Президентът наложи вето на новите правила за гласуване в чужбина

OFFNews 07 май 2016 в 10:56 23315 68

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Това обявиха от пресцентъра на държавния глава. 

Според Плевнелиев това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Плевнелиев налага вето на промените, засягащи гласуването на българите в чужбина. 

Ето и цялото съобщение на администрацията на президента:


Президентът вярва, че Изборния кодекс (ИК) следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение. Демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители.

Държавният глава приветства промените в Изборния кодекс, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Президентът е убеден, че постигнатото обединение на парламентарното мнозинство около това решение се оценява позитивно от българските граждани. Народното събрание даде добър пример за взаимодействие между пряката и представителната демокрация и показа, че служи на хората и зачита волята им след проведения референдум.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Държавният глава връща за повторно обсъждане изменения чл. 14 от ИК, тъй като смята, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им.

Изменената разпоредба на чл. 14, ал 1 не въвежда изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство. Според президента поради точно определената територия, на която могат да се разкриват тези секции, в някои случаи това неминуемо ще доведе до ограничения за упражняване на активното избирателно право на гражданите.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 2, предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство.

Алинея 3 на чл. 14 въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница и не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право, смята държавния глава.

През всичките години от своя мандат президентът винаги е бил в активен диалог с българските общности зад граница. Срещите с наши сънародници са неизменна част от посещенията на държавния глава в чужбина, за да бъде съпричастен с техните проблеми и да работи, за намирането на решения. Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки. Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрия баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от ИК ще бъдат изпратени в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

71

Red or Dead

02.06 2016 в 11:10

http://s16.radikal.ru/i190/1606/b1/36b5649f141b.jpg

8359

70

ОФчар

09.05 2016 в 08:00

Днес е Денят на Европа. Честито!
Нека мултиакаунтният Шимел празнува с нас :)

77927

68

El Commandante

08.05 2016 в 23:51

Корени: Турците се радват обаче, тъй че айде пак да размислиш.....

12347

66

ЗахариЯт

08.05 2016 в 13:47

Шест устройства? Ей, има хляб в тая работа! Дерзай!
И космонавт да се наречеш, все същата мижитурка. :)

77927

65

El Commandante

08.05 2016 в 13:25

"Коменданте"

Айде пак, бак ту буквара по чужди езици....

12347

64

ЗахариЯт

08.05 2016 в 13:07

Коменданте, че ползваш пет устройства едновременно стана очевидно; че имаш време да пишеш под всяка новина ми показва, че друго работно място май нямаш; че си във форума с повече от един ник е все по-вероятно, ама много е самовлюбено сам да си харесваш коментарите бе, бахго!

77927

63

El Commandante

08.05 2016 в 12:58

"Дали си давате сметка колко е нелепо, когато потребители с наименования спирт и коменданта "

Ти остави това,ама знаеш ли колко е нелепо, когато потребител с ник ЗахариЯт демонстрира толкова потресваща неграмотност, че дори не може да прочете правилно никовете на останалите потребители, а ние очакваме от него да чете и тълкува текстове на закони.

Е ТОВА е вече истински потресаващо...

12347

62

ЗахариЯт

08.05 2016 в 12:47

Единият не намирал логика в заемане поста на президента, на другия в общественото пространство му бродели слухове...
Дали си давате сметка колко е нелепо, когато потребители с наименования спирт и коменданта се опитват да звучат авторитетно.
Иначе дългото писане на коментари очевидно е школувало някакъв манипулативен стил, спор няма. Прозрачен, но стил.
Колкото до чл. 14, какво ще стане ако в 3, 5, 8 милионни градове могат да се отварят секции само в посолс ...оф, що си губя времето.
Две минути от живота ми които никой няма да ми върне.
Хайде, със здраве.