Борисов: Гласуването на Изборния кодекс беше като постановката "Много шум за нищо"

OFFNews 29 април 2016 в 09:28 7237 19

Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция, ние сме подписали коалиционен договор с РБ. Що се отнася до тази седмица, имаше една хубава постановка "Много шум за нищо". Думата е "задължително", но гласуването не е задължително, защото няма санкции, но шумът за това го има.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод гласуваните през последните дни промени в Изборния кодекс.

Нито един анализатор не излезе да каже, че това са предложения на БСП, на ПФ. Чух само, че ГЕРБ търси служебна победа. Под натиска на останалите бяхме готови да се откажем и от позициите са за гласуването в чужбина. И това беше тежък компромис, коментира Борисов.

Вчера отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа и вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт - това е БСП, ДПС и ДСБ, каза още той.

ПФ разбраха, че ако могат да разчитат на някой, това е ГЕРБ. Надявам се и АБВ да останат стабилни, защото с вицепремиера Калфин работим добре, допълни премиерът. 

ДСБ решиха да са опозиция на собствените си министри - Москов, Ненчев, Лукарски - да кажат с кого ще управляват - с Татяна Дончева и Слави Трифонов ли? Да си стоят при БСП и ДПС. Но са длъжни пред избирателите си да кажат, коментира Бойко Борисов. 

С такъв партньор като ДСБ на нас не ни трябват врагове, каза още той.

По повод решението за отстъпките от промените в Изборния кодекс преди заявената готовност на президента да наложи вето Борисов посочи, че на Плевнелиев "му стига в този мандат, че два пъти прави служебни правителства. Сиреч, партиите се издънихме достатъчно при неговия мандат да се налага два пъти да бъде и премиер на практика... Така че трябва да му се отдаде заслуженото".

"Това с протестиращите в България вече стана професия"

Ако сега примерно отидем на избори, понеже някои викат оставка с голяма радост, тогава като викат, имат ли малко отговорност. Ако сега сме края на април, май, юни, юли – 3 месеца служебно правителство, тогава ще ги питам дали им харесва. Юли не им харесва, но август още повече не им харесва. Какво ще се получи тогава? Ако август са изборите, септември ще се прави правителство, а октомври излизаме в президентски избори – един месец кампания както пожелаха и го направихме. С кои партии ще се договаряме – вечерта ще сме дебати при тебе колко се мразим и колко сме лоши, през деня ще правим правителство ли? Това са безотговорни хора. Безотговорни към народа и държавата си, заяви Борисов.

На въпрос само протестиращи ли искат оставката на правителството премиерът каза, че говори за партиите.

„Това с протестиращите в България вече стана професия. Има едни, които само това работят – протестират. Най-ми бяха интересни мотористите, които карат за по 100 хиляди мотори, облеклото им е за по 5000-10 000 лева и за разлика от 40 или 60 лв. нагоре на година направиха протест пред парламента, просто да им видят моторите и облеклото. Всеки иска и е недоволен. Всеки излиза и казва държавата да поеме".

Кандидатът за президент на ГЕРБ

Кметовете на София и на Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, няма да бъдат кандидати на ГЕРБ за президент. Няма да бъде и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, обясни Борисов. 

И двамата кметове могат да станат президенти, посочим ли ги - ще станат. Защото имат такова одобрение. Защо няма да ги посочим? Защото това са изключително прагматични хора. Няма да е и Томислав Дончев. Защо няма да е Томислав Дончев? Защото не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари. Брюксел се тресе от конфликтите, които има между отделните държави. Заради кризата в Брюксел Томислав Дончев ще е по-полезен в правителството, подчерта Борисов.

По повод това дали може президентът Росен Плевнелиев или Ивайло Калфин, Борисов каза: "Гледайте към който искате. Но като спрегнете на някого името, цялата ярост на журналисти и клакьори се насочва към тези, раздаващи се за обществото хора. За президент ще намерим някой". 

Добивът на газ в Черно море

Очаквах още първата седмица след началото на проучванията за газ в Черно море да ме започнат с компромати, но вече две седмици нищо. Москва се изнервя от това, че България ще се диверсифицира. И то не на думи, а на дела, каза Борисов, като допълни, че такова проучване е започнало още по времето на социализма, но е било спряно, а разговор за това той е провел и Тодор Живков преди години. 

С Путин сме се разбрали. Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са - Тотал, OMV и Репсол, както и на другото ни находище пък е Шел, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе, подчерта премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

19

Blagodatka Dushanova

01.05 2016 в 17:01

Ееее...нали не е казал "Честито Рождество!"...Няма да му предиряме толкова.Ама ,който му е качил "видеото" във ФБ,и той не е загрял...че да го посъветва.Едва се научи да се кръсти и да споменава Бог като "шефа"...и "ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ" ще се научи...Като още го търпим...

13340

18

Blagodatka Dushanova

30.04 2016 в 18:22

Само глупости говори бойколеоне. Да..."Много шум за нищо"е вярно ,че точно този спектакъл гледахме в Народното събрание.Но забележете,казва го за да свали отговорността от себе си и от гербарите и да хвърли вината върху малките партии в управлението.А всъщност всички глупости сътвориха самите гербари.Смятам ,че ги гони страх...дори с отвратителните фалшификации на протоколите,дори с "пазаруването " на гласове може да намалеят наполовина на следващите избори...Аз мисля,че най-доброто за България ако изчезнат съвсем,като "ндсв"-тата...От сърце им го пожелавам :)

12182

16

sawall

29.04 2016 в 14:27

"Това с протестиращите в България вече стана професия" -- Слушай, батка, проблемът е, че в България политик е професия. Имало недоволство и протестирали и му разваляли кефа, видите ли на него, невинния. Аре у лево...

Иначе за разделението БСП/ДПС и ГЕРБ/РБ може и да е прав, и пак ще трябва да избираме между крадливи, по-крадливи и най-крадливи.

77927

15

El Commandante

29.04 2016 в 13:15

" газ винаги е имало, има и ще продължава да има"

Лошо няма!
Нека да почнем да помпим и да ползваме собствен газ и аз ти обещавам че ще бъда първия, който ще покаже на руснаците среден пръст, щото вервай ми ИЧ не ми се плащат 300 лева сметки за газ през зимата.
Дотогава обаче нема смисъл да се изхвърляме като чикия на мокър песък и да привличаме ненужно внимание...

11300

14

Танг

29.04 2016 в 12:15

Команданте, явно не си ходил по северното черноморие, не си ВИДЯЛ и не си запознат - газ винаги е имало, има и ще продължава да има. За целта цялата територията около Камен бряг и Тюленово е закупена от обръчите фирми на Доган. Всеки, който е ходил там е виждал платформите, а също така и естествените течове, като например Вечния огън до Тюленово. А всеки, който е с акъла си знае, че ФСБ (в лицето на Доган) не хвърля пари току-така.
По темата - защо публикувате тъпотиите на Баце, сякаш някой наистина ги чете? Той е като грамофонна плоча и си знае неговото - независимо какво се случва или предстои да се случва.

77927

13

El Commandante

29.04 2016 в 11:24

Каквидков, ти имаш ли ИЗОБЩО представа колко време ни дели от тая диверсификация?
В смисъл, в момента не само слагаме тигана на печката, ми и въртиме копчето на шес без да знаеме дали в морето ИЗОБЩО има риба.
Или газ-за да сме по-конкретни.Или нефт.

Много мразя такива приказки отнапред. Ми намери газ и нефт, почни да помпиш, па тогава говори за Путин деба, нали така ако не намериме нищо ПАК ше станеме за смех...

77927

10

El Commandante

29.04 2016 в 11:18

"но и гаранция, че няма да се правят докторати в библиотеката. "

Леж ти на тая кълка....:):)
 
X

Да помогнем на украинските деца!