Борисов за „Червеи“: Ако Лазаров и Писанчев са сгрешили, ще ги сменя

Умерени оптимисти сме, споразумението в Минск е крехко, заяви премиерът

OFFNews 13 февруари 2015 в 07:58 4175 8

Премиерът Бойко Борисов и френския президент Франсоа Оланд в Брюксел

Снимка Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов и френския президент Франсоа Оланд в Брюксел

„Ако Лазаров и Писанчев (главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев - бел. ред.) са сгрешили, ще ги сменя. Като Орешарски ги е карал да вършат нещо, той да носи отговорност. Той е прекият началник, те са изпълнители“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод разработката „Червеи“ за подслушване и следене на хора, свързани с протестите срещу кабинета „Орешарски“, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В същото време, попитан за смени в службите, той отговори: „Най-колегиално съм казал - за смяна ми трябва мотив“, заяви Борисов. Премиерът подчерта, че на страната е необходима стабилност, за да могат да се изпълнят набелязаните реформи и да се реализират инфраструктурни проекти.

Борисов е в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет. Той коментира и постигнатото споразумение в Минск за Украйна. "Споразумението в Минск е крехко и трудно постигнато. Всички сме умерени оптимисти. Много зависи от президента на Русия Владимир Путин, от ангажимента, който той е поел. Истински се надявам, че всички лидери ще удържат на думата си. Ако този мир рухне, няма да има кой да преговаря повече."

Мирният план за Украйна влиза в сила в неделя. Той бе договорен от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и външният министър на Европейския съюз Федерика Могерини.

Борисов посочи, че на заседанието е отчетено направеното от българската държава и служби по отношение на атентата на летище „Сарафово“, както и българската помощ към френските служби. Обсъдени са и огромните предизвикателства пред страните, свързани със сигурността.

В Брюксел той ще направи изказване и по темата "Шенген".

„Изискват  се промени в самата шенгенска система, защото ние, външните граници, трябва да имаме огромен обем информация, достъп до тези системи“, заяви Борисов и допълни, че има договореност с председателя на ПЕС по отношение на присъединяването ни към Шенген.

"Вече въпросът не се дискутира чисто политически като успех. Днес проблемите на границата изискват да станем много по-действени и активни, да ни се предоставят тези възможности и ние да си отвоюваме правото като благонадеждна граница. Факт е, обаче, че към този момент България се отнася към държавите, които имат добра система и добри служби на сигурност и това е на базата на това, което сме свършили”, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови