Не се чувствам като личния прокурор на Борисов, в записите "Ти си го избра" няма престъпление, заяви Цацаров

OFFNews 22 ноември 2018 в 23:23 7879 4

В записите на премиера Бойко Борисов с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов няма престъпление, а разследването по тях е приключило преди Сотир Цацаров да стане главен прокурор. Така обвинител №1 коментира в Шоуто на Слави случая от 2013 година с изтеклите записи, в които Кокинов казва на Борисов адресираната към Цацаров реплика „Ти си го избра“.

Не се чувствам личният прокурор на Бойко Борисов, заключи Цацаров, заявявайки, че не премиерът избира главния прокурор. В същото време той нападна бившия си колега прокурор с това, че в записите пред Борисов той лобирал, за да бъде повишен в апелативен прокурор на София. 

Цацаров отговори и на твърденията на банкера и собственик на КТБ Цветан Василев за това, че депутатът Делян Пеевски му е носил всеки месец 100 хил. евро. „Нито едно евро, от това което твърди господин Василев, не е стигало до мен. Ако наистина е давал на някого 100 хиляди евро на месец за главния прокурор, аз му твърдя съвсем сериозно, че те не са стигали до мен. Нека той сам си направи заключенията“, каза още Цацаров.

Още утре прокуратурата ще започне проверка по случая с жилището на финансовия министър Владислав Горанов. Така Цацаров коментира случая с декарацията на Горанов пред комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, от която става ясно, че той обитава 180 кв. апартамент в столицата без да плаща за него. 

Не зная фактите, които ми съобщавате, но ми се струва, че те заслужават проверка, обърна се Цацаров към водещия на предаването и обясни, че досега не е чувал за тези обстоятелства. "Мога да ви гарантирам, на базата на това, което ми цитирахте току що, че още утре (петък, бел. ред.) такава проверка ще стартира. Можете да бъдете сигурен в това", категоричен беше Цацаров.

Главният прокурор обяви готовност и за повдигане на обвинения на членове на правителството заради бездействието им по случая с концесията на "Юлен".

Цацаров припомни, че в резултат на проверката на прокуратурата е изпратено предложение до Министерския съвет за незабавни действия, с които да "приведе концесията в съответствие с концесионния договор, да ограничи концесионната площ до размера, който е по договор и да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение". Главният прокурор каза, че ако продължава липсата на каквито и да е действия от страна на правителството, „а това продължава“, прокуратурата ще започне действия, „независимо кой как ни прехвърля проблема“.

Според Цацаров реалният собственик на „Юлен“ „не е тайна“, но не го посочи, тъй като не разполагал с данните от проверката.

На въпрос колко време прокуратурата чака правителството да предприеме действия, Цацаров отговори, че става въпрос за „два – три месеца“. На последвал въпрос дали това е срокът по закон, той отговори: “Този въпрос трябваше да зададете на снощния си гост“, визирайки премиера Бойко Борисов.

Цацаров цитира бившия главен прокурор Никола Филчев, според когото корупцията е държавна политика и никаква друга политика не е в състояние да я спре, а също и че без службите и контролните органи прокуратурата е само едно деловодство. „За да може прокуратурата да провежда годни разследвания, е необходимо на нея да бъдат представяни точни, ясни и не спирани от нивото на разследваните лица оперативни данни от съответните служби. Прокуратурата не разкирва престъления, тя осъществява обвинения“, каза още Цацаров.

В този смисъл според него отговорът на въпроса "Кой?" е: "Всички".

В същото време той не се съгласи с констатациите, че нямало осъдени политици, давайки примери, че по време на мандата му са обвинени министри, зам.-министри и „други фигури от политическия живот“, а само преди по-малко от месец е била постановена 4-годишна осъдителна присъда на бивш зам.-министър, което Цацаров определи като „добър атестат“.

Той каза, че последните акции срещу олигарси не са свързани с предстоящите избори и че едва след като водещият му задал този въпрос, той си дал сметка, че догодина има избори.

От интервюто стана ясно още, че по сигнала на депутата от БСП Елена Йончева за строителството на оградата на границата ДАНС са констатирали неправомерно завишаване на цената на строителните услуги. В момента е назначена експертиза, която да потвърди или отхвърли тези твърдения.

Цацаров смята, че главният прокурор не е напълно безконтролен и за статута му имало „легенди“. Той каза, че парламентът, ВСС и съдът контролират актовете на прокуратурата, а и в момента подчинен на Цацаров прокурор може да го разследва. „Реално всеки прокурор може да повдигне обвинение на главния прокурор – това не ми изглежда логично“, обясни той и допълни, че в момента работна група в Министерството на правосъдието работи над законови промени, с които се предлага механизъм за повдигане на обвинение на „тримата големи“ в съдебната система – главния прокурор и двамата председатели на върховни съдилища. „В момента такъв механизъм има но няма гаранции“, каза Цацаров.

По случая с „прангите“ на Десислава Иванчева и това, че обвинени в по-тежки престъпления не били в ареста, Цацаров отново се оправда със съда. Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение, а съдът разрешава или не. Според него това в какви условия е поставена бившата кметица на столичния квартал „Младост“ зависи от Министерството на правосъдието, но те не се отличавали от условията, в които са поставени всички останали арестанти. „Белезниците на краката не се поставят от прокуратурата, а от Министерството на правосъдието. Каквото съм имал да кажа за тези белезници на краката на министъра на праводъсието, аз съм го казал. Няма основания Иванчева да бъде превилигирована, но няма и основание да бъде поставена в ситуация, при която е по-жестоко третирана“, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

3

Комита

23.11 2018 в 11:04

Що не зададе въпроса защо през 2010 г., в качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив, тази корумпирана свиня изпрати доказано невинен човек зад решетките?!

7568

1

Tabadatko

23.11 2018 в 07:55

грозен, но за сметка на това невероятно тъп