Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Татяна Дончева: "Червеи" води до противоборство между Борисов и Цветанов

Ива Оприкова 13 февруари 2015 в 12:30 4778 0

"Някой прави опити скандалът за разработката с кодово название "Червеи" да бъде потушен, без да се изчистват детайлите. Дори ръководството на ГЕРБ прави усилие да локализира нещата до наказание на председателя на СГС - Владимира Янева, без да вникне каква информация е търсена, от кого, по какъв начин и в какви срокове".

Този случай ще се замете под килима с отстраняването на съдийката и близка приятелка на Цветан Цветанов, коментира пред БНР лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по повод информацията за подслушване на протестиращи и журналисти по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Бившата депутатка подлага категорично на съмнение обясненията на Бойко Рашков, че в разработката няма  данни и конкретна информация за подслушване.

"Защо  и как е изискан целият арсенал от СРС-та за 300 дни за неизвестно нарушение и неизвестен извършител", попита риторично Дончева.

В наказателния процес има фигурата "неизвестен извършител", но деянието, което се разследва - или административното нарушение, или престъплението трябва да бъде известно. То не може да бъде изтичане на информация въобще, злоупотреба с информация въобще. То трябва да бъде свързано с конкретна информация. Тук има неизвестно престъпление на неизвестни лица, поискали целия арсенал СРС и унищожили всичко. Това предполага и изисква отговорност на ръководителите на службите или на министерството, или най-малко изясняване защо е направено това. Ръководствата на службите и на министерството доскоро бяха от хора, известни като системни бракониери на СРС. В правото, когато се правят определени нарушения, има санкции да не се заемат определени длъжности. Би трябвало да има препятствия до достъпа на такива хора, доказани нарушители, с доказан превратен начин на мислене в областта на СРС.

Няма как да се употреби целия арсенал специални разузнавателни средства за неизвестно нарушение от неизвестни лица.

Дончева обаче изрази съмнение, че някога ще стане известен поръчителят на разработката "Червеи"

Ако проследите историята от 1998-1999 година, от доклада на Богомил Бонев до наши дни, ще видите, че циклично едни и същи хора, много изобретателно, измислят всевъзможни варианти. Безконечни законодателни промени по една регулирана дейност не е необходимо непрекъснато да се правят. Когато нямаме съзнание какви са правилата и че трябва да се спазват, каквато и норма да напишем, тя все ще бъде извратена, посочи Дончева.

"Приемам идеите на председателя на Бюрото за използване на СРС за въвеждане на регистри и особен контрол. За разлика от Бойко Рашков обаче аз не съм изненадана от поведението на Висшия съдебен съвет. Когато пада нивото на държавническо мислене това е съвсем обяснимо и идеята им е да се кланят на властта, за да запазят постовете си", смята Дончева.

Разработката "Червеи" ще се замете под килима и може би ще се отстрани Владимира Янева. Но тук ще трябва да проследите, че има очертано противоборство между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Ако Янева все още минава за кумицата на Цветанов, виждам, че тя започва да се ползва от някакви протекции от крилото "Пеевски", прогнозира Дончева.

За разработката "Червеи", както и са последната присъда на Апелативния съд срещу Цветан Цветанов Румен Петков дава пространни интервюта всяка сутрин по медиите. 'Учудвам се как го защитава и заявява, че бившият вътрешен министър не може да бъде осъден за отказ. Пълен лаик е Румен Петков и вместо да разказва каква е практиката да вземе да разгледа материалите по делото за отказа или да прочете мотивите', препоръчва Дончева.

Бившата депутатка коментира и изявлението на Борисов, който в Брюксел заяви, че след като българският съд дава на Цветанов 4 години, всички съдии по веригата на разработката "Червеи" трябва да вземат 400.

"Бойко е популист, но вместо да дава препоръки на съда да вземе мерки и да стегне контрола за използване на СРС, да обърне внимание какви хора работят в службите и имат ли те законосъобразно поведение, кои четат законите и кои не знаят да четат. Деянията на Цветанов са от незнание и по никакъв начин не  могат да се оправдават с действията и практиката на др. вътрешни министри", смята юристката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews