Кирил Петков: Имахме 20 имена, събрахме 19 и ги дадохме на 20-ия

"Нашият мандат ще бъде 4 години, абсолютно сигурно е"

Георги Ангелов 11 февруари 2022 в 13:16 7736 3

„Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме.”

Това каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков на питане на Йордан Цонев от ДПС, който влезе в темата на движението и попита дали има действия и срещу "медийния монополист и олигарх" Иво Прокопиев. Освен това обвини Петков в лъжа, че е казал, че няма да закача "този кръг".

„Всички са равни пред закона. Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев, радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин”, каза премиерът и добави, че се занимава единствено с кръгове на крадци и хора, свързани с корупцията.

„Никога не сте чували от мен думите „Не закачайте този или онзи кръг". Аз съм министър-председател на цяла България”, добави той. "Това е чиста откровена лъжа. Единствения кръг, който закачаме и ще го закачим много здраво, това е кръгът на крадците", каза Петков и се зарече, че данъците на хората вече няма да се разпределят през едни и същи кръгове.

Цонев се опита да обясни, че не е казвал, че Петков е казвал, че няма да закача кръга на Прокопиев, а преиерът е казал "нямаме нищо общо с този кръг, не ни закачайте за него".

Цонев защити депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто бизнес бил чист, нямал неизплатени заеми и попаднал несправедливо в списъка със санкционирани лица по закона "Магнитски" на САЩ. 

Темата за „златните паспорти”, която присъства и в мотивите за санкциите по "Магнитски", също стана повод за напрежение между ДПС и Петков.

„Ще стигнем до истината за „златните паспорти”. Стигнали сме почти до края. Ние подкрепяме да бъдат засегнати тези кръгове, които влошават средата. Защо обаче не приехте нашите идеи за законодателни промени за паспортите? Ние подаваме ръка, движим се в посока на антикорупционни законодателни промени”, каза депутатът от ДПС. Той заяви, че ДПС са за съдебната реформа, която е приоритет на управляващата коалиция. 

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора в листа "Магнитски", това минава през много голям филтър. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом, след това да се оцени дали ще донесе дипломатически скандал и едва тогава лицата се слагат в листа "Магнитски" и се обявяват. Знам, че вие обжалвате. Шансът цялата американска администрация да се е объркала винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", каза още Кирил Петков.

"Нашият мандат ще бъде 4 години, абсолютно сигурно е"

Нашият мандат ще бъде 4 години, абсолютно сигурно е, зарече се министър-председателят Кирил Петков по-рано в отговор на питане на депутата Иван Тотев от ГЕРБ. "Какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите коалиционни партньори и от вас в предизборните програми, ги виждаме в предложението за бюджет и ще ги видим във вашия период на управление на държавата - дали ще бъде 2, 3 или 4 месеца... Колкото Господ ви даде", попита бившият кмет на Пловдив.

"Искам да ви уверя, че мандатът, който и в момента нашата програма се изработва, е за следващите 4 години. Надявам се това да е добра новина и за вас, след като имахте по-негативни предвиждания. 4 години абсолютно сигурно", увери го министър-председателят.

Относно децентрализацията Петков заяви, че има три основни форми - административна, политическа и финансова, като дефинира в подробности всяка една от тях. "Идеята ни е прозрачни общини, без корупция", допълни той.

Иван Тотев от ГЕРБ го попита дали се шегува. "Това, което ни разказахте, се учи в Публична администрация, първи семестър, нямаше нужда да ми четете извадки от интернет какво означава децентрализация, защото ако аз сега ви попитам какво е деконцентрация, ще се запънете. Това, което са ви написали, да кажете, са го направили, за да ви изложат. Не може да ми четете лекция от първи семестър", коментира Тотев.

"Интересно дали в същата тази лекция сте учили как да се намалява корупцията, как да се увеличава прозрачността", отговори му Петков.

Хамид Хамид от ДПС се включи и попита Тотев: ако сега премиерът излезе и ви пита знаете ли какво е "королация", вие ще отговорите ли? Знаете ли какво е", каза Хамид и предизвика бурен смях в залата.

Председателят на парламента Никола Минчев призова залата за сериозност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5926

4

pisnamiotmutri

11.02 2022 в 22:18

Трудно му е на премиера. Оставили са го сам да се занимава с простаци, а те се опитват да го подиграват сваляйки го на тяхното ниво, чрез повтаряне на фрази от тролове и жълти медии. Дано почнат да ги тикат зад решетките най-сетне, те са се самозабравили