Кунева: При ескалация на напрежението в Македония, трябва да се свика КСНС

OFFnews 10 май 2015 в 13:09 4348 6

При ескалация на напрежението в Македония трябва да се свика един от форматите за сигурност - Консултативния съвет за национална сигурност при президента или Съвета за национална сигурност към министър-председателя. Това заяви днес вицепремиерът По координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред агенция "Фокус" по повод събитията в македонския град Куманово, при които при престрелки загинаха шестима полицаи.

На въпрос дали случващото се в съседната държава крие рискове за националната сигурност на България, Кунева коментира, че всяко приказване в една или в друга посока преди свикването на подобен формат би било незряло. Не се съмнявам във волята на българското правителство, както и на останалите български институции, активно да гарантират сигурността ни, посочи тя.

Кунева беше категорична, че България, като съседна страна и като страна-членка на ЕС, трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, да бъде ясен и разумен глас. Кунева припомни, че ЕС неколкократно е настоявал за спазването на върховенството на закона и запазването на етническия мир в Македония.

Тя съобщи, че засега се отлага предвиденото за утре посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне с външния министър Даниел Митов и вицепремиерите Кунева и Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови