Владислав Горанов и политици са в списъка с 19 имена, даден от Петков на прокуратурата

"За господин Борисов не казваме, че той е имал кюлчетата в чекмеджето си, а искаме да разберем как тези кюлчета са попаднали там", каза премиерът Кирил Петков

Рени Петрова 12 февруари 2022 в 10:15 3856 2

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова ТВ за списъка с 19 имена, даден на главния прокурор Иван Гешев. 

"За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, че когато има свидетел, който е готов да каже, че е давал лично пари на виден политик, какво е направила всъщност прокуратурата по тази тема. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало", каза той. 

Министър-председателят допълни, че "за господин Борисов не казваме, че той е имал кюлчетата в чекмеджето си, а искаме да разберем как тези кюлчета са попаднали там".

Кирил Петков обясни, че е направил списъка със съветниците си.

"Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз само го попитах защо нямаме резултати по това, което цялото общество говори от сутрин до вечер. За тези хора, които ги знае всяко българско семейство. Той попита кого визирам и аз тогава споделих тези съответни имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

В петък от парламентарната трибуна премиерът се обърна към депутатите от ДПС с думите: "Всички са равни пред закона. Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев, радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин".

"Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило", категоричен е Петков.

Планът за възстановяване и устойчивост

Няма опасност страната ни да загуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Той беше изпратен в Брюксел, след това имаше корекции по него. Сега има публично обсъждане на корекциите.

Това заяви премиерът Кирил Петков относно внесения План за възстановяване в Европейската комисия. В петък вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи нови проекти по Плана по време на проведените първи обществени съвети в МФ. 

Петков отбеляза, че когато мине етапът за обсъждане, корекциите ще бъдат изпратени в Брюксел и трябва да бъдат одобрени финално. По думите му е много по-важно парите да бъдат изхарчени по "умен начин, отколкото да бързаме".

Относно орязаните 143 млн. лв. от парите за разширяване на метрото кметът на София Йорданка Фандъкова излезе в гневен пост във Фейсбук. Заложените в Плана за възстановяване и устойчивост 360 млн. лв. за отсечката през "Подуяне" и "Слатина" са станали 217 млн. лв., което на практика изключва отсечката от "Слатина" до бул. "Цариградско шосе". 

Премиерът коментира, че Планът е само добавка към националното финансиране, а парите за метрото ще се компенсират от националния бюджет.

Управлението на COVID кризата 

Най-големият успех на правителството до този момент е начинът, по който управлява COVID вълната до този момент. Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата, заяви той.

Премиерът призна, че управляващите правят грешки: "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща".

За зеления сертификат Петков заяви, че изискването ще отпадне при 60% ваксинирани или спад на заетите интензивни легла до 5%. "Допускам, че може да отпадне до април. Виждам, че вълната отминава", допълни той.

"Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в темата за зелените сертификати. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните легла и няма риск за здравната система, или ако се покачи процентът на ваксинациите, сертификатът ще отпадне. Никой не иска той да остава, но трябва да сме сигурни, че няма да има негативни последици. Вълната на Омикрон преминава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за премахване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни легла. Паднем ли до около 100, това ще е добра граница", поясни Петков

Ситуацията в Украйна

Най-лошият сценарий е да има голяма степен на опасност, да има някакъв агресивен акт от Русия към Украйна. Трябва да имаме ясна стратегия да премахнем рискове. Не казвам, че ще се случи, но трябва да сме подготвени, коментира той. 

По думите му страната ни трябва да е готови да спре експорта на ток за кратък период от време, ако се спре на 100% подаването на газ: "Това са екстремални случаи. Трябва да имаме ясен план - това е националната сигурност". 

Той потвърди решението на Министерския съвет за създаване на български батальон с "най-бърза скорост": "Този батальон ще бъде под българско командване, но ако има дефицити, които знаем, че имаме - бихме поканили съюзнически сили".

Според него може да има забавяне на доставките на F-16 поне с две години. "Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си", увери Петков.

Оставката на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярва, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите”, коментира той. 

Относно реформите в КПКОНПИ Петков коментира, че се надява след Бюджет 2022 един от първите им закони да бъде този за разделянето на Комисията на две. "Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена", поясни министър-председателят. Той добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

"Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал под някаква форма той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго", заяви Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!