Повишиха полицейски началници, действали "по най-тъпия начин"

Юлиан Христов 16 април 2016 в 06:23 25046 12

Зам.-дир. на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски

Снимка Сергей Антонов, архив

"..полицията действаше по най-тъпия, глупав и брутален начин. И затова ще понесе пълна отговорност". Това са думи на премиера Бойко Борисов от 29 април 2015 г. по повод действията на зам.-директора на СДВР Радослав Сотиров и шефа на Шесто РУ в София Иван Пепелджийски при влизането на частни съдебни изпълнители в ТВ7. В деня на изявлението на Борисов от МВР излязоха със съобщение, че двамата полицейски шефове са подали оставки, които са приети от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Една година по-късно се оказва обаче, че двамата не само не са понесли отговорност, но са преназначени отново на ръководни длъжности. В отговор на МВР на запитване на OFFNews се посочва, че двамата никога не са подавали оставки. Всъщност, по действащия към момента Закон за МВР няма разписана подобна процедура "подаване на оставка". Това явно не е попречило на МВР да обяви, че министър Бъчварова е приела оставките и на двамата. 

Няколко дни след инцидента пред сградата на телевизията от МВР уточниха, че Сотиров и Пепелджийски не са повишени, каквато информация вече циркулираше в някои медии. Тогава от вътрешното ведомство уточниха, че двамата просто са преназначени на нови постове - единият в граничен полицейски участък, а другият в отдел "Криминална полиция" на СДВР. 

Съобщението за това, че двамата са "подали оставки" все още може да бъде видяно на официалната страница на МВР.

Какво всъщност се е случило. 

Във въпросния 29 април 2015 г. и двамата полицейски началници са подали заявления за преназначение на длъжности, които те сами са посочили. Шефът на 6 Шесто РУ Иван Пепелджийски е пожелал да бъде преназначен на длъжност началник на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР. Ден по-късно - на 30 април, е издадена министерска заповед за назначаването му на посочената длъжност.

На новата длъжност той престоява няколко месеца и без да се вдига много шум от 23 октомври 2015 г. той отново е началник - със заповед на министъра е преназначен за директор на ОДМВР-Ловеч

Зам.-директорът на СДВР Радослав Сотиров пък първоначално е поискал да бъде преназначен на длъжност началник на Граничното полицейско управление - Калотина към Регионалната дирекция на "Гранична полиция"-Драгоман. И неговата заповед за преназначаване е издадена още на следващия ден. Само няколко месеца по-късно - на 13 октомври 2015 г., по предложение на директора на Главната дирекция "Гранична полиция", Сотиров отново е началник - той е преназначен временно на длъжност директор на РДГП-Елхово със заповед на министър Бъчварова.

На двамата не са наложени дисциплинарни наказания.

__________

На 29 април 2015 г. частни съдебни изпълнители влязоха в сградата на ТВ7 след искане на синдиците на КТБ. Това доведе до спонтанен протест на служители на телевизията, а за да бъдат предотвратени сблъсъци, на място бяха струпани полицейски сили. Лично премиерът Борисов разпореди изтеглянето на полицаите, а по време на живо включване в ефира на ТВ7 заяви, че по негово искане пред сградата на телевизията ще остане 1 полицай.

По време на парламентарния контрол този петък бившият шеф на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов обяви, че полицейски началници с гръмки прякори са назначени без конкурс и са повишени с протекцията на главния секретар на МВР Георги Костов. "Ицо Дракона и Радо Схемата - това са прозвищата на двама видни началници в МВР, наскоро назначени на възлови звена в системата по предложение на гл. секретар Георги Костов. Тези смущаващи факти съобщих по време на парламентарния контрол на г-жа Бъчварова. Как да тълкувам отказа на вицепремиерката да вземе отношение по повдигнатия въпрос?!", коментира в профила си във Фейсбук Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!