Искри в коалицията заради АЕЦ Белене

OFFNews 16 февруари 2022 в 08:31 4249 3

Снимка БТА/Христо Касабов

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП

Искри прехвърчаха в коалицията заради АЕЦ "Белене".

Те дойдоха от "Позитано" 20 след изказвания на премиера Кирил Петков по темата. Той е с нагласата правителството да не строи "Белене", но да мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" и тя бе заявена отново вчера. 

В 8:01 ч тази сутрин Изпълнителното бюро на НС на БСП прие и разпространи следната позиция:

"Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението", което цитира: "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане".

"Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение" - пишат от Столетницата.

Трус в коалицията за АЕЦ Белене - първите коментари

Правителството няма да строи АЕЦ "Белене", но ще мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй", заяви Кирил Петков вчера пред бТВ. Изказването му дойде в момента, когато вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е в САЩ, където ще дискутира и сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

16.02 2022 в 09:41

Българският народ се произнесе още преди 9 години - 60,6% гласуваха ЗА нови ядрени мощности. Държавата го игнорира - и сега затъваме в енергийна криза, разчитаме на скъп газ, токът поскъпва - а ядрена енергия така и няма.

Народът се оказа много по-мъдър от "експертите" и "елита".