Плевнелиев за Македония: Оръжията трябва да бъдат забравени като средство за решаване на проблеми

OFFNews Последна промяна на 10 май 2015 в 14:54 3979 3

Плевнелиев за кризата в Македония: Проблемите трябва да се решат с диалог

Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, тъй като все още има неидентифицирани участници в това напрежение, което бе създадено. Нашият апел е само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи, на демократичните принципи могат да се решават всички проблеми в Европа. Оръжията трябва отдавана да бъдат забравени като метод и механизъм за получаване на каквито и да било предимства или за решаването на каквито и да било проблеми.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти ситуацията в Македония. 

Той изрази тревога от ситуацията в Република Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово.

„Институциите на Република Македония трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията“, заяви президентът, който е на държавно посещение в Монголия.

„Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава призова още всички участници в политическия процес в Република Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията. „Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.

България е фактор и има много активна политика в Югоизточна Европа, отбеляза още Росен Плевнелиев и припомни, че страната ни активно подкрепя страните от Западните Балкани по пътя на европейската интеграция. Президентът допълни, че в края на месец май България ще поеме от Албания председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, където се очаква да бъде обсъдена ситуацията в югозападната ни съседка. „Отнасям се много отговорно към този най-важен и най-легитимен формат за политически диалог в региона. Ще поставим и много други въпроси на дневен ред – свързаност на страните от региона, Европейски енергиен съюз и изграждане на регионална енергийна борса, сътрудничество между бизнесите, както и в областта на културата. България ще подходи много амбициозно към предстоящото председателство на ПСЮИЕ“, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.

Междувременно стана ясно, че осем са загиналите полицаи при престрелките. Отговорност за престрелките в Македония пое Aрмията за национално освобождение (АНО).

Правителството на Македония обяви двудневен траур в памет на загиналите полицаи. Македонският президент Георге Иванов свика извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски. Поканени са също лидерът на опозицията Зоран Заев, както и ръководителите на двете албански партии Али Ахмети и Мендух Тачи. Заседанието трябва да започне в 18 ч. българско време.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2015 в 00:36

№02 съгласен съм по много от нещата дето пишете, но все пак да не забравяме, че много от кланетата на българи по турско са извършени от албански подразделения. включително и най-ужасяващото Старозагорско клане

http://bg.wikipedia.org/wiki/Старозагорско_клане

На практика са изклали цяла Стара Загора до крак. НЕвероятно чудовищна история прочетете ако сте пропуснали този час по история.

10.05 2015 в 21:15

До номер 1:

Всъщност те си го заслужават с отношението си към нас, игнорирайки албанския проблем. Ние с албанците проблеми нямаме, не се мразим, а един ден изкуствено създадената БЮРМ ще се разпадне и наистина ще граничим с Албания. Албанците признават, че у тях има българи (районът на Голо Бърдо), дори съм се запознавал с такива. 30-35% от албанците са християни, а немалка част от тях недолюбват турците. Много предразсъдъци има у нас в това отношение от незапознати обаче.

10.05 2015 в 16:39

Малко двусмислено звучи речта на нашия президент.Кого точно осъжда? Правителството за дето се защитава територията от албанските терористите които искат да откраднат голямо парче земя и да я съединят към новата република Косово която се отдели с помоща на Албански войници и американски най вече. А междувременно новата република алба.. Косово обяви миналата седмица че вече и е скучно така и иска да се съедини с Албания по всички новини та излиза че Албания си разширява границите като си взима чрез сепаратисти(терористи) или там както е модерно да се наричат войниците нови територий и така по някое време вече България може и да граничи с новата по-голяма република Албания която всъщност си е сателитка на Турция от където пък идва и американската помощ за всичко тъй като са им най големия съюзник.И така никво стреляне всичко трябва да се подарява на новите господари алах акбар!