоръжени войници патрулират по улиците на Хараре, а напрежението се усеща във въздуха.

Подобен бе подходът не само към избирателите. Полицията отстрани опозицията от избирателната комисия, след като те отхвърлиха резултатите от вота с мотива, че той не може да бъде потвърден. Говорител на опозицията дори нарече резултатите "фалшиви".

Президентът Мнангава написа в Туитър, че е "смирен" и нарече резултата "ново начало". "Дори и да бяхме разделени по време на изборите, ние сме обединени в нашите мечти", допълва той.

Мнангава пое управлението миналия ноември, след като дълги години служи вярно на Мугабе. Рокадата бе извършена след намеса на армията.

Мнангагва е наричан Крокодила заради безжалостния му характер. По време на предизборната кампания той обикаляше страната и се представяше като човек на промяната, като се отрече от ментора си Мугабе.

Миналия ноември Мнангагва - тогава вицепрезидент, бе уволнен под натиска на политическите амбиции на съпругата на Мугабе - Грейс, която искаше да го наследи на поста. Страхувайки се за живота си, той избяга заедно с един от синовете си към съседен Мозамбик, носейки само куфар с пари. На границата бе спрян и едва не бе застрелян, но синът му се намеси и той напусна страната невредим.

Две седмици след това Мнангагва се завърна триумфално в Хараре. През това време армията, която бе против Грейс Мугабе да стане приемник на Робърт Мугабе, постави дългогодишния президент под домашен арест и го принуди да подаде оставка. Мнангагва, който бе приятел на генералите, веднага пое властта.

Мнангагва е роден на 15 септември 1942 г. в южната част на Зимбабве, която по онова време е британска територия. Той израства в Замбия. Син е на антиколониален активист. През 1966 г. се присъединява към движението за независимост, което се противопоставя срещу властта на бялото малцинство. След саботаж е арестуван и прекарва 10 години в затвора, пише БТА.

С идването си на власт през 1980 г. Мугабе превръща Мнангагва, с когото са бойни другари, в един от фаворитите си. Поверява му важните министерства на отбраната и на финансите. През 1983 г. в качеството му на шеф на националната сигурност, Мнангагва ръководи бруталната репресия в две отцепнически провинции в западната и централната част на страната. В тези репресии загиват около 20 000 души. Неотдавна Мнангагва призна, че този епизод е петно в историята на страната.

През 2008 г. Мнангагва е натоварен с организирането на изборите и надзирава изборните измами и насилието, позволили на Мугабе да запази властта въпреки поражение на първия тур. Заради измамите и насилието международната общност наложи санкции на страната.

През 2017 г. приближени на Мнангагва казаха, че антуражът на основната му съперничка Грейс Мугабе е искал да го отрови. Миналия юни Мнангагва избягна на косъм атентат с граната, при който бяха убити двама негови охранители на предизборна среща в Булавайо в южната част на страната. Той отново обвини привърженици на Грейс Мугабе за този акт.

Основният опонент на Мнангагва на изборите - Нелсън Чамиса, го обвинява, че е представител на миналото, готов на всичко, за да запази властта. Мнангагва казва, че е кротък като агънце. Но не такова впечатление оставя потушаването със сила на протестите тази седмица в Хараре, на които привърженици на опозицията критикуваха изборните измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови