След критиките на президента Асен Василев увери, че ще се строят нови ядрени мощности

Ружа Райчева 17 февруари 2022 в 14:32 3685 0

Снимка Архив

След критиките на президента Румен Радев към правителството и неговата енергийна политика реакциите не закъсняха. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев увери, че ще се строят нови ядрени мощности. 

По-рано днес държавният глава заяви, че времето за анализи и добри намерения е изтекло и са нужни резултати.

Според Асен Василев Министерството на енергетиката е започнало да работи сериозно за зелена трансформация на българската енергетика, както и за удължаване живота на въглищните централи, които да дадат основа и време, за да се случи преходът към зелена енергия. Василев смята, че за пръв път в енергийната система виждаме истинско планиране за поставените цели.

Асен Василев беше категоричен, че България е ядрена държава и ще изгражда ядрени мощности и това е ясно записано в коалиционното споразумение. Според него това трябва да се случи по най-евтиния начин. Василев уточни, че правителството е приключило с анализите още през декември що се отнася за компенсациите. 

"Не виждам прехвърчане на искри, разбирам президента. Той ясно отразява това, което хората казват. Колкото по-бързо се решат тези проблеми, толкова по-добре", каза финансовият министър. 

"Десетилетия напред трябва да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал", коментира тази сутрин Радев. Думите му идват след скорошните търкания в четворната коалиция по темата АЕЦ "Белене" (още по темата тук и тук). Повод за тези реакции стана изказване на премиера Кирил Петков, че България няма да строи АЕЦ "Белене". БСП настояваше в коалиционното споразумение този въпрос да бъде оставен отворен и бе записано, че такова решение може да бъде взето въз основа на анализи.

Останалите партии коментираха днес критиките на Радев към правителството.

ГЕРБ: Анализаторите станаха аналисти

Според бившия министър на транспорта Росен Желязков в момента има очевидна нетърпимост, свързана с очакванията на обществото за реални решения в перспектива, но депутатите избират се занимават с политически "боричкания и драми", които не отговарят на очакванията на избирателите.

"Управляващото мнозинство непрекъснато говори за анализи и раздробяването на този анализ. Същевременно се занимава с аналите на предишното управление, тоест от анализатори стават аналисти, а те трябва да се занимават с т.нар. синтез", каза Желязков. 

По думите му занимаването с измислени скандали може само да донесе допълнителна липса на доверие в законодателната и изпълнителната власт и търсенето на нови алтернативи.

"Ние не искаме предсрочни избори, искаме това мнозинство да почне да решава проблеми", заяви той.

Желязков каза още, че щом и президентът Радев, който е генераторът на управляващото мнозинство, отчита, че има проблеми, значи наистина времето за анализи е приключило и необходимите решения са на дневен ред. 

Има такъв народ: Компенсаторните механизми в енергетиката действат

Според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански правителството "не спи, а действа".

"Компенсаторните механизми в енергетиката започнаха да действат. Имам положителна обратна връзка от бизнеса, че доста добре действат тези механизми в момента", каза той. 

Каримански заяви, че всеки ден от 8 до 9 ч. вечерта е в парламента, за да работи по бюджета.

"Не знам за какво по-скоростно приемане на бюджет може да става дума изобщо. Така, както опозицията ни питаха защо правим бюджет от една нощ, сега ни питат защо бързаме. Има ли угодия изобщо?", пита той. 

Демократична България: Работим активно и се справяме добре

Ивайло Мирчев от Демократична България смята, че това е нормално изискване от страна на президента.

"Нормално е управляващите да се мобилизираме максимално за да отговорим на очакванията не просто на президента, но и на всички български граждани", заяви той. 

Мисля, че работим активно и се стремим да се справяме добре, допълни Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови