Валери Симеонов твърди, че рекет или договорки за партийната субсидия не е имало

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2019 в 21:10 1237 1

Валери Симеонов

Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за партийните субсидии беше съвсем естествено. Гласуванията сами по себе си също показват, че няма никаква предварителна договореност. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс минус“ на Нова телевизия днес. Той определи твърденията, че е посредничил в договорката между ГЕРБ и БСП и че част от тази договорка е поста му в НС като фантастична теория на един представител на ДПС, теория съшита с бели конци.

Според него въпросът от референдума за партийна отганизиран от Слави Трифонов за субсидия от 1 лев може да бъде перефразиран така: Искате ли еднопартийно управление в България? Искате ли да се върнете времето на Тодор Живков?

 „Кажете коя ще е тази фирма, кой ще е този луд управител на фирма, който ще даде пари на някоя опозиционна партия? Ще има ли такъв, който ще иска да ликвидира фирмата си, да не бъде допуснат повече до обществена поръчка или до конкурс? Трябва да кажем ясно на хората, че финансиране чрез дарения от фирми и физически лица е възможно само за управляващата партия. Всички други партии ще бъдат оставени на издихания – при едни избори те нямаше да имат пари за листовки, какво остава за участия в телевизионни диспути“, каза Валери Симеонов като коментар за финансирането от фирми и физически лица, което все още е разрешено, след ремонта на Закона за политическите партии през лятото.

„Г-н Борисов по този начин искаше да остави големия си опонент БСП без средства. Тъй като е известно, че управляващата партия винаги ще има средства от дарения“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че въпросът за субсидирането на партиите е проблем и на ЕС и посочи, че както Организацията за сигурност и сътрудничество, така и обединението на държавите срещу корупцията е поставило остро темата.

С Корнелия Нинова по тази тема, в навечерието на дебата Валери Симеонов не е разговарял. „Но непосредствено преди изборите имахме едно запитване към БСП при гласуването на член 64 - тъй като те са за запазване на партийната субсидия – ще бъдат ли депутатите им в залата за гласуване. Отговорът беше – да. Други разговори не е имало“, посочи Валери Симеонов.

Лидетрът на НФСБ и групата на "Обединени патриоти" каза, че по време на разговорите с ГЕРБ ултиматуми от страна на патриотите не са поставяни. „Обсъдихме ситуацията, в която бяха отхвърлени членовете от 67 до 95 в Закона за бюджета. С гласовете на всички партии. Бюджетът не можеше да бъде саботиран, тъй като всичко до член 64 щеше да си бъде прието, а всичко, което не беше прието – щеше да си остане във вида, в който е било предходната година. Така, че България нямаше да остане без бюджет“, каза Валери Симеонов. В хода на обсъждането с ГЕРБ по думите му на всички е било ясно, че по-добре би било да има някаква субсидия.

„Отново ще кажа: Не е имало рекет. Ние не сме поставяли въпроса, че няма да гласуваме бюджета. Защото сме лоялен коалиционен партньор. При включването си г-н Борисов също се съобрази. Реши се да се прегласува решението за 8 лева субсидия, защото то беше гласувано само веднъж в зала и по Правилник имаше основания за повторно гласуване. Фактът, че 183 души подкрепиха това в залата показа, че това е решението на мнозинството. И даде ясен знак, че трябва да се спре със залитането към популизма“, заключи Валери Симеонов.

Съвсем друга теза разви премиерът Бойко Борисов през уикенда. "Или приемаме бюджета с направеното от БСП предложение, или "си търсете мнозинство", разказа премиерът за преговорите с коалиционните си партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови