Симеонов за Трифонов: Не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия

OFFNews 23 ноември 2018 в 11:54 6729 2

"Все пак не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия в България и да раздава присъди."

Това каза бившият вицепремиер и настоящ депутат от "Обединените патриоти" Валери Симеонов пред журналисти в парламента. Думите му идват след снощното интервю на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави", където водещият Слави Трифонов му задаваше въпроси на зрители.

От участието на Цацаров се разбра, че по сигнала на депутата от БСП Елена Йончева за строителството на оградата на границата ДАНС са констатирали неправомерно завишаване на цената на строителните услуги. В момента е назначена експертиза, която да потвърди или отхвърли тези твърдения.

Днес Симеонов обаче не спомена Трифонов поименно. "А, не съм казал Слави Трифонов", каза той, помолен да уточни дали говори за шоумена.

На въпрос дали се притеснява, той обясни, че е бил идеолог на оградата, но не монтажник или областен управител.

"Областните управители са тези, които сключват договорите с възлагане. Аз може би бях причината за бързото изграждане на оградата. Това стана в рамките на година и половина, защото успяхме да прокараме в Народното събрание с колегите от другите парламентарни групи решение да става с директно възлагане и да не се минава по процедурата за обществени поръчки, защото тогава ни бяха нападнали огромни тълпи бежанци", подчерта Симеонов.

Според него дали това решение не е създало предпоставки за неизгодни договори, е работа именно на прокуратурата. "Да си проверява и да си установява дали има такова нещо или няма".

Бившият вицепремиер каза още, че не е виждал споменатия доклад на ДАНС, но в него не е имало нищо ново. "Всичко ще се провери, ще се установи. Не го приемам като факт. Затова се прави допълнителна проверка, втора експертиза", уточни той.

По думите му ДАНС не решава дали има престъпление. "Аз съм контактувал с ДАНС и трябва да ви кажа, че нямам особено високо мнение за работата на агенцията", добави той.

Добави, че няма проблем да се правят проверки по всички теми, по които е бил активен. "Дай боже да се правят проверки и да се установи има ли нарушение или няма", каза още той.

На въпрос дали открива връзка между думите на главния прокурор и това, че вече не е вицепрмеиер, Симеонов отговори: "Господин Цацаров нищо не е казал за мен. Нито дума".

Симеонов обясни, че доколкото е имал контакт с областните управители, не е видял подобни завишавания на цените. "Говоря за тези областни управители, които бяха по времето на предходното управление на ГЕРБ и сега", уточни той. При неговите проверки установил, че на много места са извършени повече строителни дейности от тези, за които е било платено. "Защото не навсякъде теренът може да се предвиди, не всички изчисления на проектантите бяха точни. И когато се правеше и самият изпълнител влагаше материали и труд, за да се завърши съоръжението. Защото наистина беше въпрос на национална сигурност", подчерта съпредседателят на "Обединените патриоти".

По думите му прокуратурата трябва да се намеси там, където има съмнения за злоупотреби и разминаване в цените. "Аз нямам информация за такова разминаване", каза той, но добави, че щом тече повторна експертиза, значи все пак има защо.

Подчерта обаче, че не може да се наеме да каже дали е имало или не нарушения. "Какво да ви кажа? Ако ви кажа "не" и се установи, че някоя фирма е взела повече пари, а не си е свършила работата, после ще кажете "защо ни излъгахте". Не мога да ви отговоря на такъв въпрос", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

23.11 2018 в 15:31

....всички други са виновни,Йончев,монтажниците,даже областите управители...той само е прибирал парите...какъв античовек,малко е да го убият с камъни...

7568

1

Tabadatko

23.11 2018 в 12:49

Елена Йончева си приписва съвестната работа на други.

https://bivol.bg/ograda.html