Петков пита Гешев за Мата Хари, Пеевски, Петьо Еврото, Таки, Барселонагейт

Ружа Райчева 07 февруари 2022 в 17:42 5275 2

Снимка БТА/Христо Касабов

Премиерът Кирил Петков иска информация от Иван Гешев какво е направила прокуратурата по казусите "Мата Хари", "Барселонагейт", Делян Пеевски и санкциите "Магнитски", Петьо Еврото и "Осемте джуджета", Таки и незаконните язовири.

Това стана ясно след извънреден брифинг на Петков в Министерски съвет (МС) днес следобед.

Премиерът обяви, че с удоволствие приема поканата на прокуратурата да бъде разпитан. Той би искал прокуратурата да даде разяснения по "отношение на публично известни факти и какви действия" е предприело държавното обвинение.

Петков и говорителят на правителството Лена Бориславова са призовани да се явят на 9 февруари в 15:00 часа във Върховната касационна прокуратура.

Ето какво заяви на брифинга в МС министър-председателят:

"С удоволствие приемам поканата и по време на тази среща ще попитам следните въпроси:

1 – Какви действия е предприела прокуратурата по темата „Мата Хари“, след като бе публично известено, че има кюлчета и пачки, и г-н Борисов сподели, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата установила ли е коя е Мата Хари и разследвала ли е дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на г-н Борисов или те са си били просто там?

2 – Във връзка с „Магнитски“ знаем, че г-н Божков има доста обвинения от прокуратурата. Въпросът е има ли допълнителни разследвания по другите хора, ясно описани по "Магнитски" – г-н Пеевски, г-н Манолев и Илко Желязков. Какви са действията на прокуратурата, предприети там?

3 - Има ли директна връзка между заема в ББР и фактът, че г-н Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

4 – По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на Роудуей кънстракшън в ББР е взет от адвоката на г-н Румен Гайтански. Искам да се установи дали този заем е взет правомерно и има ли вързка с г-н Гайтански?

5 – След като всички българи се запознаха с казуса „Осемте джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров, известен като „Петьо Еврото“?

6 – Има ли връзка между строителните компаниии, част от които са взели доста от договорите във връзка със строителството на незаконните язовири и господин, известен с прякора Таки?

7 – Какви стъпки са направени във връзка с Барселонагейт и факта, че испанските власти са ни информирали за пране на пари, потенциално свързано с този казус?

8 – Има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

9 – Защо „Булгаргаз“ и г-н Николай Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите тези доставчици сега са информирали, че такъв газ би могло да се достави през „Неа Месембрия“? И по този начин миксът на „Булгаргаз“ за потребителите в България би бил доста по-евтин.

10 – Дали е най-правилно да се вика г-н Павлов само като свидетел и да бъде разпитан по този случай – какви са стъпките, които от прокуратурата са предприели?"

Ще оформим още въпроси, всички те са доста важни – защото са общоизвестни от различни медийни публикации, но аз лично не съм запознат, че има конкретни действия, които са резултирали в конкретни обвинения. Искам да знам какви стъпки са били предприети в тази насока. Има и други въпроси, но това са основните, които бих задал, като първа стъпка, каза Петков.

Главният въпрос на срещата с Иван Гешев миналата седмица беше дали спецпрокуратурата трябва да се закрие или трябва да остане – кое е по-добре за България. Аз ясно изразих мнението на „Продължаваме промяната“ и коалицията, че тези структури не трябва да останат. Списък не съм дал – това беше разговор, заяви още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови