Борисов: Радан е виновен - изостави ме и сега сам трябва да се оправям с Патриотите

OFFNews 05 май 2016 в 13:47 12748 17

Премиерът Бойко Борисов обвинил Радан Кънев, че заради решението му да мине в опозиция сега управляващите трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите.

Това разказва участник в днешната среща между премиера, представители на организации на българи в чужбина, външния министър Даниел Митов и депутати от правната комисия. На нея са били обсъдени спорните промени в Изборния кодекс и ограничаването на възможностите за отваряне на избирателни секции в чужбина.

Никола Пенев, който е присъствал на срещата, разказа във Facebook как е протекла тя.

"Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността, с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ", разказва той.

По време на срещата премиерът заявил подкрепа за гражданските права на българите в чужбина.

Днес представители на организации на българи от чужбина ще се срещнат и със съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов, който ги призова да не му "се пречкат в краката". Именно Патриотите бяха тези, които настояваха в чужбина да се гласува само в българските посолства и консулства, след което отстъпиха малко - в ЕС ще се гласува и в градове без дипломатически представителства, а извън ЕС - в градове над 1 млн. население.

Ето целия разказ на Никола Пенев:

"Заедно с група граждани присъствах на среща с премиера Борисов, министър Даниел Митов и председателите на парламентарната група на ГЕРБ и правната комисия в парламента.

Изложихме възраженията си срещу ограничаването на изборните ни права, предоставихме факти и числа, които категорично доказват, че доводите на т.нар. "Патриотичен фронт" се основават на грешни и манипулативни данни. Говорихме за важността на изборния процес за българските общности в чужбина - като демократичен инструмент и като средство за сплотяване на нацията. Многократно отбелязахме, че за кого гласуват сънародниците ни извън България няма значение и не може да е фактор в съставянето на закони.

Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ. За мен беше интересно да науча за политическата динамика в мнозинството и затова, че тя по трагичен начин понякога може да победи здравия разум. Беше изтъкната вината на Радан Кънев, който е оставил ГЕРБ сам с т.нар. "Патриоти" и сега управляващата партия трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите. Не стана дума защо нещата не стояха по същия начин когато гореспоменатият Радан Кънев настояваше за съдебна реформа и тя беше отхвърлена с огромно мнозинство от почти всички партии.

По мое мнение срещата беше полезна и аз се радвам на заявената от премиера подкрепа за гражданските права на българите в чужбина. Радвам се и че видях една група граждани, живущи по целия свят, които искрено желаят да участват в обществения живот. В думите и идеите им видях автентичен патриотизъм. Следват срещи с Валери Симеонов и отново премиера, на които аз няма да имам възможност да участвам, но които ще следя внимателно както и стотици хиляди български граждани в чужбина. Надявам се, че президентът да упражни вето, Симеонов да спре атаките срещу българите в чужбина и да възприеме по-разумна позиция и мнозинството да гласува нови текстове, които да улеснят участието на всички - във и извън България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

16

Танг

05.05 2016 в 23:52

Помня една песен на НЛО от преди години - "Бойко, Бойко скочи лошо - някаква мастия". В оригинала мастията се казва Гошо, но мисля че Баце изцяло се вписва в образа.

18551

15

Нострадамус

05.05 2016 в 22:18

На тоя плондер все някой му е виновен : Тройната коалиция, Станишев, Орешарски, а сега и Радан Кънев. Всички са виновни за простотиите които върши и само той е невинен.

12881

14

Иван55

05.05 2016 в 19:57

28 октомври 2014 "РБ настоя за трипартиен кабинет с ГЕРБ и ПФ"

"Радан Кънев обяви 4 точки, на които от Блока държат:

„На първо място РБ поддържа усилието за формиране на мнозинство в трипартиен формат - ГЕРБ, РБ и ПФ. На второ място - смятаме, че днешната среща между 7 партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. На трето място - необходими са срещи, както с ГЕРБ, така и с ПФ. И на четвърто място - смятаме за уместно бързото провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство"."
http://dnes.dir.bg/news/izbori2013-reformatorski-blok-17681857

13340

13

Blagodatka Dushanova

05.05 2016 в 18:35

Ето ви сега новият прякор на "тиквата"-пингвина:)

77927

12

El Commandante

05.05 2016 в 18:32

Баце требва да съди медиите за тва къде са го изтипосали на тая снимка да мяза на Пингвина от Батман.

13340

11

Blagodatka Dushanova

05.05 2016 в 18:31

Прав е Радан Кънев.Казва истината,но колко от ошашавения електорат ще го чуят?..Най-после ДСБ намира своето място-истината и само истината ,докато всички най-после разберат ,че "гербарските" уж "десни" боклуци,са всъщност само боклуци!...И освен това си остават слуги на създателите си от ДС!

12046

10

thule2

05.05 2016 в 16:00

Ревльо си си бил, ревльо и ще си останеш.
Но трябва да се признае че е голям артист без капка мозък.
 
X

Да помогнем на украинските деца!