Симеонов за Изборния кодекс: Няма да отстъпим, но сме отворени за диалог (запис)

OFFNews 05 май 2016 в 18:44 5025 13

Оставаме на старите си позиции, но сме отворени за диалог по промените в Изборния кодекс. 

Това обяви след среща с представители на български организации в чужбина съпредседателят на Патриотични фронт Валери Симеонов. 

Той подчерта, че ако се направят отстъпки по вече приетия Изборен кодекс, ПФ ще оттеглят подкрепата си за правителството. 

Такава е позиция ни по силата на нашата програма, имаме дълг към нашите избиратели. Удовлетворен съм, че има диалог. Не е необходимо всички да се съобразяват с едно мнение, допълни Симеонов. 

На въпрос каква ще е тяхната реакция, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето, съпредседателят на ПФ посочи: "Поели сме отговорността да бъдем лошите в тази ситуация. Нека и президентът Росен Плевнелиев да си поеме отговорността, но не му прави чест този маньовър, който прави през "Протестна мрежа", можеше направо да си каже, че не му харесва законът. 

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че макар да не се е стигнало до крайно решение, разговорите продължават.

В момента най-болезненото е, че на сънародниците ни зад граница се отнемат права, които вече са им били дадени – така нареченото автоматично откриване на секция там, където на предишни избори са гласували над 100 души. С тази промяна, въведена през 2014 г., избирателната активност в Западна Европа се е увеличила с близо 70%. Нормално е да реагират и да искат да не им се отнемат права, посочи тя.

Стефан Манов - един от представителите на български организации в чужбина, който присъства и на срещата с премиера Бойко Борисов по-рано днес, посочи, че по време на срещата са били уточнени различните цифри за сумата, необходима за разкриване на една избирателна секция в чужбина. 

С 66% е нараснал вотът в чужбина през 2014 г. спрямо предходната година, а в Турция броят на гласувалите е намалял с 5 процента, а не както се твърди, че автоматичните секции са довели до бум. По данни от Министерството на външните работи, получени по Закона за достъп до обществена информация, на парламентарните избори през 2014 г. са похарчени 1.4 млн. лв. за 145 хил. гласа или организационно-технически един глас извън страната е струвал 9.50 лв. Освен това средният брой на гласувалите в една секция в чужбина, според него, е 339 души, а в България – 285 и само в 19 секции са гласували под 50 души – в дипломатическите мисии в Азия, допълни той.

Промените в Изборния кодекс са предизвестената смърт на вота в чужбина. Това е вид държавна политика и сега се дава сигнал - дали българите в чужбина са част от българската нация, коментира Манов. 

По-рано днес представители на български организации в чужбина се срещнаха и с премиера Бойко Борисов. По време на срещата е станало ясно, че ГЕРБ са съгласни да се направи редакция на приетите промени в Изборния кодекс, стига да няма блокаж и ултиматум за събаряне на правителството от Патриотичния фронт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

13

Red or Dead

13.05 2016 в 21:59


Бочкувият пудел оре здраво дъното:))

12029

12

Димитър Хаджиев

07.05 2016 в 23:20

Опорни точки - така ли действа протестна#дупка?
Защо само 3, 33 ги пиши! Няма никакво доказателство от чужбина какви пари идват. 850 милиона евро са трансферите над 2500 евро. И 3 милиарда да са, българският данъкоплатец плаща само за пенсии 9 милиарда лева. После никой не ви е опрял нож да пращате. На мен никой не ми праща и някак оцелявам.

P.S. Цъкайте минусите, не се скъпете!

7506

11

Бобе,

иди си направи харакири. Благодарение на нас сте живи.
Ако не наливахме по 3 милиарда евро ВСЯКА година в българската икономика щяхте отдавна да умрете от глад.
Напъни малко бъбрека и смятай кой е по-патриот.

12077

10

bobi121

07.05 2016 в 10:30

Хора, които не са стъпвали в България от 5 години не заслужават да гласуват. Не заслужават да определят съдбата на хората тук. Може да гласуват за президент, но за нищо друго. Нямат моралното право. Като милеят за България, като искат да бъдат наистина нейни граждани, а не граждани на хартия, тогава да дойдат тук и реално да работят за нея, а не за чужда държава. Не може да раждаш на другите държави деца при положение, че твоя етнос умира, да влагаш таланта си за чуждата държава при положение, че няма компетентни хора вече в България, да им плащаш данъците и все още да се считат за граждани на България. Ще ме извинявате, но да си гражданин реално не означава само да си се родил тук. Тези емигранти са лицемери, защото сега зад граница се сещат да протестират, но докато бяха в България търпяха и не отстояваха правата си като граждани срещу политическите посегателства, нещо, което щеше да ги задържи тук и да започне да променя България към по-добро, но уви парите са били по-важни за тях.

7506

9

Този Симеонов да не се прави на по-българин от нас всички , ами да си види татарските очички и да си изследва генеалогичното дърво.
Стана тя, всеки татарин у нас - начело със Сокола, разбира се, ще ми се прави на по-българин!

12147

8

Служител в Лафка

06.05 2016 в 01:32

Присъствието на този бургаски мафиот в парламента е пряко доказателство за това как една телевизия може да задава на зрителската си база какъвто курс си реши.

12302

7

Българофил

06.05 2016 в 01:09

Доста патриотично, Симеонов! Започва да лъсва малко по малко ченгеджийската ви същност. Машала.

Аман.

11300

6

Танг

05.05 2016 в 23:08

Т.е. дедо Баце от сега си е измил ръцете - всичко ще направим, стига ПФ (КДСари) да са съгласни. Е, очевадно не са.
Нищо, румънската блиц-лустрация тръгна точно по този път, да видим дали и тук живеят хора...или овце.

12884

5

Nimart

05.05 2016 в 22:07

Този на следващите избори е АУТ!

12584

4

сдг

05.05 2016 в 22:00

Тези "представители" на българите в чужбина,КОЙ ги назначи,че да представляват хората зад граница?Или и тези са от онези като ПМ,които се изявяват като лице на обществото,които пак никой не ги е назначил,да ни представляват!