Шпионин на Анкара у нас е идол на депутат от ДПС

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2014 в 17:25 13463 18

Осман Кълъч
Осман Кълъч

"Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм "за" демокрация и ще продължавам да бъда за нея. Без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната".

Тези думи на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна днес предизвикаха скандал в пленарна зала. 

Кои са Осман Кълъч, Ахмед Даутоглу и Нури Адалъ?

Осман Кълъч е роден през 1920 г. в Шумен. Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен. ДС следи активно дейността на Кълъч и през 1948 г. той е арестуван за ръководене на резидентура на турските служби в Шумен.

Обвиненията срещу него са „шпионаж в полза на Турция“ чрез създаването на шпионска мрежа с четирима ученици от “Нювваб”.

Съдът в Шумен го осъжда на смърт. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотна, по-късно - на 20 години затвор, от които излежава 13 - до 1962 г.

Първоначално излежава присъдата си в Шуменския затвор, а по-късно – в лагера в Белене.

След излизане на свобода работи в мебелния завод “Август Попов”.

През 1965 г., заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж, му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул.

В България остава 2-годишната му дъщеря, с която се среща отново през 1984 г. в Турция.

В Истанбул Калъч работи в МВнР и в българската секция на държавното Радио Анкара. Значителна част от служителите на Радио Анкара по това време са свързани с турските тайни служби.

Калъч е съветник на трима турски президенти по въпросите, свързани с България. Председател е на Фондация за социално подпомагане и икономически изследвания на балканските изселници (BISAV).

На 13 юли 2011 г. Осман Кълъч пристига в България като част от официалната делегация на турския президент Абдуллах Гюл - в качеството си на председател на BISAV. 

Ахмед Даутоглу е роден през 1912 г. в с. Иглика. Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен – през 1933 и 1936 г., след което е изпратен от Главното Мюфтийство на България на специализация в Египет.

През 1942 г. се връща в България и започва да преподава в „Нювваб”. През 1944 година става директор на училището.

На 31 декември 1949 година заминава за Турция заедно с жена си и двете си дъщери.

Първоначално работи като имам и ваиз в Истанбул, като ваиз – в Анкара, както и като служител в библиотеки в Истанбул и Анкара и преподавател в духовно мюсюлманско училище в Истанбул.

През 1959 година започва да преподава във Висшия ислямски институт в Истанбул, по-късно става заместник-ректор, а през 1962 г. става ректор. Умира на 7 април 1983 година.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен от медресето.

Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда, твърдят от ДПС.

По време на изгнанието си в старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…” (Gönül İster Ki….) казва: Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден…. Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…

През 1989 год. е изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч” в Бурса. Починал е през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле” в Бурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2014 в 01:58

Най-забавно ще е цялата предизборна лай...борба да е на немски ;-D

15.02 2014 в 14:39

Леле, ти изкара етническите турци най-големите космополити бе. И какво е общото с етноса и езика?

Малко съм съгласен с осъдителните присъди на народния съд, но и действията на селяндурите са важни.
Аман от самозвани селяндури!!!!

Всъщност идеята на ДПС за агитация на майчин език визира българчетата родени в република Турция, за които майченият език е друг.

Какъв е смисълът в България да се агитира през цяла кампания на чужд език? Да очакваме ли латвийците да идват да ни агитират?

14.02 2014 в 23:59

Смърт!!! ако не искате да се повтори "Време разделно" такива като този циганин трябва да се изтребват/УБИВАТ/

14.02 2014 в 22:38

ДПС е проект на ДС, великолепно осъществен.Създадена на 4 януари 1990 г. Кой би могъл да е готов да създаде партия толкова бързо след промените? Кой си затвори очите тогава за това, че се създава етническа партия? Къде беше вашето недоволство тогава? Днес ДПС е член на Либералния интернационал и ELDR. Днес тази формация не отговаря на определението етническа партия.Освен това е изпрала много пари от различни източници. Това петльово ежене в името на българския език и българската държава обслужва интересите на тарикати-политици.Българските турци искат същото като етническите българи - работа, да отгледат децата си,спокоен и осигурен живот. Като ги пращате да си ходят в Турция, сериозно ли се вземате? Те си ходят из цяла Европа. В Турция ги гледат пренебрежително, но икономиката им дава работа и възможност за развитие, за който има хъс.Едно от рекламните лица на турските авиолинии в момента е млада жена, родена в българско село,обучавала се в САЩ за пилот за сметка на турската държава. Светът е голям, ние обаче държим на инфантилизма като поведение дотолкова, че в сайт, който антикомунизмът е идеология се реабилитират действията на народния съд от 1948 г. и заглавието се позовата на неговото определение. Коментарите са пламенно тъпи, за да се създаде от нищо нещо и да има шум. Шум, който заглушава всеки опит за рационална мисъл.

14.02 2014 в 21:36

Желанието на ДПС за политическа агитация на майчин език еднозначно и недвусмислено доказва, че ДПС е паритя на етническа основа, т.е. незаконна! Докога този фак ще бъде пренебрегван от всички институции в България?

14.02 2014 в 21:23

Като чета тоя материал и ми мина през ума "Ама какви са тия нашенските турци? Какво е за тях Турция? Тяхната родина е България, те са се родили тук, живеят от поколения вече в България, повече от 70% от гените им са български. Кое е турското от тях? Езикът и манталитетът!Дори не ислямът! Дали е възможно някакъв психиченски комплекс да дирижира помислите и действията им? Или чувството че все пак те са пришълци в тия земи - само преди някакви 600 години, което е едно мигновение не само в историята на Земята, но и в историята на човечеството - те са нахълтали в тия земи и са се настанили тук като в бащиния. Дори не те - както казвам по-горе над 70% от гените им са български! Да не би пък да имаме случай на умствено ограничени и изостанали хора? Това че комунистическите изроди извършиха много абсолютно тъпи неща спрямо тях е вярно, ама пък дали и те с държането си не са провокирали донякъде такава реакция? а все пак днешния турски елит в ДПС е тотално обвързан с БКП и ДС! До дупка!

14.02 2014 в 21:00

Българската държава не е длъжна да ви ограмотява на турски език! Това ще си го свършите сами в свободно избираем предмет! Длъжни сте да знаете грамотно български език и това са длъжни да знаят всички на митинги и предизборни събрания! На политически предизборни митинги говоренето трябва да се разбира от ВСИЧКИ граждани! Вие какво, нелегални ли ще сте пак, ние да не знаем какво говорите там? И ако не ви харесва да сте български граждани- то никой не ви държи тук насила, и без това очите ви са все в "майка" Турция, вие никога не сте били лоялни на България !

14.02 2014 в 20:27

Официалният език на Република България е Българският. Ако някой има нещо против и му се говори на друг език, особено във време на избори, още повече по време на кампания - може спокойно да ходи там. Не вярвам някой да го спре.

14.02 2014 в 20:02

И оффнюз скача да се присъедини към всенародното възмущение с това разобличение. Шпионин? Колко шпионин? Срещу младата работническо селска република работил? 1948 г. независият и страведлив съд го осъдил и го изпратил справедливо в лагера Белене. Значи имало нужда от Белене. За такива дето организирали мрежа от четирима ученика. Що се отнася до предложението да се води кампания на чужд език с преводач - много си е добро, но за дървени глави е недостижимо за разбиране.

14.02 2014 в 19:44

За мен е много просто обяснението защо не трябва да се агитира на друг език/без значение турски ,испански и пр./Оставяме за момент факта,че има конституция и пр.
По същество сега.Отивам на предизборен митинг на незаконното ДПС/искам да им стана фен-да не повярваш/.Излиза на трибуната г-н Доган и започва да ми говори на турски/има документиран такъв случай/.Да ама аз нали съм си чистокръвно българче,не вдявам какво ми говорят.Може много хубаво да лъже/знаем ги политиците/,ама мен -не става на турски.Как бе джанъм да гласувам за вас?
Та в този ред на мисли ми идват два въпроса в главата:
1.Знаят ли всички българи,членове на ДПС,турски език и как се разбират с турско говорящите им съпартийци?
2.Ако не знаят турски език,кой ги насочи към членство в тази незаконна партия:предателството към БГ или Чичко Паричко?