Трус в коалицията за АЕЦ Белене - първите коментари

"Светваме лампата", обяви БСП. "Буря в чаша вода", коментира Христо Иванов

Ружа Райчева 16 февруари 2022 в 11:14 5026 1

Снимка Архив

Политическите реакции на новопоявилия се конфликт в управляващата коалиция относно изграждането на ядрената централа АЕЦ "Белене" не закъсняха. От БСП заявиха, че "светват лампата", докато "Продължаваме промяната" и "Демократична България" декларираха, че не виждат проблем.

По-рано днес БСП реагира остро на изказването на премиера Кирил Петков в интервю по bTV, че АЕЦ "Белене" няма да се строи. Думите му разбуниха духовете в управляващата четворна коалиция. От "Позитано" призоваха партньорите си "да се придържат към подписаното споразумение".

Строежът на АЕЦ "Белене" беше разделителна линия между Кирил Петков/"Продължаваме промяната" и БСП още по време на коалиционните преговори преди съставянето на правителството. 

От БСП "светват лампата"

Драгомир Стойнев категорично заяви, че от БСП са за развитието на ядрената енергетика и че България има нужда от нови ядрени мощности. "За втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой не", каза той. 

По думите на Стойнев в коалиционното споразумение ясно е записано, че е необходим публичен анализ, на база на който управляващата коалиция да прецени има ли нужда от нови ядрени мощности. Той поиска Кирил Петков да покаже, ако има такъв анализ, за да се разбере "каква е причината премиерът да говори по този начин". 

"Ние просто светваме лампата и предупреждаваме, че в крайна сметка всеки е длъжен да спазва коалиционното споразумение. За да има стабилност в страната, първо трябва да има политическа стабилност", заяви Стойнев. 

"Продължаваме промяната": Управлението е стабилно 

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски заяви, че няма да има отстъпка от коалиционното споразумение, според което трябва да има анализ на активите на АЕЦ "Белене". 

"Не мисля, че има отстъпка от коалиционното споразумение. Ние считаме, че България трябва да има такива централи. Предстои експертите да кажат - това заложихме в коалиционното споразумение. Управлението е стабилно и имаме добра комуникация с коалиционните ни партньори", заяви той. 

Рибарски каза още, че редовно се провеждат коалиционни експертни съвети, на които се разглеждат темите споразумението.

"Демократична България": Получава се буря в чаша вода

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че в коалицията има различни политически оценки за икономически и стратегически перспективи на АЕЦ "Белене" и това е отразено в коалиционното споразумение. Според него решенията трябва да се взимат на база на прагматични аргументи. 

"Не виждам напрежение и проблем, нужен е анализ. Премиерът като икономист, занимавал се с енергийни проекти, не може да няма мнение и оценка за различните аспекти на перспективите на този проект. Не виждам никакво отклонение от духа на споразумението, виждам, че се спазва. Малко буря в чаша вода се получава."

Христо Иванов смята, че никой не може да забрани на никого, в това число и на премиера, да "коментира определени реалности". 

ГЕРБ: Жажда за власт крепи управляващата коалиция

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви, че през последните няколко дни все по-ярко се очертават различията в коалицията.

"Напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в споразумението. Имат много сериозни различия по отношение на максималния осигурителен доход, дефицита в бюджета и строителството на проекта АЕЦ "Белене" - все важни теми", каза тя. 

"Големият въпрос е какво всъщност крепи тази коалиция, дали е желанието да направи нещо добро за България, или просто е жажда за власт", смята Теменужка Петкова. 

ДПС: На Кирил Петков не му е ясно какво е енергетика

Радаман Аталай заяви, че по принцип ДПС са против ядрената енергия. Според него случващото се показва, че в управляващата коалиция няма яснота как и по какъв начин да бъдат изградени базовите мощности на България.

„Представяте ли си – две противоположони формации - от една страна партиите в ДБ са против изграждането на Белене, а от другата страна са БСП, които от десетилетия се чудят как да построят Белене. По средата е г-н Кирил Петков, на който все още не му е ясно какво е енергетика, нито как и по какъв начин може да се излезе от цялостната енергийна световна криза“, беше категоричен той.

Аталай каза още, че няма как АЕЦ „Белене“ да се построи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови