Гешев не е в списъка с 19-те имена на премиера

OFFNews 09 февруари 2022 в 14:32 4188 0

Главният прокурор Иван Гешев не е в списъка с 19-те имена, който премиерът Кирил Петков занесе във ВКП, стана ясно след като министър-председателят даде обяснения пред двама обвинители за по-малко от два часа.

Той обясни, че личната му критика и тази на "Продължаваме промяната" към Гешев е, че не са доволни от неговата работа начело на държавното обвинение и "цялото общество би се радвало да се оттегли".

Петков не отговори на въпрос защо Гешев не е в папката с имената на хора, за които отдавна се говори, че са замесени в престъпления, след като и срещу него има журналистически материали. Само посочи, че и с главния прокурор е обсъдил въпросните имена, "за които знае цялото общество", и препоръча прокуратурата да даде всичко от себе си, за да стане ясно дали наистина има извършени престъпления. 

"Разделението на властите е нещо, на което много държа и много уважавам. Единственото, което фокусирам с този разговор (с Иван Гешев - бел. ред.) и с днешното ми идване, е, че обществото очаква справедливост. Очаква прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия да се достигне до това ниво на справедливост, което очакваме", коментира премиерът.

На въпрос как ще се случи това Петков отговори, че правителството действа и че той е единственият министър-председател, който обявява публично имена.

"Не ни е страх от никой. Действаме напред и очакваме институциите да си вършат работата. Ще следим всички като общество", посочи той.

Малко по-късно във ВКП трябва да дойде началникът на кабинета Лена Бориславова.

Петков не каза как ще постъпи, ако не бъдат предприети необходимите мерки, нито колко време ще е периодът на чакането с мотива, че има разделение на властите и не може да поставя срокове, но очаква прокуратурата да се занимава с казуси от огромно обществено значение - корупция, "потенциални престъпления".    

Премиерът изтъкна още, че се надява предоставените на ВКП данни да раздвижат прокуратурата и тя "да направи своите разследвания, за да сме сигурни, че няма човек в България над закона". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови