Възродителен процес, диагнози, фашизъм и гейпаради в НС

Депутатите правиха исторически изказвания и се обиждаха близо час в дебат около Възродителния процес

Нели Чолашка 20 февруари 2015 в 10:51 3598 5

Тунчер Кърджалиев, ДПС.

Краткото времето, което имаха днес депутати за пленарно заседание преди парламентарния контрол, мина в дебат с много лирични отклонения по предложените от ДПС промени в Наказателния кодекс, които предвиждат да няма давност за престъпленията, свързани с Възродителния процес.

В парламента са внесени 6 законопроекта за промени в НК, Този на ДПС е един от тях. Другите са за забраната на гейпарадите на "Атака", за отмяна на наказателната отговорност при самозащита, пак на "Атака", и за по-тежки наказания за инциденти на пътя, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, както и на пешеходни пътеки и паркове - на ГЕРБ и РБ.

Първи по проектозакона на ДПС взе думата бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, депутат от ГЕРБ в момента, обвини ДПС в лицемерие, защото, когато са били на власт, при гласуването на този проект са блокирали кворума, друг път пък били гласували "въздържал се“.

„Да правиш търговия с изстраданото от хората е позиция на ДПС. ДПС са богати хора, мултибогати. Въпросът с давността не принадлежи към никоя партия.

Това, което сте направили е плагиатство, за вас това е бизнес. Поне една запетайка да бяхте сменили от това, което е внесено навремето", коментира Андреев. Той дълго и пространно говори и по темата досиета.

"С това изказване минавате всякаква граница. Дори нещо друго забелязвам при вас - когато говорите от тази трибуна и в устава ви е ДПС, усещам някаква нервно вегетативна симптоматика. Очите ви изкачат от орбитата, дишането ви се учестява, имате пот на челото, вероятно има и други органи, които са променени", отговори му Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Филип Попов БСП пък напомни, че не само по време на Възродителния процес са извършвани престъпления срещу личността в миналото.

Ако се върнем на Възродителиня процес, трябва да се върнем и по-назад - на периода 41-44 година на жертвите на фашизма, каза социалистът. Защо жертвите на Възродителния процес да са по-жертви от тези на фашизма, попита Попов.

Той призова ДПС да не се обръща тенденциозно към историята и обяви, че внесеният от тях законопроект е противоконституцоинен.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи на вносителите да изтеглят законопроекта си - той не е издържан нито исторически, нито юридически.

"Какво значи лица, свързани с комунистическия режим? Аз в тази зала виждам само едно лице, което не е свързано с комунистическия режим. Това е моята колежка Калина Балабанова, която е родена 90-та година", уточни националистът. 

Направи забележка и Методи Андреев за диалекта: "Кавза се "едно", а не "идно", "демагогия", а не "димагогия" и т.н, парламентаризмът изисква да се говори правилно".

Той предложи на председателката Цецка Цачева да организира курс по правоговор за депутатите.

Красимир Каракачонав обвини ДПС, че единствената им цел е разделение и манипулация на българското общество. И той направи дълга историческа препратка към жертвите на комунизма и тероризма.

Каракачанов обяви, че Патриотите ще подкрепят проектозакона на "Атака" за отмяна на наказателна отговорност при самоотбрана, но нищо не спомена за забраната на гейпарадите.

Без де е тема на днешното заседание, Явор Нотев от "Атака" стана да защити предложението за промени в НК за забрана на гейпарадите.

Гейпарадите развращават българското общество, подчерта Нотев и призова участниците в тези шествия да празнуват деня на любовта на 14 февруари, както всички останали.

Заради дългите и многобройни изказвания депутатите така и не стигнаха до гласуването на предложения от ДПС проектозакон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!