Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шпионин на Анкара у нас е идол на депутат от ДПС

OFFNews 14 февруари 2014 в 17:25 14398 18

Осман Кълъч
Осман Кълъч

"Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм "за" демокрация и ще продължавам да бъда за нея. Без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната".

Тези думи на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна днес предизвикаха скандал в пленарна зала. 

Кои са Осман Кълъч, Ахмед Даутоглу и Нури Адалъ?

Осман Кълъч е роден през 1920 г. в Шумен. Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен. ДС следи активно дейността на Кълъч и през 1948 г. той е арестуван за ръководене на резидентура на турските служби в Шумен.

Обвиненията срещу него са „шпионаж в полза на Турция“ чрез създаването на шпионска мрежа с четирима ученици от “Нювваб”.

Съдът в Шумен го осъжда на смърт. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотна, по-късно - на 20 години затвор, от които излежава 13 - до 1962 г.

Първоначално излежава присъдата си в Шуменския затвор, а по-късно – в лагера в Белене.

След излизане на свобода работи в мебелния завод “Август Попов”.

През 1965 г., заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж, му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул.

В България остава 2-годишната му дъщеря, с която се среща отново през 1984 г. в Турция.

В Истанбул Калъч работи в МВнР и в българската секция на държавното Радио Анкара. Значителна част от служителите на Радио Анкара по това време са свързани с турските тайни служби.

Калъч е съветник на трима турски президенти по въпросите, свързани с България. Председател е на Фондация за социално подпомагане и икономически изследвания на балканските изселници (BISAV).

На 13 юли 2011 г. Осман Кълъч пристига в България като част от официалната делегация на турския президент Абдуллах Гюл - в качеството си на председател на BISAV. 

Ахмед Даутоглу е роден през 1912 г. в с. Иглика. Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен – през 1933 и 1936 г., след което е изпратен от Главното Мюфтийство на България на специализация в Египет.

През 1942 г. се връща в България и започва да преподава в „Нювваб”. През 1944 година става директор на училището.

На 31 декември 1949 година заминава за Турция заедно с жена си и двете си дъщери.

Първоначално работи като имам и ваиз в Истанбул, като ваиз – в Анкара, както и като служител в библиотеки в Истанбул и Анкара и преподавател в духовно мюсюлманско училище в Истанбул.

През 1959 година започва да преподава във Висшия ислямски институт в Истанбул, по-късно става заместник-ректор, а през 1962 г. става ректор. Умира на 7 април 1983 година.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен от медресето.

Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда, твърдят от ДПС.

По време на изгнанието си в старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…” (Gönül İster Ki….) казва: Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден…. Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…

През 1989 год. е изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч” в Бурса. Починал е през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле” в Бурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!