Емерсон Мнангагва - Крокодила стана президент на Зимбабве

OFFNews 24 ноември 2017 в 15:06 3428 0

Снимка Ройтерс

Емерсон Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве. Той наследи авторитарно управлявалия 37 години Робърт Мугабе на церемония на стадиона в Хараре, на която Мугабе не присъства.

Пред 60-те хиляди изпълващи мястото той обеща да служи на всички граждани. Каза още, че се чувства "дълбоко смирен" да поеме тази роля. Подчерта също, че не забравя многото зимбабвийци, които са помогнали този ден да стане реалност.

75-годишният Мнангава, по прякор Крокодила, който беше изгонен от вицепрезидентския си пост, след като се възпротиви на опитите съпругата на Мугабе - Грейс, са го наследи на президентския пост, изрази почитта си към сваления с безкръвен преврат 93-годишен Мугабе. Нарече го "баща, наставник, другар и мой лидер" и беше аплодиран от множеството.

Мугабе си отиде драматично тази седмица след 37-годишно авторитарно управление. 

Въпреки че Мнангава се посреща с радост от зимбабвийците, името на бившия министър на националната сигурност се свързва с някои от най-големите зверства, извършени от управляващата партия Zanu-PF, откакто тя пое властта през 1980 г. Жертвите на гражданския конфликт наброяват 20 хил. души.

В клетвата си днес той обеща да спазва конституцията и правата на 16-те милиона жители на Зимбабве.

По време на 37-годишното управление на Мугабе Мнангава също е на властови постове - в партията или правителството. Той има 9 деца, прекарал е и 10 години в затвора заради нападение на влак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!