ГЕРБ съгласни на промени за гласуването в чужбина, ако ПФ не клатят кабинета

OFFNews 05 май 2016 в 13:10 4142 7

Снимка БГНЕС

ГЕРБ са съгласни да се направи редакция на приетите промени в Изборния кодекс, които засягат гласуването на българи в чужбина, стига да няма блокаж и ултиматум за събаряне на правителството от Патриотичния фронт. 

Това стана ясно от думите на Стефан Манов - един от представителите на български организации в чужбина, които се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят промените в Изборния кодекс, засягащи българите в чужбина. 

Срещата стана с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова, а на нея са присъствали още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, външният министър Даниел Митов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов. 

Манов обясни, че те настояват за възстановяване на досегашните правила за разкриване на секции в чужбина и за създаване на избирателен район „Чужбина“.

Ние сме тук, защото сме патриоти, а не патрЕоти. Искаме българската нация да е единна, защото тя не се изчерпва само с пределите на България, подчерта Манов. 

Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с Изборния кодекс са справедливи, каза след срещата омбудсманът Мая Манолова.

В случая става дума за основни конституционни права, като омбудсман съм призвана да бъда на страната на гражданите. Застанах зад нашите сънародници в чужбина и поисках среща с г-н Бойко Борисов, в качеството му на лидер на най-голямата парламентарна група от управляващото мнозинство. Благодаря за възможността днешната среща да се състои, допълни тя. 

В отговор на въпрос дали ще сезира Конституционния съд за промените, ако президентът Росен Плевнелиев не наложи вето, Манолова посочи, че е присъствала на срещата като посредник и решение за това дали да сезира КС ще вземе на друго място. 

По-късно днес българите в чужбина и омбудсманът Мая Манолова ще се срещнат и със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, след като в писмо с българка в Ню Йорк той обяви, че българите в чужбина не трябва да им се "мотат в краката". 

Искаме да обсъдим със Симеонов извадените от него данни, които са неверни, и да го убедим, че аргументите, които изтъква, не се отнасят към ситуацията към момента, посочиха представителите на български организации в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

6

ОФчар

05.05 2016 в 14:09

Време е някой да поеме някаква отговорност. Казах!

77927

5

El Commandante

05.05 2016 в 13:49

"А ако го клатят,ще си предадем сънародниците!?"

Турските изелници в Бурса не са ти сънародници.
А за тези в Лондон, както се разбра, секции ще има.
Айде стига сте оврещявали пространството....(с) В.С.

12015

4

hi hi

05.05 2016 в 13:46

А ако го клатят,ще си предадем сънародниците!?Колко практично!Колко удобно...

12678

3

Alexfield

05.05 2016 в 13:28

Време е целият кабинет да си ходи. Време е за нови избори - предсрочни.

77927

2

El Commandante

05.05 2016 в 13:25

"стига Патриотичният фронт да няма блокаж и ултиматум за събаряне на правителството от Патриотичния фронт. "

Готови сте за ДАИ Пазарджик, няма четри-пеД...