Ген. Атанасов: Данните от разработката "Червеи" са "изчистени" в ДАНС

Протестиращите не са подслушвани, а следени

OFFNews 11 февруари 2015 в 17:20 5446 3

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов отстоява тезата си, че разработката с кодово название "Червеи" е свързана с подслушване на протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски.

"Легенда е, че са следени полицаи-предатели в разработката "Червеи", това е измислено, за да се измами обществото", заяви бившият шеф на НСС в кулоарите на парламента.

Утре в Комисията за контрол на службите и СРС-та ще бъде изслушан доклад по случая и тогава всички детайли ще станат ясни на обществото. Открити са седем нарушения, съобщи Атанасов.

Депутатът от Реформаторският блок обаче силно се съмнява, че папките в ДАНС ще има някаква информация.

"Доколкото знам, СРС са експлоатирани от ДАНС, някой ще ги пита ли какво има в папките на ДАНС? Аз ще ви кажа, няма нищо. Ще трябва да питаме какво събраха за 300 дни и къде е, защо го нямаше в папките на ДАНС?. Папките в ДАНС отдавна са изпразнени", каза още Атанасов.

Бившият шеф на НСС смята, че и премиерът Бойко Борисов е бил подведен в информацията за разработката, но не каза от кого. Той отбеляза, че в случая измамата не идва от министър-председателят, а на него само са му връчени папките.

"И той каза нещо изключително точно и вярно, с което беше изумен - че този път са прилагани СРС-та по отношение на автоматизирана информационна система. Аз разбрах, че на премиера е докладвал вътрешният министър, а доколкото знам СРС-та са експлоатирани от ДАНС. Въпросната разработка "Червеи" е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите. Прилагани са СРС-та по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване, специалните разузнавателни средства са голяма гама. Говоря за следене, разбира се", уточни правилната терминология реформаторът.

Операцията "Червеи" ще става все по-ясна, обеща Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!