ДПС: ГЕРБ правят нов възродителен процес

Лъчезар Вълев 09 октомври 2012 в 17:18 3719 1

Алиосман Имамов. Снимка: БГНЕС
Алиосман Имамов. Снимка: БГНЕС

Начинът, по който ГЕРБ провеждат избори, напомня за времето на възродителния процес, заяви на пресконференция депутатът от ДПС Алиосман Имамов. 

Причината за недоволството на представителите на партията станаха провелите се тази неделя местни избори в с. Туховища, община Сатовча. 

Имамов обяви, че по време на вота е имало "натрапчиво присъствие на полицаи - униформени и цивилни". 

По думите му хората в селото са станали свидетели на грозна демонстрация на недемократични практики от управляващата партия ГЕРБ. 

На един полицай са се падали по 20 избиратели, обясни Алиосман Имамов, като допълни, че в Туховища живеят общо 600 души. 

"Много от възрастните хора споделиха, че това им напомня на възродителния процес", каза още Имамов. 

"Усещането, че в  България демокрацията е в опасност, е съвсем реално", коментира той. 

По време на вота в селото са регистрирани редица нарушения", каза още Имамов. 

"Председателят на изборната секция е сменен в последния момент, без да се събира общинската избирателна комисия", допълни депутатът.

По негова информация след приключването на изборния ден, избирателната комисията излязла с решение, че кандидатът на ДПС печели изборите с 2 гласа. 

След проверка на невалидните бюлетини обаче била открита една за кандидата на ГЕРБ и е била призната. Това е станало, въпреки че била повторена едната от чертите на използвания за маркиране на избора знак "Х". 

Имамов припомни, че именно такава бюлетина в миналото е използвана като повод да бъдат касирани изборите, а сега се използва, за да може кандидатът на ГЕРБ да си осигури балотаж. 

"В неделя ще има балотаж и искам да попитам нашите опоненти от ГЕРБ: Имат ли намерение управляващите да докарат армията и танковете или не?", заяви Имамов. 

От ДПС обявиха, че на 20 октомври ще вземат участие в предстояща международна конференция относно изборните практики под надслов "Европейските стандарти за провеждане на избори и къде е България?". 

На нас ще ни се наложи да се явяваме на избори в район, в който сме спечелили, допълни Лютви Местан, зам. председател на партията. "Изглежда принципът на ГЕРБ за район Благоевград е избори до дупка, докато не ги спечели управляващата партия.

"Това е подмяната на вота, на волята на мнозинството български граждани", каза още депутатът. 

Според Местан по-адекватното мото на предстоящата конференция е "Технологията на вота ала ГЕРБ - технология на злото".

Депутатът призова също за обединение на всички политически сили за "противодействие на това зло, което заплашва българската демокрация". 

Зам. председателят на ДПС обяви, че утре в Народното събрание ще бъде внесена официална декларация на неговата партия относно процесът срещу имамите в Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови