Плевнелиев: Няма вариант България да излезе от ЕС

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2016 в 12:33 5927 16

Снимка БГНЕС

Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. То ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата.

Преговорите с Великобритания трябва да бъдат прозрачни, хуманни и да защитят правата на всички европейски граждани, заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа, категоричен беше държавният глава.

„Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Росен Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна.

Росен Плевнелиев предупреди, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Само по този начин e възможно да се преодолеят многобройните предизвикателства днес. „Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността“, посочи президентът Плевнелиев.

Българският държавен глава призова неяснотата в отношенията между Великобритания и Европейския съюз да бъде прекратена възможно най-скоро, за да не се подлагат на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа. „Несигурността е наш огромен враг. Тя би могла да доведе до загуба на доверие от страна на гражданите, на инвеститорите, на бизнеса“, заяви Плевнелиев. Президентът посочи, че отговорност на британските политици е да вземат решение да пристъпят към преговори с Брюксел, да запазят прозрачността в отношенията си с европейските партньори и да не позволяват да бъдат водени от късогледи политически интереси.

По време на преговорите ЕС-Великобритания ще стане ясно какви ще са последиците от национализма и популизма, които доведоха до този резултат от референдума. Не смятам, че напускането на Обединена Европа ще спести на Великобритания разходи или ще ѝ донесе повече ефективност и устойчивост“, коментира още президентът Росен Плевнелиев и прогнозира, че преговорите ще продължат с години.

Пред France 24 президентът отново подчерта, че България остава проевропейска страна с твърда принадлежност към европейското семейство. „В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия“, каза Плевнелиев. „Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова, се оказаха грешни“, заяви държавният глава.

Плевнелиев напомни, че целта на Европейския съюз е преди всичко да гарантира мира на континента и предупреди, че разединението е най-сериозната опасност за европейците. „Нека не позволяваме да се роди най-тежката криза - кризата на морала – тя ще ни раздели. Имаме нужда от единство. Единственото решение на всички кризи, които срещаме, е общоевропейското решение“, категоричен беше президентът.

Държавният глава посочи още, че само с общ европейски подход Европа може да се справи с миграционната криза. „Трябва заедно да направим границите си по-сигурни. Трябва да прилагаме процедурите за реадмисия с трети страни, да бъдем проактивни“, апелира Росен Плевнелиев.

Той отново призова европейските лидери да покажат характер, да останат единни в позицията си по кризата в Украйна и заедно да работят за ограничаването на външните заплахи, които биха могли да дестабилизират континента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

22

Red or Dead

05.07 2016 в 19:24


https://www.youtube.com/watch?v=3T-uDjqGhaM

25545

17

Izalina

03.07 2016 в 22:37

О, варианти винаги има. Няма невъзможни неща.
Пък и ние сме царе на изненадващите ходове :)

21662

16

spirit оригиналът

03.07 2016 в 22:18

Не сме народа, а мърша щом търпим такъв човек да ни е президент.Не може човек ,който с постъпките си ни тласка към война или омраза с други държави да ни бъде президент.Русия нито веднъж явно не ни е заплашила, както например Северна Корея плаши САЩ, че да се държим по този начин с нея.Не виждам причина да насъскваш народа си срещу някого само за да се харесаш на САЩ и това да се смята за геройство и правилна постъпка от един президент.

17668

14

Руслан

03.07 2016 в 19:35

На мене единомислието между Станишев и Плевнята ми се струва странно.